søndag 18. juni 2023

Egne steder av Kristin Valla . En bokanbefaling.

 For to-tre uker siden leste jeg denne fine boka; Egne steder av Kristin Valla. Kristin gikk med en drøm å ha et eget sted for seg selv hvor hun kunne skrive. Etter de første bøkene, fikk hun familie og en god jobb, men romanskrivingen ble det liksom ikke tid og rom til. Inspirert av blant annet Virginia Woolf sitt essay Et eget rom, begynte hun å lete etter sitt eget sted.



Forlaget om boka:  

«Det året jeg fylte førtien kjøpte jeg et hus i landsbyen Roquebrun sørvest i Frankrike. Huset var bare mitt. Jeg kjøpte det til meg selv, for lånte penger.» Slik starter Kristin Vallas fortelling Egne steder.

Inspirert av Virginia Woolfs klassiske essay Et eget rom legger Kristin Valla ut på en reise til Frankrike for å skaffe seg et sted å skrive. Med lånte penger og en uforløst roman kjøper hun et gammelt hus i en liten sørfransk landsby.
Drømmen om et eget rom er beskrevet av en rekke betydningsfulle forfattere gjennom historien. For mange ble rommene og husene livsprosjekter som gikk hånd i hånd med forfatterskapet. I Egne steder møter vi forfattere som Amalie Skram, Agatha Christie, Suzanne Brøgger og Halldis Moren Vesaas, idet de renoverer, innreder og dikter. Under hvilke forutsetninger blir litteratur til? Hvor langt går forpliktelsene som mor og ektefelle, og hva slags forpliktelser har man ovenfor seg selv som individ og menneske?

Egne steder er en fortelling om å skape rom for seg selv, om kreativitet, frihet, kjærlighet og estetikk.


Jeg koste meg skikkelig med denne boka, som også ble med meg til Rhodos 31.mai. Jeg får mange tanker mens jeg leser slike bøker, men dessverre er de fleste borte når det går et par uker før jeg får skrevet om den. Inntrykket, opplevelsen sitter uansett igjen. Og det er at dette er en skikkelig kosebok. Kristin Valla er forfatter av noen romaner og i Egne steder får vi være med henne på opp- og nedturer med boligkjøp-prosjektet i en landsby i Frankrike. Hun har absolutt ikke valgt det enkleste stedet og huset. Det er mye å gjøre med det, og håndtverkerne som skal hjelpe henne med det, er nå så som så, eller variable med tanke på kvalitet og temperament.. Det tar sin tid, og Kristin reiser hjem etter å ha vært der en stund. Hun drar ned igjen ca annenhver måned. Hjemme har hun mann og to sønner som aksepterer og skjønner at dette er noe hun trenger å gjøre. Spenningen i boka ligger i hvordan dette går, er det liv laga eller går det rett vest?  
Parallelt med restaurerings-prosjektet og livet i landsbyen, fletter hun inn andre skrivende kvinners prosjekt med egne steder, deres egne hus for skriving og deres liv fra dagbøker de skrev og det de omtalte i sine romaner. Her møter vi foruten Virginia Woolf, Marguerite Duras, Sigrid Undset, Agatha Christie, Susanne Brøgger, Haldis Moren Vesaas med flere. Sigrid Undset har jeg lest mye om og av, og jeg har vært på Bjerkebæk flere ganger, huset hun kjøpte på Lillehammer, og bodde i slutten av sitt liv. Hun var en imponerende kvinne og forfatter som kjørte seg selv hardt. 
Den som jeg ikke kjente så mye til var Halldis Moren Vesaas og hennes historie, hvordan hun trofast levde med Tarjei på en gård utenfor allfarvei mens han levde for sitt forfatterskap, mens hun ikke en gang hadde et eget rom i huset deres. Hun skrev jo også. En dag bestemt hun seg for å reise til Oslo, og det ble til slutt et hemmelig kjøp av en hybel der. Sterkt å lese om. Halldis var ikke like rik som en del av de utenlandske forfatterene som kjøpte seg store hus som de hadde som skrivesteder. Interessant å lese om kvinner som skriver, og en slik ramme for boka, ga meg stor leseglede. Jeg koste meg skikkelig med denne boka.

Anbefales!




Egne steder på Rhodos, Ixia.


Kristin Valla: Egne steder, 230 s 
Kagge forlag 2023
Leseeksemplar fått av forlaget


6 kommentarer:

  1. Oj, høres ikke ut som Halldis Moren alltid hadde det så kjekt. Gleder meg til å lese denne. Var så "smart" at jeg begynte på to romaner som begge er på 400 og 460 sider, så mulig jeg må lese denne litt innimellom. Har begynt på Peters sin bok, nesten 100 sider ut, spesiell bok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke sant.. Ikke at det var noe galt med Tarjei, men det var vel kjønnsrollemønsteret/forventingene på den tiden, mye viktigere hans enn hennes skriving, må vite.. ;) Men hun var tøff, og tok mot til seg etter en del år og dro til storbyen, først på besøk, noe han ikke skjønte bæra av, så gikk det seg til..
      Håper du leser boka. Den er fin å lese innimellom også:)

      Ah, to tykke romaner... hehe, der er ikke jeg for tiden.. Fortsetter med klattelesing, men det går bedre å lese sakprosa..
      Begynte igjen på Agnete-boka av Emma Hamberg i går kveld, og nå funker den bedre, så jeg tror jeg vil lese den ferdig.

      Skal starte på Maskiner som tenker uti uka, også, tenker jeg..

      Peters sin er spesiell, ja-- har vel lest 80, men den kan jeg ikke lese på senga, merker jeg.. Del 2, ga meg sjokk etter en myk helg, og så fikk jeg dette på sengekanten, hallo...men han macho-voldelige mannen..psykopat tenker jeg og de to tøytene som liker det.. Litt interessant, men en verden/virkelighet som frastøter meg, så langt.. (altså del 2) Mulig dette skal være humor, men greier ikke å se det helt enda. Anne Holt likte boka godt så jeg på fb.

      Del 1 var forvirrende, må leses på dagtid, når jeg er mer skjerpa..

      Slett
    2. Ja,jeg "slet"litt med første del men så kom jeg mer inn i det. Ja,merkelige greier med han macho-fyren,men de om det, jeg hadde ikke orket...blir spennende å se hvordan resten av boken utarter seg.

      Agnete boken hørte jeg på lydbok,helt grei den.

      Jeg har også drevet å begynt på bøker og ikke lest ferdig, men nå løsnet det litt og jeg satser på å få lest de ferdig etter hvert.

      Ha en fortsatt fin dag, Anita 🙂

      Slett
    3. Ikke sant.. Jeg også håper det blir mer flyt etterhvert. Nysgjerrig på konstellasjonen Ame, Reese og svangerskapet..

      Veldig amerikansk den boka, i stil også. Det sliter jeg ofte med, men man venner seg forhåpentligvis til det.

      Har så mange bøker som frister her nå, men vil gjerne lese ferdig noen av de påbegynte også, ikke bare flakse mellom bøkene..

      Takk, det samme til deg Beathe:)

      Slett
  2. Kristin Valla sin bok høres fin ut. Takk for fint tips!
    Trodde Halldis sine utferdstrang var velkjent, men jeg har lest mye om hennes liv. Det er en stund siden, det var når jeg hedret henne med et smykke jeg laget til henne. Da leste jeg mye om henne.
    Jeg har alt for mange uleste bøker i bokhylla for tiden, så jeg ber ikke om et eneste leseeksemplar mer, det er en beslutning jeg har tatt nå i vår. Så får vi se når bokhøsten kommer....
    Ha en fortsatt fin sommer, i dag fikk vi heldigvis regn og det var deilig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er fin. Tror du vil like den:)
      Vet ikke hvor kjent Halldis sin utferdstrang var/er, hun kom vel i skyggen av Tarjei.. Man tror ofte andre vet det samme som en selv;) Regnet med at du kjente godt til henne, mener jeg husker du hedret henne med smykke, men hva du skrev om henne, husker jeg ikke nå..

      Lurt å holde igjen med leseeksemplar. Har prøvd å redusere i flere år nå, er bedre på det, men likevel hoper det seg opp. Også fordi jeg låner ganske mye på biblioteket, og kjøper noe innimellom, spesielt på salg. Sjelden jeg får de nye som jeg ønsker å lese fort på biblioteket. Flere jeg henter etter noen måneder på venteliste, mister jeg lysten til å lese..Det er noe med timing.

      Takk, det samme til deg:) Her er det lummert, meldt lyn og torden , og regn fra i morgen..

      Slett