torsdag 19. februar 2015

TENERIFE 3 - Orkidehagen, Puerto de la Cruz og Agatha Christies skriveplass

Tenerife: Orkidehagen og Agatha Christies skrivehjørne (Artes foto)

I jula var jeg og besøkte den elskelige orkidehagen Sitio Litre i Puerto de le Cruz på Tenerife. Helt tilfeldig gikk jeg forbi og så skiltet til hagen med bilde av Agatha Christie. Det kan hende det sto noe om den også i guideboka, men det hadde gått meg hus forbi. Siden jeg på denne dagen var på vei til Botanisk Hage, så bestemt jeg meg for å besøke orkidehagen en annen dag. Siden jeg liker både blomster, hager og litteratur så ble dette noe jeg bare måtte gjøre.

her er innlegget med bilder fra en eldre blogg

DSC02593
Inngangen til Sito Litre, orkidehagen-


Her inne i sitt hjørne satt hun og skrev en av sine historier; “The mysterious Mr. Quin”, hvor plottet er fra Puerto de la Cruz. Hun kom hit med sin datter Rosalyn på ferie i 1927, som nyskilt fra sin første mann. Her skal hun la likt seg svært godt og ble inspirert til å skrive. Boken har jeg søkt opp, men jeg får ikke tak i den. Har noen tips, så tar jeg gjerne mot. Det er en novellesamling, visstnok.
Agatha Christie and the Mysterious Mr.Qun
Agatha Christie and the Mysterious Mr.Quin
Hagen er svært gammel og har vært i engelsk eie siden 1730. Dvs huset ble bygd i 1730. Hagen kom etterhvert.  Flere kunstnere og kjente personer har hatt sitt tilhold her, enten som eiere eller gjester.  Blant annet så var William Wilde her som gjest. Han er faren til Oscar Wilde. Sir Richard Burton var her to ganger på ferie på 1800-tallet. Han er kjent som oversetter av erotiske verk som “Kama Sutra”, “The perfumed garden” og “The arabian nights”.
DSC02675
Baren hvor det henger bilder av hagens kjente gjester og eiere.
At man får inspirasjon til å skrive, male eller hva det måtte være, her, det skjønner jeg godt. Det ga en veldig ro å gå og vandre og kikke på alle de vakre plantene, høre fuglene synge, meditere ved fiskedammen, høre salamandrenes hvisling, og til sist sette seg ned på den lille kafeen ved det 600 år gamle Drageblodstreet.


Fiskedammen.
Fiskedammen.
Fiskedammen ligger like ved inngangen. Jeg satte med ned ved en benk her for å utnytte de siste minuttene før det stengte.

Kjærestefugler.
Kjærestefugler.
Disse fuglene kunne man kalle turtelduer, bortsett fra at de ikke er duer.
Drageblodtreet.
Drageblodtreet.
Dette er et gammelt tre, 600 år gammelt. Men det er ikke det eldste treet på Tenerife, faktisk.  Det er utrolig å tenke på hva dette treet kan ha opplevd og overlevd.
Orkide
Orkide
Hagen har mange planter og trær, og en egen orkidehage med ca 350 orkideer. Dere skal få se noen av dem.
Orkide 2.
Orkide 2.
Jeg synes orkideer er utrolig vakre blomster.
Orkide 3.
Orkide 3.
Det er som om de har sine egne små ansikter.
Orkide 4.
Orkide 4.
Orkide 5.
Orkide 5.
Orkide 6.
Orkide 6.
Marianne North
Marianne North
Marianne North var en britisk maler som tilbrate så mye tid her at hun har havnet på sokkel. Hun var her to måneder i 1875. Man kan se av hennes bilder at hagen er likedan i dag. Mange av hennes malerier er reprodusert og finnes i hagen.
Et av Mariannes Norths malerier.
Et av Mariannes Norths malerier.
Hun malte blomster, også med motiver fra omgivelsene. Her ser vi fjellet Teide i bakgrunnen.
Dekket bord.
Dekket bord.
På flere steder står bord og benker utstilt. Her koste de seg nok i gamle dager, Marianne, Agatha, Sir Richard, William med flere. Om enn til hver sin tid.
Sval palme.
Sval palme.
Svale vakre palmer har gode vekstvilkår her.
En annen hage.
En annen hage.
Jeg takker nå for meg i denne hagen, og går ut. Utenfor ligger en annen vakker eiendom, som jeg tar meg den friheten å fotografere. Jeg hadde ikke takket nei til å bo her, for å si det sånn.
Andre bilder fra Puerto de la Cruz finner du her. Og fra Botanisk hage her.
Neste tur til Tenerife vil vise dere El Pico Teide.

Dette er en reposting fra min gamle blogg på VGB av 7. februar 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar