lørdag 1. juni 2019

Oppsummering mai- 19

Mai er over, den sluttet kaldt med vind, regn, snø i høyden. I dag har temperaturen gått over 10 grader, takk det lover bedre tider. I dag er dagen for å få gjort noe på verandaen. Ikke for kaldt, ikke for varmt, oppholdsvær. I mai leste jeg 9 bøker og hadde hjemmeeksamen. Flere deilige fridager og en tur til mine i Lofoten.  Oppsummering under bildet:Fra sol med fiskesuppe ute på tunet i Lofoten til regn og haggel på hjemmebane. To gode bøker.Bøker lest:
1. Omriss av Rachel Cusk: Athen/Hellas, kjøpt, 216 s
2. Slutet på sommaren/Sensommer av Anders de la Motte: Lydbok/Storytel, litt eBobBik, Sverige, krim, 11t6min/ 400 s
3. Reflekterende prosesser av Tom Andersen: Sakprosa/fagbok, kjøpt, 216 s
4. Høstdåd av Anders de la Motte: krim, Sverige, Storytel/eBokBib, 15 t,29 min/544 s
5. Stillitsen avDonna Tartt: frahylla, 1001-bok, lesesirkel. leseeks, USA, Nederland, 842s
6. Iskald av Agnes Lovise Matre: Krim, norsk2019, leseeks, 293 s
7. Jeg klarer det ikke alene av Kristian Bergquist: Dikt, norsk2019, lesesirkel, leseeks, 221 s
8. Hva er det med mor av Vigdis Hjorth: frahylla (papirbok), lydbok/Storytel, kjøpt, 3 t 45 min/128 s
9. Justine av Marquis de Sade: 1001-bok, lesesirkel, Frankrike, kjøpt, 159 s
10. Kald angst av Mads Peder Nordbo: Krim, Grønland/Danmark, leseeks, 351 s

Sum: 10 bøker / 3370 sider

4 krim
1 fagbok/1 diktsamling/ 4 andre romaner
2 1001-bøker
2 frahylla
4 kjøpt/4 leseeks/3 blanding lydbok-Storytel/lånt på eBokBiB/kjøpt/1 lånt på eBokBIb

Land besøkt:
Hellas, Sverige (2), USA; Nederland, Frankrike, Grønland


*Bøker jeg ikke har omtalt denne måneden i egne innlegg er; Omriss av Rachel Cusk, en fagbok/pensum og Hva er det med mor av Vigdis Hjorth.
*Jeg likte Omriss, som er den første i en trilogi. Hovedpersonen reiser til Athen for å holde et skrivekurs og treffer en mann på flyet som hun også dater senere. Det er mye refleksjon og mange samtaler. Hovedpersonene treffer flere personer som hun samtaler med og gjennom det får vi mange historier. Kanskje ikke den enkleste boka å lese, man bør være påkoblet, den krever at man følger med, men gjør man det er den ikke tung. Jeg har kjøpt bok 2 i serien og begynner på den i løpet av juni, kanskje.


En tur på Aalan Gård i Lofoten, urtegård, osteri, gårdsbutikk og dyr.

* Vigdis Hjorth har nettopp fylt 60 år. I Klassekampen i dag står et firesiders innlegg om henne som datteren Line har skrevet om henne, med tittelen Hva er det med mor?. Interessant. Hvor mye skrev Vigdis om seg selv i romanen? Eler hvor mye brukte hun sin egen mor? Jeg husker jeg tenkte under lesingen om den alkoholiserte moren og datteren i boka at kanskje bruker Vigdis seg selv om sin egen drikking og morsrolle for å dikte opp denne historien? Jeg ser ikke bort fra det.
Lines historie bekrefter det langt på vei. Dessuten har Vigdis vært så åpen om sin drikking og om hvordan hun skriver, at det ikke er usannsynlig å tenke i de baner.
Lines opplevelse av sin mor er i stor grad positiv, men hun skriver også om bekymringer som liten om hva som kunne skje med moren da hun var ute og festet.
Boka er verdt å få med seg (artikkelen likeså, den finnes også i en artikkelsamling til Vigdis i anledning 60-årsdagen, utgitt på CappDamm nå). På slutten av romanen skildres drømmen om femøringen-femåringen-garasjen, som våkne lesere også har fått med seg er sentral i Arv og miljø. Her ser vi altså gjenbruk av situasjoner, passasjer, tematikk.  Interessant.
* For den som er i tigerstaden den 3.juni, feires forfatteren i et åpent arrangement


