søndag 3. august 2014

Smakebit på en søndag (84): Sommeren uten menn

Mari er tilbake igjen etter en pause i spalten sin og spør hva vi har lest i sommer og hva vi leser nå. Jeg har lest mye, og mye bra, både gamle klassikere som Kafka og Bukowski, og den ganske nye Hvor ble det av deg Bernadette, som jeg likte veldig godt. Hele listen for bøker lest i juli, finner du HER og juni HER. Å fremheve noen er ikke så lett, men Herr Fikrys litterære liv, likte jeg veldig godt, samt Forbrytelser av Ferdinand von Scirach. Veldig forskjellige bøker, men jeg trenger å ha det varriert, og både litt tyngre og lett.  Nå leser jeg flere bøker, men den jeg skal gi dere en smakebit fra er en jeg har på e-bok, som jeg fikk i sommergave fra Trondheimsavisa Adresseavisen. Sommeren uten menn av Siri Hustvedt. Jeg har ikke lest noe av henne før, selv om jeg lenge har tenkt det. Jeg har ikke kommet så langt med denne heller, så det blir en smakebit fra starten av boka.


Boka handler on:
Når din mann etter 30 års ekteskap plutselig forteller deg at han ønsker en pause fordi han er blitt forelsket i en ung, fransk kollega, hva gjør du da? Mia Fredricksen får sammenbrudd og reiser hjem til sin mors varme favn. Litt etter litt dras hun nesten motvillig inn i livet til menneskene rundt seg. Når sommeren uten menn nærmer seg slutten, er Mia klokere, for hun vet hva hun vil kjempe for og på hvilke premisser. Dette er en utfordrende, intelligent og heftig roman om kvinner og jenter, kjærlighet og ekteskap, og den gir et varmt og skjevt blikk på den såkalte kjønnskampen. En velopplagt Siri Hustvedt er her i sitt ess.  (fra forlaget)


Smakebiten:

"Hjerneskår, men jeg ville ikke åpne den. Jeg var redd henne, forstår du. Da datteren min, Daisy, kom på besøk, skjulte hun forlegenheten. Jeg vet ikke nøyaktig hva hun så, men jeg kan gjette det: en kvinne som var uttæret av ikke å spise, konstant forvirret, tung i kroppen av medisiner, én som ikke kunne svare ordentlig på det datteren sa, som ikke kunne holde rundt sitt eget barn. Og så, da hun gikk, hørte jeg henne beklage seg til sykepleieren med gråtkvalt stemme: «Det er som om det ikke er moren min.» Jeg var tapt for meg selv da, men nå smerter det meg å huske den setningen. Jeg tilgir ikke meg selv." ( s.8 i e-boka)


Hva leser du ?

Ønsker deg en god søndag og ta gjerne en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten  for flere smakebiter:)

28 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten! Jeg har ikke lest noe av Siri Hustvedt.
  Akkurat nå leser jeg mot slutten av "Det du ikke ser" av Katherine Webb!
  God søndag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. :) Det du ikke ser- har jeg faktisk på vent.. Takk i lige så.:)

   Slett
 2. Siri Hustvedt er en klok dame, og jeg har lest noen bøker av henne. Deriblant denne. Liker henne godt! Ja, da er vi i gang med smakebiter igjen. Koselig. Ha en fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun har stått på vent hos meg i flere år egentlig…Hun har vært en sånn forfatter jeg alltid har tenkt at jeg må lese en dag.. Takk i lige så..:)

   Slett
 3. Den verkar bra. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. For en smertelig smakebit! Jeg tenkte at jeg ville lese den da jeg leste dette, og sjekket leselisten min. Der fant jeg den fra 2011. Jeg ga den en 4`er, så siden jeg ikke husket å ha lest den kan den ikke ha gjort sterkt inntrykk. Lesehodet mitt har forandret seg på tre år, så kanskje den hadde festet seg bedre hvis jeg leste den nå :) Håper Trondheim ikke er like våt som Bergen i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noe med tid og omstendigheter når man leser, hva som går inn eller ikke… Trondheim er varmt i dag, men det blåser en del. Den båtturen jeg fikk tilbud om, takket jeg da nei til. Trenger en rolig dag i heimen:)

   Slett
 5. Låter som en intressant bok :)
  Läste förresten också Where'd you go Bernadette under sommaren, och gillade!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, håper den er det.. Bernadette likte jeg også velig godt ja.:)

   Slett
 6. Det var en smakebit fylt av veldig mang følelser! Jeg har tenkt at jeg skal lese Sommeren uten menn, men den har blitt en av bøkene som glir bakover på leselisten Det var godt å bli minnet på den igjen :-)
  Jeg leste også Herr Flikry i sommer, det var en fin historie, men jeg falt ikke helt for boken for det. Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant---noen bøker greier ikke å konkurrere med de andre som presser seg på til stadighet.. Takk i lige så.:)

   Slett
 7. Denne er jeg nysgjerrig på. Takk for smakebiten :)

  SvarSlett
 8. Den väntar i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten. Det här är den enda jag läst av henne, och jag blev inte så förtjust som jag trodde jag skulle bli.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var jo dumt.. Spent på hvordan jeg liker den.:)

   Slett
 10. Siri Hustvedt har jeg ikke lest ennå, men har hørt mye om bøkene hennes. Dette er den andre smakebiten jeg leser nå fra Hustvedt og jeg er virkelig blitt fristet. Ha en fin søndag videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig, ha en fin søndag du også Birthe.:)

   Slett
 11. Takk for smakebiten. Ikke lest noe av forfatteren, så skal notere meg navnet. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten. Den verkar bra!

  SvarSlett
 13. Jag har inte läst något av Siri Hustvedt ännu, men jag är nyfiken på hennes böcker och tänkte att jag skulle läsa något av henne under hösten.Tack för smakbiten och tips. :)

  SvarSlett
 14. Jag har inte läst något av Siri Hustvedt, men jag är lite sugen på att göra det. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett