onsdag 7. april 2021

Dr. Jekyll og Mr. Hyde ( klassiker og 1001-bok. Gotisk, sci-fi, psykologisk thriller, grøsser)

  Vi må jo fortsett å lese klassikere i april også. Jeg leser fortsatt klassikere delt av Janne Stigen Drangsholt i boka ´Fra Shakespeare til Knausgård ´ og jeg har  nå bikket 29 av 66 leste klassikere. Da er det jo håp om å gjennomføre dette leseprosjektet i løpet av året, selv om de tykkeste bøkene gjenstår, 

Jekyll og Hyde er også en 1001-bok og da blir det to fluer i en smekk, med kryss for Victober i Elidas Lesesirkel, siden denne boka kvalifiserer til det, skrevet i 1886, som den er. Mulig jeg leser en Victoberbok til senere. Nå over til Stevenson berømte roman som har skapt et eget begrep; Dr.Jekyll& Mr.Hyde; splittet personlighet - en god og en ond i samme person.



Snl beskriver boka slik:
«.      Dr. Jekyll og Mr. Hyde er en kortroman av Robert Louis Stevensonutgitt i 1886. Dr. Jekyll, som er en høyt ansett lege, eksperimenterer med å atskille de gode og onde karakterelementene i sin egen personlighet, og oppnår å inkarnere sine mest djevelske instinkter i en skikkelse han kaller Mr. Hyde. I denne skikkelsen begår han så de verste forbrytelser. Uttrykket «Dr. Jekyll og Mr. Hyde» har gått inn i dagligtalen som betegnelse for en spaltet personlighet

   Historien fortelles primært av sakfører Utterson som får i oppgave av Dr.Jekyll å forvalte hans testamente. Han stusser når han ser at det står at all hans formue skal gå til en Mr.Hyde hvis han forsvinner eller dør. Hvem er denne Mr.Hyde? Det får de snart erfaring med.
Tjenerskapet har fått tid til å venne seg til denne mannen som vanker i legens hus. 
En dag skjer et grusomt stygt overfall og overtramp på en av byens unge jenter. Et vitne er helt oppskaket og forteller hva som skjedde. Den stygge mannen som er Mr.Hyde tråkket på jenta som lå nede på bakken.  Det kommer frem at det er denne mannen som er en venn/bekjent av den anstendige Dr. Jekyll. 
Fremover skjer det enda verre ting. Utterson blir også oppsökt av Poole, Jekyll nærmeste tjener som er dypt bekymret. Utterson henter hjelpt hos utenforstående, for det er mye som ikke stemmer her. Til slutt blir Dr.Jekyll veldig syk. Til sist i boka får vi Dr. Jekylls egen beretning om eksperimentet som tok helt av og ødela han. Han trodde han kunne spalte ut den mindre gode siden av seg seg selv som han forsåvidt holdt i tømme, men han hadde en medisinsk interesse av dette til å begynne med, men det tok som sagt av og etterhvert brukte han Mr.Hyde til å dra på byen og leve ut en løssluppen side som bar galt av sted.

Romanen var spennende fra første side og jeg ble sugd inn i handlingen. Det er godt skildret og boka minnet meg også om Frankenstein av Mary Shelley. De anses vel også for å være en del av den samme gotiske tradisjonen.  Det jeg imidlertid reagerte på var en del merkelig oversettelse i første halvdel av boka. Mange rare setninger og ord som ikke klinget helt bra i mine ører. Mulig denne boka er vanskelig å oversette, gammel som den er. Når oversettelsen var god, synes jeg språket var glimrende, tidvis nydelig. Jeg skulle gjerne sitert, men leste boka på e-bok /BookBites og noterte ikke underveis, dessuten skriver jeg fortsatt på iPad og prøver å fatte meg i korthet, noe som ikke er så lett. 

Til slutt vil jeg bare konkludere med at denne boka er absolutt  verdt å lese. Anbefales! Kort er den også.


Tine har også blogget om denne, lese gjerne hennes fine omtale .



Drangsholt oppsummerer boka slik: 

Overmodig lege lager kjemisk drikk som lar ham være slem uten å bli gjenkjent.
Når han blir oppdaget, skylder han på samfunnet, og dør.



