søndag 2. januar 2022

Årets oppsummering 2021 og planer for 2022

 Året 2021 er historie og det er på tide med en oppsummering av leste bøker.  Noen planer for året, eller ønsker og fokusområder er det også plass til, men store forsetter har jeg ikke lenger. I 2021 leste jeg 162 bøker, det er mye, og rekord for min del. Mye innetid, koronarestriksjoner, sykmeldt , - er nok årsaken til  det ble så mye. Samt noen artige utfordringer og oppdagelser som å lese grafiske romaner, mer dikt og noen lydbøker. Jeg begynte å lese Janne-klassikere, inspirert av medblogger Tine. Veldig gøy finne bøkene, låne dem, kjøpe dem, lese dem. Har også deltatt aktivt i Elidas 1001-sirkel (kryss i 9 av 12 kategorier) og min egen diktsirkel (6 av 6 kategorier fullført). 
Her kommer mer detaljert oppsummering:


Bøker lest:
162 bøker som fordeler seg slik:

60 romaner (ikke-krim)
40 kriminalromaner og psykologisk thrillere
30 sakprosa (herunder også biografier, noen kokebøker som er grundig lest)
20 diktsamlinger
6 grafiske romaner
5 novellesamlinger
3 skuespill

(jeg har regnet over to ganger, og noe er feil, men men.. Orker ikke en gang til. Er enda ikke venn med excel, så jeg teller manuelt)


Av disse er: 50 bøker norske fra 2021

Utfordringer/lesesirkler:
23 1001-bøker 
22 Janne-klassikere
16 frahylla

Jeg er fornøyd med å ha lest så mange fra hylla, samt 1001-bøker, men jeg vil gjerne lese enda mer fra hylla. i 2020 leste jeg 17 frahylla, godt drevet fram av Heddas bokhyllesirkel. Den dabbet dessverre av i 2021, om Hedda tenker å dra det i gang igjen, vet jeg ikke. I Elidas lesesirkel i 2020 deltok jeg med 7 bøker, så det var bedre deltagelse i 2021, i tillegg til at jeg leste flere i noen kategorier.

*Beste bøker* :
Alltid like vanskelig.
Gode leseopplevelser har vært:
* Rød selvbiografi av Anne Carson, Morgenstjernen av Knausgård, Ein lykkelig slutt av Maren Uthaug, Vargtimen av Geir Tangen, Heksejakten av Max Seeck, bøkene av Annie Ernaux, Morslinjer av Madeleine Schultz, Øyeblikk for evigheten av Kjersti Anfinnsen, Flukt av Carl Frode Tiller, Mannen som ikke var morder av Hjorth og Rosenfeldt, Sinnapsykologen av Synne Sun Løes, Axel fra vugge til graven av Torgrim Eggen, Jane Eyre, Alt det vakre av Hunter Biden, Uskyldens sanger av William Blake.

Mange av klassikerne var også veldig bra. Har tatt med litt i hver kategori her. Vanskelig å velge ut, men disse var veldig gode og ga gode leseopplevelser

Jeg hadde jeg dette som mål for 2021:
Nye mål (retningslinjer), ønsker  og planer for  leseåret 2021:
* Antall bøker: Vil ikke ha spesifikt mål,men antar jeg vil lese minst 100.
* Deltagelse i 1001-sirkelen til Elida og Heddas bokhyllesirkel hvis den fortsetter. Minst 50 % deltagelse, målet er 100% i 1001-sirkelen.
Diktsirkelen fortsetter, muligens litt annerledes. Vurderer å sjonglere mellom dikt og biografier, frem til Moshonista startet opp med biosirkelen igjen. Hvis. Det kommer innlegg i løpet av helga om dette. 
* Lese mursteiner fra hylla, se over.
* Lese mere klassikere som Olav Duun, Knut Hamsun, Sigrid Undset.
* Vurdere å hive med med på klassiker-utfordringen med Tine og flere inspirert av Janne Drangsholt sin bok. Må bare skaffe meg den først. 
* Lese mer målrettet mtp eget slektsprosjekt og bioprosjekt. Både Duun, Hamsun og Undset passer fint inn der. Kystlitteratur. Arbeiderlitteratur. Slekstromaner/sakprosa. Krigen. Spanskesyken. 

