mandag 5. oktober 2015

Vingebelastning av Helga Flatland - knakende god roman om tidsånden

I morges leste jeg et intervju med Beate Grimsrud på Adresseavisens boksider. Hun snakker om den siste boka si Evighetsbarna, om oss/de som aldri blir helt voksne, som aldri blir helt fornøyde, som strever etter lykke og selvrealisering, et evig jag. På samme side er det en anmeldelse av Marit Eikemos siste roman, Alt inkludert,  som også handler om et oppgjør med tidsånden, med jaget, med forbruksmentaliteten. Det slo meg da at det er  flere norske forfattere som kommer med romaner denne høsten som tar tak i tidsåndstematikken på forskjellig vis. Jeg har tidligere blogget om Heidi Lindes Norsk sokkel. Nå har jeg lest Helga Flatlands Vingebelastning, som personifiserer tidsånden gjennom Andreas 30 år.


OBS! Noen spoilers kan forekomme:

Vingebelastning handler som sagt om Andreas 30 år, fra Skien. Han er samboer med Hanna som han traff som ny student på Blindern. Andreas har master i mediavitenskap og jobb i et kommunikajonsbyrå. Hanna er opptatt av karierre, å klatre oppover, og ønsker det samme for Andreas. Han bør bli seniorkonsulent. Når de tjener nok penger skal de ha hus og hytte, bil og barn.  Men Andreas har ikke nok motivasjon. Etter en ulykke hvor han havner på sykehus med brukket ribbein, skriver legen i journalen til fastlegen at de bør følge opp hans psykiske tilstand, etter observasjoner de har gjort. Andreas er tydelig tvangsnevrotiker, og har flere tvangsritualer som hjelper ham å ha kontroll på seg selv og verden.
Fastlegen henviser han til DPS, og etter en kort vurdering/utredning blir han diagnostisert med klinisk depresjon og får time til psykolog og starter et seks måneders behandlingsløp.
Andreas er veldig fornøyd med dette og omfavner behandlingen, og er så glad fordi han endelig skal få hjelp til å forstå hva som har plaget ham, at noe som har plaget ham har et navn, en diagnose, selv om det som kommer frem under behandlingen er ting han aldri har tenkt på før som noe problem. Hans oppvekst og foreldrene som sviktende omsorgspersoner får stor plass, og selvopptatthet er et tema som går igjen.
Forholdet til Hanna blir også satt på prøve.

Romanen dreier seg om dette terapiforløpet i 2014, med tilbakeblikk til barndomstid, tenårene og tiden som ung voksen. Flatland skriver med særdeles god penn og dyp innsikt, og med snert av humor. Hun griper tidsånden aldeles nydelig.  Andreas er en av Dessertgenerasjonen, som har vokst opp med alle muligheter, med foreldre som har støttet og lagt tilrette, med forventinger om å skape seg en lykkelig fremtid, kreative jobber, selvrealisering. Men for Andreas har det oppstått et tomrom:

"Det er som om noen har lovet meg en overraskelse jeg går og venter på, men som jeg gradvis innser at aldri kommer"

Vingebelastning ga meg tanker om mye som preger samfunnet og dagens unge.  Om terapisamfunnet , om diagnosesamfunnet, blant annet. Jeg stusset over hvor lett Andreas ble diagnostisert, på hvordan behandlingen ble lagt opp, hvor alt for lett han fikk medisiner , slik den fremsto fikk jeg tanker om klientskapende terapi.  Den hjalp ham ikke i forhold til hans nære relasjoner,  den skapte større avstand og kanskje bidro til å konstruere problemer.  Noen ganger må terapi skape avstand, men i utgangspunktet lå ikke det opp i dagen her. Kanskje var roten til Andreas manglende motivasjon og tap av livsglede som faren hans sa; at han hadde havnet på feil hylle jobbmessig.  Riktignok hadde Andreas tvangsnevrotiske trekk, men de virket det jo som han faktisk kunne leve ganske greit etterhvert.

