torsdag 15. oktober 2015

Moshonistas biografilesesirkel: Eventyrer - Thor Heyerdahl av Ragnar Kvam jr

Eventyrere er tema i oktobers biografilesesirkel. Jeg hadde valget mellom Thor Heyerdahl, Samuel Massige og Arne Næss (under tvil, men han var jo eventyrer også på en måte). Samuel Massige er ung og var eventyrer ombord på Berserk, og har skrevet en selvbiografisk bok om sin vei og ferd sammen med Jarle Andhøy. Ragnar Kvam er en seriøs biograf og har skrevet tre bind om Thor Heyerdahl,  samt andre eventyrere og det finnes vel ingen tvil om at Heyerdahl var eventyrer, i tillegg til vitenskapsmann, forfatter og oppdagelsesreisende. Jeg har lest bind nummer to i trilogien som heter Mannen og verden. En mangfoldig biografi, levende beskrevet med mye fakta, bilder og kart.



Denne boka starter i 1947, Thor Heyerdahl er 33 år og boka varer til han er 56 år. I denne perioden treffer han Yvonne Dedekam-Simonsen ( 16.10.48) på Nevra Høyfjellshotell og blir hodestups forelsket. Hjemme er Liv med de to sønnene Thor jr og Bamse. Liv var ikke i form til å bli med i selskapet, og det ble skjebnesvangert. Møtet mellom Thor og Yvonne ble så heftig at de bestemte seg for å gifte seg før morgenen var omme.

Thor var en åpen sjel og fortalte sin kone om sidespranget og at han ville skilles. Liv ble naturlig nok skuffet, såret på det dypeste og vred, og det endte med at hun krevde skilsmisse ved dom fordi mannen var utro, blant annet. Liv hadde stått ved sin manns side i tykt og tynt, var hans høyre hånd på alle måter og den som oppdro ungene når han var borte. Og han var mye borte.  Thor hadde lite kontakt med sønnene opp gjennom årene og de fikk aldri noe nært forhold. Han forsørget dem med bidrag og de hadde samvær når han var hjemme , men det var ikke så ofte. Etterhvert traff Liv en amerikaner som hun giftet seg med og flyttet til USA. Han krevde at Liv ikke skulla ha med sønnene eller sin mor, noe hun godtok. Guttene var i tenårene, og hun ba Thor ta hovedansvaret, noe han gjorde.  Yvonne ble en god stemor for dem. Yvonne var også Thors høyre hånd i ett og alt og en meget dyktig sekretær for han når han skrev bøkene og rapportene sine.

Yvonne ble aldri helt godtatt av Thors mor Alison. Hun forgudet Liv som for alltid ville være hennes svigerdatter. Det ble vanskelig for Thor, fordi han hadde et nært forhold til sin mor.  Det kom til flere konfrontasjoner på grunn av dette, og en dag måtte Alison forandre sin holdning til Yvonne.

Thor og Yvonne fikk tre døtre, og Thor fikk et nærere forhold til dem enn sønnene sine. Thor jr deltok på ferden til Påskeøya, noe også den eldste datteren Anette og Yvonne gjorde.

Thor ble svært berømt etter Kon-Tikiferden. Boka hans solgte i bøtter og spann i mange land , filmen likeså. Thor Heyerdahl fikk invitasjoner til møter  med presidenter, og mange viktige personer i USA, men også andre land. Men han ble aldri helt godkjent i de vitenskaplige miljøer. Flere vitenskapsmenn var ute etter å kritisere ham og mente hans forskning ikke holdt vitenskaplige mål.
Særlig var de europeiske forskerne svært kritiske til ham.

Thor fikk snart et nytt prosjekt, en ny ide, han ville utforske Påskeøya. Thor var overbevist om at folket i Polynesia kom fra blant annet Peru og Sør-Amerika, noe han også ville bevise med Kon-Tikiferden. Mens rådende forskning mente de kom fra Asia.  Thor mente at steinstøttene, moaiène på Påskeøya måtte være inspirert av inkaenes steinhoggerkunst, samt at det var flere steinbygg der som vitnet om det. Noe bevis som ble helt helt anerkjent fant han ikke, men noe anerkjennelse for at det kunne være noe i hypotesene hans som fremtiden kunne forske mer på, det fikk han til slutt. Det var ikke helt umulig at folk fra Peru og Sør-Amerika kunne ha vært på Påskeøya. Thor ble utrolig glad for den anerkjennelsen han fikk, men det varte bare en stund før det blåste opp med ny kritikk og nye runder.