Alt dette, heller enn ny norsk samtidslitteratur. Krim er ok. Finne en god balanse.


Måloppnåelse:
*Den må jeg si meg fornøyd med, det meste her er nådd, med unntak av de evinnelige mursteinene, som jeg har en bøyg for. Jeg har lest en murstein frahylla; biografien om Axel Jenssen av Torgrim Eggen, samt et par andre romaner (ikke frahylla), Knausgård og Lucinda Riley.
*Jeg droppet biografisirkel, har heller ikke overskudd til å dra igjen det dette året, men jeg skulle gjerne sett at noen gjorde det. Har flere biografier jeg vil lese, og det å delta i en sirkel motiverer for mer lesing på området.
* Målretta lesing ifb med slektsprosjektet mitt har gått sånn passe, det har gått i bølger. En del av det jeg har lest har ikke truffet så godt. Det som ga meg mest inspirasjon var Morslinjer av Madeleine Schultz og Annie Ernaux. (Far /en kvinne) . Har lest en roman av Duun, i det minste. Og så har det tildels stoppet opp av flere grunner. Men dette skal jeg fortsette med uansett.

Skriveprosjekt:
Jeg har gått utallige skrivekurs opp gjennom årene, og elsker det. Liker å være en del av et litterært miljø på flere måter.  Våren 2020 startet jeg å ta online- kurs på Forfatterskolen; romankurset og krimkurset. Jeg vant også barnebokkurset med Gro Dahle som ble ferdig før jul, og har fulgt et markedsføringskurs med Anne Gaathaug. Det har også vært webinar for alle elever ukentlig i tillegg til selve kurset, og de har jeg fulgt med glede. Kost meg rett og slett. Har ligget en del på sofaen og slukt innholdet. Sett webinarer, men jeg har dessverre ikke skrevet så mye i løpet av kurset. Men jeg har tenkt at jeg får med meg ting underveis uansett, lærer mye og kan bla tilbake , se repriser når jeg har bruk for det. Jeg kom i gang, så stoppet det opp, men nå skal jeg i gang igjen.  Jeg skal lage en plan for når og hvor ofte jeg skal skrive og prioritere det. Det har vært alt for lett å ty til bloggen, da det er fin avkobling for meg, samt at jeg har holdt skriving ved like. Jeg har hatt som mål i flere år å skrive mer på egne ting, og mindre på blogging, men men.. vanen er ikke så lett å snu. Dessuten har det vært mye sykdom i familien, samt egen sykdom,  som har tatt mye energi. Jeg har skjønt i løpet av året at jeg må sette av skrivetid og prioritere det. Gjøre det før jeg blogger. Selvdisiplin kom til meg.
Jeg har også reflektert på andre ting, som jeg tror har gjort meg mer demotivert. Jeg har lært veldig mye om forlagsbransjen, hvor vanskelig det er å få antatt bøker, og at det virker som det blir vanskeligere dess eldre man blir. Forlagene satser på yngre krefter som de kan utvikle. Derfor meldte jeg meg på markedsføringskurset, såfremt man ikke har noe veldig spesielt, enten fordi løsningen er å utgi selv, eller at man uansett må gjøre mye av markedsføringa selv i dag. Jeg har siden jeg har vært ung hatt skrivedrøm/skrivetrang, men har enda ikke fullført noen bok. Jeg har også lært at det krever enormt mye, med mange omskrivinger/rewriting etc. Så det førte meg i tenkeboksen i 2021, vil jeg virkelig når det kommer til stykket? Jeg har ikke det samme drivet og trykket som jeg hadde da jeg var yngre og skrev masse dikt, dagbøker, tekster, påbegynte manus med mer. Men samtidig har jeg bestemt meg for å skriv en bok før jeg dør. Om jeg må gi den ut selv, er det helt greit. Om det kun blir for familien, så er det hel greit. Der er jeg nå. Kan hende blir det slektsboka som min far ønsker jeg skal skrive. Jeg tror jeg nå har landet på den, det er første pri. Jeg begynner med å skrive ned historien og så får jeg se om jeg får omskrevet den eller deler av den i en litterær form etter det. Sånn. Nå har jeg vinglet så mye frem og tilbake på dette, og det virker som en god plan for meg det jeg har kommet frem til. Jeg har mer research å gjøre, men jeg kan ikke lenger skylde på det. Jeg har skjønt at jeg bare må sette meg ned å skrive. Og ta mer research underveis.
Og så kan jeg bruke samskrivingsgruppene (2 stk) på facebook når jeg føler for det.