 Kanskje er Andreas i romanen et symptom på en generasjon som har fått for mye lagt opp i hendene, kanskje er han et symptom på forventningssamfunnet, alle kravene, eller mangelen på krav som han bebreider sine foreldre for, (de har aldri brydd seg med hva jeg har gjort, mine valg, de har kun vært opptatt av seg selv ) statusjaget, som han gjør en stille protest mot. Slik som han misunte Espen, den eneste i klassen fra ungdomskolen som tok yrkesfaglig studieretning og jobber med veier og tunneler. Mens han selv har det som andre tenker er en kremjobb, men han selv ikke trives med. Andreas er jo ikke kreativ, han trives med å jobbe med tall og strukturer, men gikk på noe med media fordi alle andre gjorde det.

Ikke at jeg ønsker å bagatellisere Andreas sine problemer. Depresjon er alvorlig nok. Og Andreas har det vondt, ingen tvil om det. Jeg synes også romanen belyser godt hvor vanskelig det kan være for omverdenen å forstå psykiske problemer, at de mener han bare kan ta seg sammen, som igjen føler at han føler seg lite forstått, ikke sett. Men det går for langt i terapien uten at de kommer noen vei, til og med psykologen virker oppgitt på slutten og sier til Andreas; at deres generasjon har sånt enormt behov for å bli sett. Og det blir visst aldri nok.  Sånn sett synes jeg kanskje terapeuten skaper problemer, mer enn å hjelpe. Jeg synes Flatland så fint greier å problematisere mange sider av dette, både på det individuelle, relasjonelle og samfunnsmessige planet.

Jeg må også nevne noe annet tidstypisk, noe som jeg humret godt av. Andreas har en kompis; Joachim som er hekta på dataspill. Da Andreas har kommet inn på Blindern ønsker han å overtale Joachim til å flytte på hybel sammen med ham i Oslo, så han slipper å flytte alene.

"Du kommer til å bli så ensom, sier jeg til ham, uten Marte eller meg eller Espen eller noen av de andre. Det er jo ingen som blir igjen her, sier jeg. Han trekker på skuldrene, er ikke avhengig av et fellesskap utover de tusen gamerne han planlegger verdensherredømme med online hver dag" ( s.87)

Noe lignende kommer også senere, da Andreas har lyst til å reise hjem til Skien en tur, men så er foreldrene og broren borte, og Joachim har forsvunnet blant Orcher og Night Elfs i World of Warcraft..
Det er bare så treffende og godt skrevet.
(Nå skal det nevnes at Joachim kommer seg ut av WoW etterhvert da..)

Og så er det Facebook, andre sosiale medier, nettsurfing, Andreas som er mer enn normalt hekta på fly og flyuuykker, og kan sitte i timesvis og studere konspirasjonsteorier og annet stoff om det malaysiske flyet MH370 som styrtet og forsvant.

Helga Flatlands roman er fornøyelig, tankevekkende, litt trist og alvorlig, men ikke tung, en fryd å lese. Og så er det så godt gjort at hun greier å skrive seg inn i en gutts, en ung manns sinn.

Andre bloggere om Vingebelastning:
Elida
Tine

Forlaget om boka HER

Og så finnes det drøssevis av gode kritikker i aviser etc, bare google..



Foto. dn.no



Helga Flatland: Vingebelastning, 268 s
Aschehoug 2015

Kilde: leseeksemplar

***Klar potensiell kandidat til Bokbloggerprisen 2015!




19 kommentarer:

  1. Etter den uforglemmelige trilogien gleder jeg meg stort til å lese denne! Står i lånekø, og det blir nok snart min tur :o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tenk, den har jeg enda ikke lest… Har to av dem i hylla mi, så når årets norskebøker er lest, så skal trilogien til pers.::) Og ja, gled deg!

      Slett
  2. Forhåpentligvis i postkassa når jeg kommer hjem! Helga Flatland solgte boka si veldig godt på forlagsmøte. Dette blir første boka mi av forfatteren. Jeg skummet bare omtalen siden du advarte om spoilers (takk), så her må jeg tilbake å lese etter jeg har lest boka selv! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare gled deg! Min første også..Jeg spoiler vel egentlig ikke mer enn forfatter selv har gjort, interjvuere, samt diverse anmeldere, men noen liker ingenting av that, så derfor en liten advarsel.

      Slett
    2. Unknown ermeg, Artemisia, kommenterer vi sønnens googlekontro.

      Slett
  3. Meget bra bok som eg leste i eitt strekk på søndag. Liker det du skriver om tidsbiletet, data og sosiale medier. Ulike bloggere kan like ei bok like mykje, men skrive annleis og det liker eg.