Moai`s på Påskeøya

Etter Påskeøya roet Thor seg med familien en stund. Han skulle skrive bok, men hadde lite tid til det, det var så mye annet som krevde han stadig vekk. Thor og Yvonne kom over et hus i en landsby i Italia, Colla Micheri, som de kjøpte og satte i stand. Der bosatte de seg og hadde det fint. Thor var blitt veldig sliten av janteloven og stadige angrep i Norge og fant sitt fristed i Italia.

Men mannen var ikke lenge i paradis, men hva var vel paradis for Thor? Det var nok havet, oppdagelsene, utforskingen.. I 1966 kom Thor over en artikkel som den amerikanske arkeologen John H. Rowe hadde skrevet om det forhistoriske Peru som trigget Heyerdahl og satte ham på en ny ide. Rowe skrev at det var store likhetspunkter mellom oldtidskulturen i den indre delen av Middelhavet og den før-kolombianske kulturen i Peru. Et punkt vakte særlig interesse; noe om båter bundet sammen av siv. Egypterne seilte med båter på Nilen, inkaene på Titicacasjøen og langs kysten av Peru. Litt senere deltok Heyerdahl på en kongress i Buenos Aires om blant annet utviklingen i Peru og Mexico. Vitenskapsmenn hadde før sagt at en flåte av balsa (Kon-Tiki) ikke kunne krysse åpent hav da den ville trekke vann og synke. De sa det samme om sivbåtene. Tok de feil igjen? Det ville Heyerdahl finne ut av. Thor hadde med seg Yvonne til BsAs og sammen dro de til Titicacasjøen for å studere sivbåtene, der også Helge og Anne Ingstad var med. Thor hadde sett sivbåter innrisset på en maoi på Påskeøya, han trodde at en sivbåt kunne krysse Atlanteren.

Så Egypt neste. Han fikk kontakt med båtbyggere, satte sammen lag fra mange nasjoner og religioner, helt bevisst fordi han ville vise at man kunne samarbeide på tvers i en ellers kald verden. Dette var tiden for kald krig og mye uro. Thor Heyerdahl hadde også blitt mer politisk bevisst etterhvert, og ønsket å påvirke for fred og for miljøvern. RA var født.
Det ble noen forsinkelser med RA før den kom seg avgårde, og kritisk med hensyn til at de kom til å møte orkansesongen når (hvis) de ankom Karibien.
De fikk problemer med styreårer som røk etter et døgn og annet underveis. De seilte ut fra Safi i Marokko og skulle gå via Kanariøyene og følge de naturlige havstrømmene.

RA foto: kon-tiki.no

Thor Heyerdahl hadde med radioutstyr også her og fikk rapportert fortløpende hjem og til amerikanske medier. Thor likte å lage litt sensasjon når han rapporterte, vel vitende om at folk ville ha spenning. Han var en dyktig kommunikator. I dagboken sin derimot skrev han det slik som det var.
RA og mannskapet trosset mange farer og at denne holka av en sivbåt klarte seg i 52 døgn er ganske utrolig. Den 18 juli måtte Thor Heyerdahl gi opp ferden. Mannskapet ville ikke, men han hadde ansvaret. Det var uvær og det ville bli værre , båten trakk vann og haiene sirklet rundt dem. Yvonne fant omsider en skipper som var villig til å dra ut å hente dem i uværet og redde dem. "Kondolerer med juleneket" sa Helge Ingstad til Thor etter forliset.

Mannskapet på RA, foto: Kon-tiki.no

Thor fikk ny informasjon og gikk senere i gang med å bygge RA II, en kraftigere konstruksjon og denne gangen med hjelp av båtbyggere fra Titicacasjøen. Den ble sjøsatt 7.mai 1970. Yvonne hadde en sentral rolle i denne ekspedisjonen som de andre, med planlegging, håndtering av det hjemme med mer. Uten Yvonne eller tidligere Liv hadde han aldri greid dette. I Boka om RA krediterte Thor sitt mannskap, men Yvonne ble ikke nevnt med et ord.