Mål/ønsker/planer for 2022:
* Skriveprosjektet (se over)
* Målrette lesing jfr mål for 2021 (over)
* Delta i 1001-sirkelen
* Delta i diktsirkelen, holde den gående
* Lese flere mursteiner fra hylla 
* Lese klassikere, kanskje får jeg lest resten av Janne-klassikerne? Jeg har 21 igjen, det samme som jeg leste i 2021. Men dessverre er det de tyngste mursteinene som er igjen. Don Qijote, Moby Dick.

Tror dette får holde. Kanskje burde jeg hatt et mål om å lese mindre, men det har ingen hensikt. Jeg leser det jeg vil og kan uansett. Kan jo sette 100 bøker, men jeg vil ikke føle at ikke har nådd målet hvis jeg leser mer. 






Med dette vil jeg ønske dere et riktig godt nytt år! Takker så mye for det gamle, og er oppriktig glad for alle følgere/lesere her på bloggen, fb og på instagram (@artemisia60)  og for det boklige miljøet vi har. Spesielt glad for alle dere som fortsatt blogger på gamlemåten:) Vi er en en seig gjeng:)


16 kommentarer:

  1. Så gøy å lese om året ditt, og ikke minst all statistikken! Artig å forstå at du har et skriveprosjekt på gang du også, det blir fint å følge med på.
    Jeg heier på deg ang. Don Quijote, og satser på at når du begynner på Moby Dick så tar du meg med i dragsuget. Jeg mangler 10 av Drangsholts sine klassikere, men det er et par der jeg ikke har lyst å lese (Harry Potter, Dune...) og Moby da, som er langdryg, og med små bokstaver.
    Ser frem til å følge deg i 2022 også, det er kos med bloggvenninner som har ganske så lik lesesmak 🤍

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du synes det Tine:)
      Skrivinga holder jeg egentlig litt tett til brystet, ikke noe jeg kommer til å legge ut så mye om, men det hadde sin plass her med mål for året. Så du får se da, om det kommer litt underveis, men ikke forvent det:)
      Takk for heiing på de to tykke bøkene... Må i alle fall få lest Don Q før eller siden. Moby Dick er jeg med skeptisk til, men jeg har sett teaterstykket på Trøndelag teater, kanskje det hjelper. Er Dune på lista også ja? Husket ikke. Jeg skal filmen på HBO.
      Takk, ser fram til å følge deg også Tine, glad for at er en liten aktiv gjeng igjen:)

      Slett
  2. Morsomt å lese alle dine prosjekter. Så morsomt at du også skal skrive bok. Jeg lurer på hvor mange ganger jeg leste korrektur, og mannen min granska tekstene, men jeg har funnet noen feil som jeg ergrer meg grønn over, nå i etterkant. Men, slik er det og det er vist nok slik for mange.
    Jeg leser også litt etter innfalls metoden, og må se å få unna noen av de uleste bøkene i bokhylla. Jeg skal fortsette å blogge, og koser meg med det. Hvor mange bøker jeg leser er ikke så farlig, men at jeg liker det jeg leser er viktigere. Ja, vi er en liten aktiv gjeng som er igjen.
    Gratulerer at du skal få et nytt barnebarn i mai, jeg storkoser meg med mine små, men ser de litt for sjelden. Ha en fin uke som kommer!