Gratulerer så masse til Vigdis Hjorth! (foto: Agnete Brun)

*I mai har jeg deltatt i 1001-sirkelen til Elida med to bøker; Stillitsen og Justine. Stillitsen ga meg kryss for murstein/tykk bok og bok fra hylla i tillegg. Juhu, fornøyd med den. En roman verdt å få med seg, selv om det tok tid å komme gjennom. Justine ga mesmak på litteratur fra den 1700-tallet, så jeg skal gi meg i kast med Don Quijote snart. Er bare litt usikker om jeg skal ta den med på gruppebussturferie til Hellas neste helg. Kan den egne seg til det? Eller passer det best med lettfordøyelig feelgood eller krim?
Jeg har lest mer av de la Motte og to andre krimbøker, og må vel si jeg likte de la Motte best. Det er vel den stilen han skriver i, som jeg liker. Kald krim fra Grønland var også bra, for all del, og Matres nyeste også, selv om den var litt saktegående denne gang.
*Diktsirkelen rusler og går, denne gang med få deltakere, men så lenge det er såpass, fortsetter jeg. Mitt bidrag var den nyeste samlingen av Kristian Bergquist som jeg likte godt. Vurderer en liten utlodning i sommer, men må vente til etter ferien i juni.

Planer for juni:
I juni blir det som sagt en travel ferie på rundreise med buss, i to uker, deretter tilbake til jobb. Tar med noe lett til sengelesing, flylesing og strandlesing (vi får to dager slaraffen) Jeg skal lese Americanah i 1001-sirkelen,  kategori: Familiy, - det blir enten Moren om ABB, Nevøen til Jens Bjørneboe om onkelen, Hanne Vibeke Holst om sin far Knud eller Ivo Figueiro om sin far. Trur eg.
Putter annet nytt og gammelt mellom dette. Hyllebok i Heddas sirkel er planlagt: Det syvende barnet av Erik Valeur, den skal leses i juni/juli.
Nå leser jeg Penelopiaden av Margaret Atwood, siden jeg skal til Hellas. Jeg har også begynt på Beistet av Per Screiner. Har den på eBokBib, og skjermlesing er ikke min favorittsyssel, så den blir ferdig når den blir.
Jeg skal også ta med noe lett på lydbok til Hellasturen.


For det meste nye bøker, for meg, i ventebunken. Pluss noe som er tatt frem fra-hylla til lesing i hyllesirkelen. Her en stabel til, bilde på instagram, med fjorårets uleste bøker.


Nye bøker, med gode anmeldelser, jeg ønsker å lese som jeg ikke enda har skaffet meg:
- Helvete av Erlend Loe og Ekko av en venn av Ingvar Ambjørnsen. Bør det vente?


Tv-serier/film fra bøker:
1. Wisting av Jørn Lier Horst: Hulemannen/Jakthundene sesong 1, episode 4-8 /10 .TV3
2. The Casual Vacancy (Den tomme stolen)  av J.K. Rowling. 2015. HBO Nordic. Miniserie 3 episoder.
3. Before I go to sleep av S.J. Watson.  2014. HBO Nordic. Med Nicole Kidman og Colin Firth
4. Olive Kitteredge av Elizabeth Strout. HBO Nordic, miniserie 4/4. Bra serie, utrolig godt spilt av hovedpersonene. Anbefales!


Oppsummering april her : 10 bøker /3243 sider


Da ønsker jeg dere alle en riktig god juni!


Lillegutt på tur til Ballstad i Lofoten.  Torsken heng til tørk på gjelene .(foto: Anita Ness)

11 kommentarer:

 1. Innholdsrikt som vanlig.
  Svar: Vent med Loe, kanskje med Ambjørnsen. Muligens bør du lese Ekko så fort som mulig. Den er så langt blitt bejublet i alle overskrifter jeg har sett, og før du aner ordet av det er du så lei at du ikke gidder. Det kan skje. Det kan også hende du må lese de foregående, siden det er så lenge siden at vi har glemt alt bortsett fra Rigemor, og de lyseblå slacksene..

  Vigdis og alt koketteriet er jeg ferdig med.
  Ingenting å lure på noen steder.

  Er det nå det er Marsteinsamlesing forresten? Kanskje jeg skal prioritere den neste uke..

  SvarSlett
  Svar
  1. Btw, koselig med lillegutt og torsken.
   (nå skal det grilles, i fossregn)

   Slett
  2. Har fått med meg alle de bejublete anmeldelsene, og det gjelder begge to, så derfor.. greit å lese før man blir lei, ellers kan jeg like godt vente til jul. Tenker absolutt ikke å lese Ellingbøkene på nytt. Filmene ligger godt i minnet.

   Nei, ikke Marstein enda, tror det er i juli.
   Men det er lov å lese likevel.

   Ja, ikke sant, koselig med torsk, lillegutt og Lofoten. Neste helg kommer de hit mens jeg er på ferie, men de blir her til jeg kommer hjem, da..

   Har vaska verandaen i dag med terrasseskrubb og Husvask. (som jeg trodde var vanlig husvask-rengjøringsmiddel, men som er et sterkt industrivaskemiddel for veldig skitne flater. Fikk anbefalt på OBS! Vanskelig å få spylt verandaen her i min lille leilighet i 2.etage, men det ble flere bøtter vann som jeg kastet utover istedet. Tre timer med stort og smått, montering og rydding, ut med såpla gjennom korridorer og kjellergarasje, og Belinda Bauer på øret.. Veldig god bok. Veldig godt skrevet..det hører jeg.
   Dagens trim.

   Jeg får ikke varsel på innleggene mine for tiden, må krysse av i boksen under her.. Har du problemer med det?

   Slett
 2. Mye bra bøker du har fått lest, koselig nordlandsbilde.

  Jeg får heller ikke varsel på kleppanrova bloggen min, men får det på vernatrehus bloggen. Skjønner ikke hvorfor- hvordan det har skjedd!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mye bra lest i mai.:)

   Rart det med mangel på varsel, ja. Husker det var slik en gang før, men da ble det i orden etter en stund, av seg selv.. Får håper det skjer her og. Har sjekket alt av innstillinger, og de er som de skal være.

   Slett
 3. Flott oppsummering fra en travel dame. Har lest tre av bøkene du oppsummerer. Interessant om Vigdis Hjorth.Og superkoselig bilde av den lille som skuer utover Lofoten. Jeg er på hytta og koser meg med godt vær og sol i dag, etter dager med snø i lufta. Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug.:) Håper juni og juli blir litt roligere, selv om jeg mest skal jobbe, mua to ukers ferie.
   Godt at temperaturen har steget noe og sola har vist seg igjen.
   Har vasket og ordnet litt ute og inne i helga, og neste uke skal jeg kjøpe noen planter. Nå må vel snø og kulde være over før denne sommeren..

   Slett
 4. Superbra lesemåned, Anita!
  Stillitsen har jeg i bokhyllen, og Hva er det med mor har jeg lest. Hjort var her i Bergen forrige uke, sammen med Åsa Linderborg og Sara Omar. I forbindelse med festspillene snakket de om virkelighetslitteratur, en spennende debatt som jeg er glad jeg fikk med meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke så værst..
   Hjorth er alltid (stort sett) interessant å høre på. Spennende kombinasjon med de andre to damene der..

   Slett
 5. Dette var oppsummeringen sin det! Stillitsen har jeg liggende og jeg måtte bare kjøpe Sade-boken etter å ha lest omtalen din 🙂 gleder meg til den kommer. Har lest Bergquist som du vet og der var vi enige begge to, han skriver sterke dikt. Omriss har jeg begynt på og skal leses ferdig i juni.
  Har sett Olive Kitteridge serien og likte den veldig godt. Har også sett filmatiseringen av Watson boken.
  Må si jeg savner å skrive disse månedsoppdateringene og kanskje jeg tar tradisjonen opp igjen over sommeren. Det er aĺltid kjekt å se hva andre har gjort og lest så veldig kjekt at noen av dere har slike innlegg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe.
   Liker å lage slike oppsummeringer, for da får jeg gått gjennom måneden på flere måter. Kjekt å se hva man faktisk har fått med seg.
   Og så kan jeg også smette inn små synsinger om bøker jeg ikke har blogget om enda.
   Artig at du har bestilt de Sade. Er spent på hvordan du liker den.:)
   Likedan med Omriss, uten sammenligning forøvrig, veldig forskjellige bøker btw..
   Ja, ikke sant, Olive K var bra. Har ikke lest boka, men trenger ikke det nå.
   Artig om du tar opp igjen månedsoppsummeringene. Jeg liker også å lese slike:)

   Slett