Mannen og verden var en meget interessant og spennende bok å lese, men litt vanskelig å gjengi siden det er utrolig mye informasjon og fakta. Også om de vitenskaplige diskursene. Skal man vite mer om hvordan Thor tenkte og handlet bør man lese boka, kanskje aller helst supplere med hans egen bøker. Selv har jeg både Kon-Tiki og Aku-Aku i hylla og har veldig lyst til å lese dem nå. Ifølge Kvam var Thor Heyerdahl også en dyktig skribent og forfatter. (Ja, Kvam kan dukke opp som biograf også i en ny forfatterrunde, Moshonista.;) 


Eventyreren Thor Heyerdahl foto: telegraph.co.uk

Boka om RA-ferdene ble lansert 6.oktober 1979, på Thor Heyerdahls 56-årsdag. Det RA huskes aller mest for er oljeklumpene. Thor reagerte sterkt på oljesølet og tok det opp i viktige fora, og det endret faktisk den internasjonale lovgivningen til sjøs. Så noe veldig viktig kom det da ut av det.

Det var utrolig fascinerende å lese om eventyreren Thor Heyerdahl, om forberedelser, motivasjon, ideene, visjonene og reisene. Jeg er selv ganske interessert i oldtidskulturer og inkakulturen og har vært i Peru og på Titicacasjøen og sett sivbåtene og øyene der. Det gjør denne boka ekstra interessant.
Kvam har også viet mye plass til Thor Heyerdahl som familiemann, og til de to første konene og barna. Det viser oss mannen på godt og vondt. Han kunne virke ufølsom overfor de nærmeste, men omsorgsfull for sitt mannskap. Han hadde veldig gode lederegenskaper, var samlende, tillitsfull , trygg og greide å utnytte det beste hos de enkelte i det teamet han satte sammen. Han hadde også stor tillit til seg selv og sin intuisjon. Han stolte mer på sin magefølelse enn det skeptikerne prøvde å overbevise ham om.

Thor og Yvonne med en sivbåt-modell foto: fineartmerica.com

En side jeg ikke likte å lese om var hans nådeløse egoisme på det private plan. På slutten av denne boka begynte Yvonne også å bli å bli preget av slitenhet (ikke rart, spør du meg), og Thor fant behag i andre damer og skaffet seg elskerinner. Blant annet kom han for sent til sin sønn Bamses vielse fordi han hadde seg med en dame. Han var åpen overfor Yvonne om elskerinnene, som godtok det, da hun visste det ikke var noe poeng å nekte ham det.  Sønnene tok i perioder avstand til ham, men Thor jr forsonte seg med ham en stund etter Livs død. Liv døde kun 53 år av kreft.

Kvam er uten tvil en dyktig biograf, og det anbefales å lese denne boka eller noe annet av ham.
Berit har blogget om den første boka i serien om Thor Heyerdahl, da vi leste om vitenskapsmenn i biosirkelen. Hennes grundige omtale, av en bok hun dog ikke var helt overbegeistret for, men hun digger uansett Kvam, finner du HER . Her kan du lese litt om Heyerdahls oppvekst, forholdet til foreldrene, Kon-Tikiferden med mer, slik som ikke kommer frem i denne boka. Jeg tror også jeg vil lese bind tre i serien, men den må jeg skaffe meg.


Litt slektshistorie: Thor Heyerdahl var fetter av Bjørn Lyng (grunder fra Vanvikan på Fosen, som bygde og anla timeshareanlegget Anfi del Mar på Grand Canaria, blant annet, en visjonær type det og. Thors sønn Bamse  jobbet en stund hos Bjørn i Vanvikan. Jeg har lest boka Senor Lyng, en biografi om Bjørn Lyng skrevet av Frank Dehli, anbefales ). Han var også fetter av John Lyng, politiker, utenriksminister, statsminister for Høyre/borgerlig koalisjon etter Gerhardsen, høyesterettsadvokat som han faktisk fikk hjelp av til å åpne noen dører for seg da han trengte det.



Mer om boka på forlagets side HER  Om Ragnar Kvam HER

Andre innlegg om Eventyrere kan dere finne i Moshonistas blogg HER




Ragnar Kvam jr foto: dagbladet.no



Ragnar Kvam jr: Thor Heyerdahl Mannen og verden, 450 s
Gyldendal 2008

Kilde: Kjøpt selv




10 kommentarer:

  1. Jeg har også lest en biografi, hvor mye av innholdet ble referert til bøkene Ragnar Kvam har skrevet om Nansen og Amundsen. Jeg tenkte litt på å lese om Thor Heyerdahl, men så ville jeg finne noen jeg ikke visste så mye om, nemlig Hjalmar Johansen.

    Veldig grundig og god omtale Anita, men er mye kortere :) Men jeg likte boken og det er et viktig poeng, men jeg likte kanskje mest å lese om hvordan Johansen var på privaten, ikke hvordan det var i isødet. Sånn sett tror jeg du valgte en langt mer spennende biografi med Thor Heyerdahl.

