mandag 17. september 2018

Hjemkomsten av Victoria Hislop - sterkt om den spanske borgerkrigen og om gleden med flamenco


Jeg hadde med meg Victoria Hislops Hjemkomsten til Spania på ferie nettopp. Etter å delvis ha kjedet meg gjennom en annen historisk roman fra Spania, var ikke forventingene så veldig høye til denne heller, spesielt ikke etter å ha sjekket Goodreads og Bokelskere.no. Skjønt Hjemkomsten kom en del bedre ut enn Bak klostermurene. Dog sammenlignet mange Hjemkomsten med populære Øya og noen ble skuffet. Jeg ble ikke det. Jeg slet meg faktisk gjennom første del av Øya første gang jeg startet på den, men den kom seg senere, da jeg selv reiste til Kreta og besøkte Spinalonga. Hjemkomsten fenget meg fra første stund.




Hjemkomsten er bygd opp på samme lest som Øya. Ung engelsk kvinne i krise, lever i et dårlig forhold som hangler, reiser med en venninne til Spania, nærmere bestemt Granada.
Sonja, som hun heter, har ikke så lyst til å feste som venninna Maggie. Sonja står tidlig opp og går til en kafe i nærheten hvor hun kommer i snakk med eieren. Det er også noen fotografier på veggen som Sonja blir opptatt av, blant annet av en ung kvinne som danser flamenco.
Etterhvert blir Sonja godt kjent med Miguel, eieren av kafeen og får innblikk i en spesiell familiehistorie. Det er noe ved dette som rører Sonja sterkt.
Da Sonja kom hjem og besøker faren sin Jack, blir hun overrasket over at han blir så nysgjerrig når hun forteller om kafeen, flamencoen og at hun selv har begynt på dansekurs for å danse salsa. Det viser seg at hennes mor var så glad i danse og at de danset veldig mye før hun ble syk og døde da Sonja var tenåring.

Mens Sonjas dårlige ekteskap hangler videre, får hun en ny anledning til å reise tilbake til Granada med Maggie. Hun bruker mye av sin tid på kafeen for å snakke mer med Miguel.
Han innvier henne enda mer i den dramatiske historien om familien Ramirez som tidligere drev kafeen.
Mercedes var den unge jenta som danset flamenco. Hun hadde tre brødre, Antonio, Emilio og Ignacio. Ignacio var en sjarmerende ung mann med hissig temperament og tyrefekter. Antonio politisk bevisst og aktiv i motstandsbevegelsen mot Franco. Emilio den følsomme gitaristen som spilte for Mercedes når hun danset.
Mercedes traff en sigøyner som spilte som en gud, og etter mye motstand fra familien, fikk hun danse med ham. Javier som han het, ble hennes store kjærlighet.

Mørke skyer truet på den politiske himmelen. General Franco og fascistene gikk til krig i et meget splittet og urolig Spania, mot den demokratisk valgte regjeringen.
Romanens andre del handler om den spanske borgerkrigen, om hva som skjer politisk, og hva som skjer med familien Ramirez.
Brødrene er splittet, foreldrene forsøker å holde familien samlet. Ignacio er med Francos tilhengere, Antonio i mot, Emilio blir fengslet fordi han er homofil.

Det er helt grusomt å lese om hvor brutal den spanske borgerkrigen utartet seg. Franco kvier seg ikke for å drepe sitt eget folk så lenge de er motstandere, sosialister, kommunister, anarkister. Det bombes over en lav sko. Flyktningestrømmer bombes, barn, kvinner, gamle, folk i kirker under messe bombes, fengslede tortureres, drepes, slavedrives. Folk vet ikke hvem de skal tro på, alle kan være angivere.  Franco får hjelp fra Tyskland og Italia. Republikanerne og Francos mostandere mangler våpen, men sloss tappert for å holde fascistene borte. By etter by faller, bombes sønder og sammen; Granada, andre byer i sør og så videre nordover. Bilbao, Barcelona. Madrid holder til siste slutt. Folk prøver å flykte over grensa til fots til Frankrike , men blir møtt med kulde og trasige flykningeleire på forblåste sandstrender. Noen er så heldige å få bli med båt til Mexico eller England.

Jeg visste egentlig ikke så mye om den spanske borgerkrigen, som foregikk i tre år før andre verdenskrig. (1936-39) En halv million mennesker ble drept, like mange dro i eksil.