    SvarSlett
    Svar
    1. Artig at du synes det. Ja, mye arbeid med bok har jeg skjønt, og på et tidspunkt må man si stopp. Helt vanlig.
      Har begynt på flere bøker i løpet av livet, så det er ingen ny tanke. Men har aldri fullført noe. Jobb, unger alene, diverse annet, som har stoppet flyten. Håper jeg kan lage et førsteutkast i løpet av året.
      Blogging er koselig, jeg trives med det, det er så uforpliktende og noe som har vært viktig for meg i en del år nå. Enig med deg.
      Takk, det blir koselig med enda et barnebarn, bare så synd de bor i Lofoten, langt (og dyrt) unna. De planlegger å flytte til Bodø etterhvert, det blir litt lettere.
      Takk, det samme til deg:)

      Slett
  3. Det er dette man kaller et meget godt leseår!Og det er veldig interessant å lese om skriveprosjekt selv om det ikke skulle bli utgivelse av det. Du er flink å oppdatere deg på skrivekurs og annet, der har jeg litt å gå på,har lyst men får liksom aldri fingeren ut til å faktisk melde meg på noe.

    Ser ut som du har fine planer for dette leseåret og sette et antall er jo ikke nødvendig for som du sier, man leser når man har tid, anledning og er opplagt til det, så blir det som det blir. Jeg gidder i hvert fall ikke hige etter et gitt antall, og siden jeg skal begrense bruk av lydbøker i år så vil tallet mitt synke dette året, har lagt på 219 i 2020 og 201 i fjor.

    Jeg vil også ta for meg litt av Janne-listen og jeg har tatt med de fra podcasten også, men listen er ikke oppdatert med bøkene som også er 1001-bøker så det må jeg få gjort i løpet av de neste dagene.

    Selv om jeg ikke er så aktiv blogger selv så MÅ jeg liksom innom deg nesten hver eneste dag for å se om du har lagt ut noe nytt. Veldig kjekt å følge deg og er glad for at du blogger på gamlemåten,det blir ikke det samme med andre plattformer.Det er i hvertfall mitt inntrykk utifra hvordan jeg bruker både fb og instagram. Jeg har jo prøvd å skrive omtaler på instagram men jeg liker jo å skrive mer tekst og legger kanskje ikke så mye tid i at bilde skal se så pent ut.

    Ser frem til å følge deg i 2022, Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, hehe, det kan man si. Selv om jeg ikke slår deg og Tine. Ikke att det er noe mål altså. Bare artig å spøke litt med det.;)
      Gøy at du synes det er morsomt å lese om skriveprosjektet. Tror jeg stort sett bare har nevnt det i slike oppsummeringer, og noen kommentarfelt, men det blir litt mer konkret hver gang. Liker ikke at folk skal ha noen forventninger til meg akkurat der, jeg må ta dette helt i eget tempo.
      Synes du skal melde deg på skrivekurs når du har lyst. Om bøygen er fysiske kurs, så er det etterhvert mange nettkurs. Forfatterskolen har mange kurs. Mange andre har også. Popper opp hele tiden på facebook for tiden. Gratiskurs også, men de vil jo som regel selge etter et slikt. Til meg i alle fall, algoritmene, du vet, og så har jeg stått på nyhetsbrev for slike lenge.
      Følger du Jorunn Greiff Solli? Hun driver Tekstuniverset og på nyhetsbrevene hun sender ut, er det alltid en del skrivekurs. Hun og Marianne Teie driver en samskrivingsgruppe på fb. Der er det bare å melde seg inn. De har forfatterintervjuer også.
      Synes jeg lærer mye av slike kurs, spesielt føler jeg at Forfatterskolen også funker som en slags litteraturskole, det er så mange dyktige og kjente forfattere som har de webinarene og snakker om sine skriveprosesser på ymse vis. Tror man også blir bedre leser av å følge disse webinarene. Føler det når det gjelder meg selv.