    Ha en fin dag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, og i lige så Gro.:) Ragnar Kvam er nok en svært habil biograf, med en spesialitet for disse eventyrerne. Selv om na tror man vet mye om Heyerdahl, får man gjenom en samlet biografi mye mer kjøtt på beina, og bir mer kjent med mannen, synes jeg.

      Slett
    2. Bare av å lese omtalen din, fikk jeg vite mer om Thor Heyrdahl enn jeg gjorde, så det er veldig bra Anita.

      Er enig med deg, neste år må vinna en kategori med de som ruset seg for mye, da blir det mye å velge i!

      Slett
    3. Ok, takk skal du ha.:) Jepp, berømte personer som rusa seg, da er det mye å vlege i som du sier, forfattere polfarere, billedkunstnere, skuespillere, rockere, andre musikere m.fl. og så har jeg tenkt på Grundere (Petter Stordalen, Bjølrn Lyng m.fl) , kunstnere... bl.a.

      Slett
  2. Artig korleis biografiane me har valgt oss (du, eg, Gro og Ingalill, og kanskje fleire?) kryssar kvarandre på ulike måtar,m.o.t. tematikk og personar denne gongen.

    Du har gått så grundig til verks her at eg føler at eg har lest boka :-)
    Godt jobba!

    Eg er ferdig med innlegget mitt, men det må lesast skikkeleg gjennom før publisering, ein gong seinare i dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant? Men de er jo våre viktigste internasjonlt kjente eventyrere, så det er kanskje ikke så rart.. Godt du føler du har lest boka, men som du vet, så finnes det så utrolig mye mer på sidene når man leser boka selv.. Men takk! Spent på ditt Kvam-innegg. Tror vi snart må gi Kvam en ærespris.:)

      Slett
  3. (Han ser nå bra selvtilfreds ut Kvam på dette bildet. Tenker nok på alle bokbloggerne han har i sin hule hånd -)

    Jeg er nå imot eventyrlyst. Det følger så mye uhumskt med. Livsfare, utroskap, egoisme, tungsinn. Går nå for det trauste man kan stole på. Montro om man finner mange biografier hvis man går for en slik kategori? Det er spennende med Heyerdahl da, og ikke minst med Påskeøya, båtene og teoriene. Han var en bauta i sin tid. Men jeg er svært glad for at du har skrevet en så detaljert anmeldelse at jeg slipper å lese. Føler nå at jeg egentlig vet alt jeg trenger å vite om Heyerdahl. Det gjenstår bare for en av dere og lese treern.
    Grundig og godt!

    SvarSlett
    Svar
    1. (Ja, det har du rett i,- Han sikler sikkert på en ærespris, bokbloggernes biografipris, nyinnstiftet neste år på BB-treffet ? som jeg forøvrig synes han ligger godt an til.)
      Kjedelig at du har blitt imot eventyrlyst. Hva skal man da lese om? Uten offer, intet eventyr, det ligger vel i sakens natur, og så kan vi prise oss lykkelige over at vi selv ikke er /har vært gift med disse mennene.. (ikke som jeg vet i alle fall) Finnes det bior over mennesker uten lyter og laster og karakterbrister? Kanskje en tørr vitenskapsmann/kvinne (haha) Hm... tvilsomt, men den som leter kan sikkert finne. Fint at du synes du slipper å lese boka, men du vet det er så mye mer i boka enn jeg har fått krotet ned på noen få avsnitt -- Men føler du at du vet nok, så er det jo greit det også. Vi får se når treern passer inn, og hvem som tar ballen... takk for ros.:)

      Slett
  4. Denne (eller bind en), har vært et alternativ for meg i veldig mange av biorundene (vitenskap, alternativer, eventyrer), men antallet sider og bind har skremt meg bort. Nå fikk jeg akutt lyst til å lese igjen. Vi får se om en passende kategori dukker opp..

    SvarSlett
    Svar
    1. De går ganske raskt å lese likevel, siden de er så fengende, sjelden kjedelig, selv om det er mye stoff. I starten av denne leste jeg uten markører og blyantunderstrekinger, det går an det også, men behovet for å markere kom etterhvert.. Vet ikke hvordan du leser, men man kan jo godt lese og skrive blogg uten å ha me så mye detaljer, men bare de store linjene og det man artige og interessante man husker.. Heyerdahl var jo også forfatter, så der kan han puttes inn også.;)

      Slett