Tegning: Therese G. Eide


 Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll og Mr. Hyde, 141 s
Oversatt av Helge Krog
Vigmostad og Bjørke, 2012 e-bok ( original 1886)
Lånt  på BookBites 

12 kommentarer:

  1. Ja,klart en må lese klassikere. Leser noen av Drangsholts klassikere jeg også men ser at jeg leser mest fra de som er i podcasten og ikke i boken. Jeg har nå alle bøkene på samme liste så det er ikke så farlig.
    Tror jeg må prøve meg på denne selv om språket er litt så som så. Gøyt å følge med på prosjektet ditt 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, denne er bra. Kanskje andre oversettelser er mer heldige? Uansett ; det var mest i første halvdel jeg reagerte , ikke i resten av boka .
      Hvor mange klassikere har hun totalt sett inkludert podcastene? Hører ikke podcast, men mulig jeg vurderer det når jeg er ferdig med de 66 i boka:)
      Artig at du synes det er gøy å følge med:)

      Slett
    2. Jeg kom til 154 podcaster inkl de som er med i boken. Men så har det jo seg sånn at jeg har ført opp alle i en liste jeg har på bloggen og har sjekket de opp mot 1001-listen men når Marianne sier ca 145 så tror jeg at jeg må sjekke podcastene på nytt for å sjekke om jeg har talt riktig. Jeg hører ikke podcast til vanlig jeg heller men akkurat denne hørte jeg gjennom. Når jeg har dobbeltsjekket går det sikkert an å bruke den listen.

      Skal akkurat til å sette meg ned å skrive en liten leseliste for resten av april,men vet av erfaring at alt som minner om "tvang" dreper leselysten, samtidig vil jeg ha litt mer struktur på lesingen enn det jeg har akkurat nå.

      Slett
    3. Ganske mange med andre ord.
      Ikke lag lister hvis du føler det som tvang. Skjønt jeg forstår behovet for mer struktur. En mellomting kanskje? Lister må ikke følges..

      Slett
  2. En dag skal jeg ta for meg Janne jeg også :-) Som Beathe hører jeg på Podcasten. Der ligger det ca 145 klassikere pent oppramset. Tror ikke jeg har lyttet gjennom alle ennå, men 4 minutter pr bok er ikke så mye, så jeg kommer nok i mål til slutt.

    Husker jeg leste Dr. Jekyll og Mr. Hyde tilbake i 2015, men kan ikke kommentere oversettelsen. Jeg leste den nemlig på engelsk. Det er noe med den gotiske perioden jeg liker. Ikke for mange bøker på rappen, men innimellom. Anbefaler å sjekke ut The time machine/Tidsmaskinen av H.G. Wells fra samme tidsperiode. Også en 1001-bok. Festlig :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hm....der gav du meg en jobb gitt(eventuelt en god unnskyldning til å høre gjennom podcastene på nytt,de er jo morsomme) jeg trodde det var 154 så når du sier ca 145 så for jeg sjekke på nytt slik at listen blir riktig!

      Slett
    2. Ups - ikke ta tallet helt bokstavelig. Jeg slutten der gikk litt raskt ;-)

      Slett
    3. Jeg liker også gotiske romaner. Har Tidsmaskinen på leselista mi, satt den opp som Victoberbok, men nå har jeg jo lest denne istedet, jeg leser nok Tidsmaskinen likevel. Likte den forrige boka jeg leste av Wells godt som også var en 1001-bok.

      Slett
  3. Ja, denne sitter godt i minne, sjøl om der er lenge siden jeg las den. Fin omtale om denne litt ekle, men fantastiske historien.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha:) Ja, rart hvordan disse gamle klassikerne sitter igjen..

      Slett
  4. Det er noe med den gotiske perioden som er fascinerende. Jekyll&Hyde er fin å lese samtidig med Frankenstein og Portrett av Dorian Gray.
    Fin omtale
    Jeg må komme igang med Drangsholt boka

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det synes jeg også.:) Fascinerende. Frankenstein leste jeg for mange år siden, men tenkte på den da jeg leste denne.
      Takk Augusta:)

      Slett