      Så bra at du også fortsetter med Janne-listen. Vet jo at du tildels har gjort det.

      Jeg synes det er veldig hyggelig at du følger meg , selv om du selv ikke er så aktiv på blogg, det gleder meg veldig:)
      Håper du finner rom for å blogge mer, instagram er ikke helt det samme, selv om det også har sin funksjon. Kanskje det blir mer insta på meg, og mindre blogg dette året, siden jeg må omprioritere litt. Det tar tid med den plagsomme armen også, og jeg må begrense skrivingen noe. Mobiltasting er ikke nødvendigvis det beste heller.

      Takk og det samme til deg Beathe:)

      Slett
  4. Du har fått lest masse! Jeg er spesielt imponert over 1001-bøkene og klassikerne til Janne. Jeg har boka hennes på nattbordet som en evig påminnelse om at jeg skal lese meg gjennom alle på ett eller annet tidspunkt. Jeg har Moby Dick i boks av sluggerne, men mangler flere av mursteinene jeg også.

    Jeg kommer nok til å ha et "hemmelig" mål om å lese mer fra hyllene jeg også. Jeg tror nemlig jeg klarer å snike noen inn i Elida sin 1001-sirkel som jeg ikke skal delta i offisielt, hehe. Jeg skal være 1001-skapleser i år, tenker jeg. Ikke gå ut med brask og bram og rope det i gatene. Da får jeg kanskje fullført? Kven kveit.

    Det blir kjekt å følge deg videre. Du skriver personlige og interessante bokomtaler. 2022 - here we go!

    Fint å se at du tar mer tak i skrivingen du også. Vi får heie på hverandre, selv om jeg også kommer til å holde teksten tett inn til brystet. Jeg vet det kommer til å bli ei bok, og det til kun slekta. Jeg tror det er en god start. Så får jeg se om jeg skriver mer - dvs noe annet - etterpå. Det er ikke utgivelse som driver meg, det er mer det å ferdigstille et annet prosjekt etter memoarene mine. Litt morsomt at Lykkeland sesong 2 startet idag. TV-serien går jo helt parallelt med livet mitt i Stavanger, med en far og senere (eks)mann som plattformarbeidere begge to. Jeg liker den serien. Den er svært tro mot miljøet her i byen. Ja, jeg skriver HER i byen, selv om jeg nå har flyttet litt utenfor :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du skal se at omvendt psykologi hjelper på din 1001-og klassikerlesing? Kve veit æ. Hvem vet inte jag, vet inte du.

      Ja, vi heier på hverandre med skriving. Tror det er lurt å senke ambisjonene (for min del i alle fall) og starte med det jeg nå har bestemt meg for. Synd at jeg mistet mobilen for et par dager siden, og ikke finner igjen intervjuet på iCloud. Får høre med Eplehuset hva jeg kan gjøre. Imorgen, da åpner butikker og kontorer igjen, heldigvis.

      Takk for fine og ord et riktig skrivende smelltopp år til deg også:) Vi ses no i alle fall på webinars:) (om ikke i bilde, så i skrift)

      Slett
  5. Imponerende flott oppsummering dette Anita. Jeg har ingen planer om å prøve meg på noe lignende. Jeg har likevel summert og funnet at jeg har lest 135 bøker, derav 78 norske. Og så fullførte jeg utfordringene fra din Diktutfordring og Hedda bokhyllelesing. Har i det kommende året ikke noen planer om verken hva jeg skal lese eller hva jeg skal omtale. Det betyr bare at jeg kaster meg over alt jeg ønsker når det dukker opp. Nye bøker og klassikere, romaner, krim,dikt. Fri og uavhengig er mottoet nå. Imponert over bokplaner, som du før eller senere helt sikkert gjennomfører. Har etter hvert oppdaget at mange i min familie skriver, så jeg får følge med dem. Artig å følge dere andre bokbloggerne, noe jeg vil fortsette med. Lykke til med nytt bøker!