Jeg synes Victoria Hislop har lyktes med å skrive atter en god historisk roman som gir innsikt og kunnskap om en stygg skamplett i Spanias historie. I etterordet skriver hun at mange av de som kjempet mot Franco og overlevde krigen måtte leve årevis i undertrykkelse og selv etter Francos død i 1975 tiet mange over det de hadde vært gjennom.

Jeg likte også å lese om lidenskapen til dansen flamenco og historien rundt den. Dansegleden veide opp for den mørket som Francoregimet brakte med seg av brutal krig, ødeleggelse, tortur og elendighet.

I oktober 2007 vedtok den nye sosialistiske regjeringen ved statsminister Jose`Luis Rodriguez Zapatero Lov om den historiske hukommelse.
Den inneholder en offentlig fordømmelse av Francos  opprør og diktatur, den forbyr symboler og andre henvisninger til Franco-regimet på offentlige bygninger, og den krever at monumenter som hedrer Franco skal fjernes, med mer. Blant annet at levninger etter dem som er begravet i umerkede graver skal begraves på nytt.
Glemselspakten er endelig brutt, skriver hun.

Kart fremst i boka over Spania i 1931 er også et pluss, da folk beveger seg mye rundt i landet i denne boka. Også i nordøst, der jeg befant meg i ferien, som i Catalonia, bl.a. Figueres på vei over til Frankrike, og i Barcelona.

Andre bøker av Victoria Hislop som jeg har blogget om:
Soloppgang (Kypros)
Tråden (Tessaloniki, Hellas)
Øya (Spinalonga, Kreta, Hellas)
Postkort fra Hellas
En aften på Kreta


En båt langs Costa Brava-kysten. På vei mot Frankrike, som flyktningene til fots under den spanske borgerkrigen?

Victoria Hislop: Hjemkomsten, 480 s
Schibsted 2009 (original 2008)
Plukk-med-seg-bok fra hyller på reise

8 kommentarer:

  1. Ja, denne boka husker jeg godt at jeg leste og likte veldig godt. Den åpnet øynene mine for hva som skjedde i Spania. Hun er en god historie forteller og klarer å sette historien i en god sammmenheng med folket og folkelivet.
    Diktlesersirkelen har jeg ikke glemt. Jeg leser Helene Guåker sin site diktsamling Farvel alle hemmeligheter. Omtalem kommme...

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig!
      Så bra at du også er i rute med diktlesesirkel. Jeg har nettopp kommet hjem og drar til Stavanger til helga, men jeg rekker nok å få lest før måneden er omme.
      Det blir spennende å lese hvordan du liker Guåkers diktsamling.

      Slett
  2. Kjenner at jeg hiver meg over alt spansk om dagen, kun to uker igjen til jeg er i Madrid! Denne boken likte jeg godt også. Hislop skriver informativt og begeistret om borgerkrigen og menneskene som levde her da, det er kjekt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh, heldige du! Jeg må litt videre, selv om jeg egentlig kunne tenkt meg å lese mer fra Spania. Det jeg har liggende av Falcones og han med Engelens spill; Carlos Luis Zafones, feks..og så har jeg en bok som heter Syersken i Madrid. Har du lest den?
      Godt du likte Hjemkomsten. Jeg likte den over all forventing. Artig det også noen ganger.:)

      Slett
  3. Ja,denne likte jeg også og er vel den eneste romanen jeg har lest av Hislop, i tillegg har jeg lest en novellesamling. Har denne liggende så jeg skal jammen legge den frem når jeg skal bli flinkere til å lese det som er i hyllen. Har lest et par bøker som den spanske borgerkrigen og det er interessant lesing.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant dette var en sterk historie. Det er jo noe klisjeer og sånt, men det bra jeg over med.
      Novellene hennes har ikke gitt meg like mye som romanene, men det finnes det noe bra der også.
      Hvilke andre bøker har du lest om den spanske borgerkrigen?
      Jeg leste Hemingsways sin for mange år siden, men den har jeg bare vager minner om..

      Slett
    2. Måtte lete litt i arkivet for jeg kom ikke på navnet, men den som leter finner. "Parfymehagen" heter den og er skrevet av Kate Lord Brown. Todelt fortelling hvor noe skjer "idag" og noe sa under den spanske borgerkrigen. Hemingsway sin må jeg sjekke ut, tusen takk for tips.

      Slett
    3. Ok, takk. Høres kjent ut. Må sjekke den ut.
      Hemingways bok er en klassiker. Klokkene ringer for deg.
      https://no.wikipedia.org/wiki/Klokkene_ringer_for_deg

      Slett