    Lag deg ein fin tysdag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Og dette er ei bok man kan lese så mye ut av , den tar for seg så mye egentlig som man kan diskutere. Ypperlig bok til lesesirkel forresten.. Ha en god natt .:)

      Slett
  4. God og grundig omtale.
    Flatland sin trilogi er noko av det beste eg har lest av ein norsk forfattar - nokon gong. Så denne skal lesast ein gong, seinare. Temaet her fengar ikkje meg på same måte som "Bli hvis du kan.." osv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Berit. Det er egentlig så mye å si om ei slik bok, men man må jo bregrense seg på et vis. Håper du liker denne selv om tematikken ikke treffer sånn umiddelbart.

      Slett
  5. Kjempeflott omtale Anita! Takk for linking :) Jeg syntes hun treffer utrolig godt med det hun skriver og måten hun beskriver tidsånden :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine. Ja, hun gjør det absolutt. veldig bra!

      Slett
  6. Etter å ha lest trilogien hennes, som jeg syns er noe av det beste på lang tid, har jeg sett fram til denne. Holder på nå, (men litt om gangen pga barnebarnbesøk.) Er allerede helt oppslukt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Trilogien har jeg tilgode, men ser frem til å lese den også. Kos deg med Vingebelastning og barnebarn. Regner med det kommer blogginnlegg fra deg også da, om noen dager.:)

      Slett
  7. Nå som jeg har lest (og skrevet) kan jeg endelig lese omtaler. Din var særdeles god. Merkelig nok forstod jeg ikke hvor godt jeg likte boka selv - før jeg hadde tenkt over den noen dager. Jeg irriterte meg voldsomt over både psykolog Bjørnar og tidvis hovedperson Andreas, og innser nok engang - at når det gjelder alle andre (not me) tilhører jeg - er det ikke bare å ta seg sammen gjengen - som regel lite fruktbart, men i akkurat dette tilfellet, tror jeg litt mindre psykolog, og en anelse mer sammenta-ing - ville hjulpet -)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for rosende ord (berørt, er ikke bedre enn det, følsom sjel , introvert, tøff i trynet, mest uttapå. Så forresten Aune Sand i byen i dag, gikk meg nesten på han der han kom ut fra Hotel Augustin i Prinsenkrysset. Jeg snudde meg og niglodde, møtte blikket, han glodde tilbake, så skjemtes jeg og gikk videre.. Burde vært tøff nok til å si Hei, det er noe kjent med deg, bedt om selfie haha.. Men alt jeg tenkte var Jordbærmus!)

      Vel, vel-- Så bra at du likte boka når du fikk tenkt deg om. Ja, her tror jeg nok det ble sløst med psykologressurser som heller andre burde kunne hatt nytte av, jfr en kronikk jeg leste i Aftenposten i dag:

      http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Sorg-blir-depresjon-Maur-i-rompa-blir-ADHD-Sjenanse-blir-sosial-angst-Moderne-psykiatri-er-i-krise--Gisle-Roksund-8191776.html

      Etter at jeg skrev ferdig mitt eget blogginnlegg googlet jeg boka, og fant et intervju med Flatland i Dagens næringsliv hvor hun selv skrev om det jeg fokuserte på i innlegget, det var nesten spooky:

      Tar oppgjør med diagnosesamfunnet:

      http://www.dn.no/magasinet/2015/08/28/2124/Profil/tar-oppgjr-med-diagnosesamfunnet

      Løpingen vet du, den hjalp Andreas med det han slet med, uroen. Og hadde han bare skiftet jobb, tatt tak i livet sitt, tatt ansvar for seg selv og ikke lullet seg inn i en tilstand hvor han bare ønsket seg mer sykemelding og mer piller
      . Eller hatt en terapeut som kunne hjulpet han med nettopp det istedet for å grave frem grums som ble til elendighet, hvor hele 6-mnds-løpet med kognitiv terapi ble ødelagt. Og kunne han bare ha vært ærlig overfor Hanna om sine manglende ambisjoner. Ja, sånn kan det gå--


      Slett
  8. Så flott og grundig omtale!(Og veldig god og interessant bok.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Silje.:) Ja, dette var en bra bok, synes jeg.:)

      Slett
  9. Flott omtale, Anita, den får meg til å like boka litt bedre :)

    SvarSlett