    SvarSlett
    Svar
    1. Fri og uavhengig er et herlig motto:)
      Tusen takk for fine ord. Bra du fortsatt vil følge den lille gjengen vår, det samme vil jeg:)
      Lykke til med 2022 du også Åslaug:)

      Slett
  6. Det er noe med den skrivedrømmen. For meg var det å fullføre romanen min, selv om jeg ikke kommer til å gi den ut, nesten magisk. Som om jeg ble lettere. Og jeg fikk litt mer selvtillitt på at jeg faktisk kan. Å skrive gjør at en blir kjent med seg selv på et annet vis. Jeg har ikke hatt råd til skrivekurs, men har sugd til meg noe av alle de gratis mulighetene, men det er mye unødvendig pjatt synes jeg. Men man ønsker selvfølgelig ulike ting av selve skriveprosessen.
    Jeg håper du finner tid og ro til å skrive. Det er vanskelig, det er frustrerende og godt. Noen ganger alt på en gang :)Mitt tips: finn ut hvorfor du vil skrive før du setter igang. Hvorfor er det viktig. Om svaret ressonerer i deg vil du finne tiden.
    Tekstuniverset er et bra tiltak.
    Det er fint å følge bloggen din. Reisebrev og personlige omtaler. Jeg liker det :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det, en trang.
      Jeg synes de fleste kursene jeg har gått på (i forskjellige sjanger/konsept) har gitt meg mye. Men jeg skjønner jo at vi alle har forskjellige behov og lyster. Jeg liker også det sosiale med kursene, å utfordre meg. Men jeg liker webkurs på Forfatterskolen også, vi er jo online. Passer bra akkurat nå. Blir et miljø der også.
      Har også jobbet mye med det du sier, hvorfor. Mange prosesser over mange år, har skjønt hvorfor det har vært så vanskelig. Gått veldig dypt i meg selv.
      Der jeg er nå, handler det om rutine- sette av tid, bestemme meg for hva jeg skal begynne med- ikke vingle mellom flere prosjekter. Konsentrasjon- helse- og familiesituasjon gjør at ting svinger og at rutiner/overskudd hele tiden også svinger. Samt en jobb som har sugd veldig mye av energien min over mange år. Det dreper kreativiteten. Derfor har jeg nå satt små mål for 2021. En halvtime om dagen er nok. Så håper jeg det blir mer.
      Og jeg har en vond arm, som gjør at jeg må begrense meg. Jeg blir fort hekta når jeg er i flyten og da blir det for for mye. Mange hensyn å ta.

      Takk for fine ord Augusta og godt nytt år igjen til deg:)

      Slett
    2. Livet har det med å komme i veien ... og energinivået har det med å svinge. Virker som du har en bra forståelse for hva du ønsker og har et bra fundament. Det er noe med å gi seg den tillatelsen til å bruke tid på seg selv også. For man burde jo ... isteden. Så bra du tar "tak i" drømmen din og gir den oppmerksemoheten du fortjener. Det var mye frustrasjon det året jeg skrev - men absolutt verdt det.
      Jeg tror du kan få til hva du vil :)

      Har du forsøkt diktafon funksjonen i Word? Den bruker jeg ofte når kroppen ikke virker.

      Slett
    3. Ja, det tror jeg at jeg har. Begynte jo å skrive veldig tidlig i tenårene, eller egentlig før det i barndommen; dagbøker, dikt og sånt.

      Har ikke word, så den diktatfunksjonen har jeg ikke. Kan sjekke om den finnes i google docs. Bruker mikrofon på sms, messenger o.l. innimellom. Vet ikke om jeg får frem det jeg vil hvis jeg skal bruke diktafon på annen skriving, det kommer som regel gjennom fingrene. Jeg er bedre til å skrive enn å prate.;) Men mulig jeg kan bruke mikken for redigering .

      Slett
    4. Hei igjen Augusta. Fant taleskriver i Google docs. Det går litt for tregt for meg, men er et fint alternativ når kroppen ikke vil. Takk for tips:)

      Slett