fredag 20. januar 2017

Norsk- 16 og ferielesing. Samlenotat om Gert Nygårdshaug, Frode Grytten, Jens M. Johansson og Katherine Webb

I det siste har det ikke blitt så mye blogging på meg, og nå har jeg lest fire bøker etter hverandre som jeg ikke har rukket/orket å blogge om. Jeg liker å skrive noe om bøkene jeg leser, ikke minst for min egen oversikts skyld, så her kommer et samleinnlegg med noe kort og noe langt, etter som hva jeg husker.





 Herlig kosebok som jeg leste ferdig i Las Palmas i dag.


Gyldendal 2012
Kilde: Kjøpt selv
Utfordring: Lest fra bokhylla

Dette er en spennende, interessant og velskrevet roman med et historisk bakteppe, mysterier på et engelsk gods i 1911. Journalisten Leah får vite om noen gamle brev funnet på en avdød soldat under krigen. Det er hennes eks-kjæreste Ryan som har fått tak i dem. Han har sviktet henne dypt, men hun lar seg lokke til å møte ham på grunn av teften etter en god sak som kan ligge i de gamle brevene.
Brevene er fra en kvinne til ham og bærer budskap om en fryktelig hemmelighet. Det er også snakk om et barn. Leah begynner å nøste og det fører henne til den engelske landsbygda hvor hun møter på en arving av godset som brevskriveren har vært frue på.

Historien handler om Hester og Albert Canning, deres husgjest teosofen Robin Durrant, og tjenestepiken Cat Morley.  Albert er også svært interessert i teosofi og naturånder. Han er prest i landsbyen.
Med Cat og Robin Durrant i huset begynner ting å skje. Cat har sitter i fengsel for suffragettevirksomhet, men Hester vet ikke hva hun har sittet inne for. Hun har bestemt seg for å gi jenta nestekjærlig omsorg og lede henne inn på den rette vei.  Cat på sin side er sta og ikke særlig villig til å være en underordnet slave for herskapet, men vet hun ikke har så mye valg. Hun er gløgg og har lært å lese av sin far. Men hva skal hun bruke det til, hun som er av underklassen? Durrant er en karismatisk teosof, Alberts lærer, og prøver å skape seg et navn på det okkulte området. Albert har sett naturånder, noe Robin enda ikke har. Han ønsker å feste dem til kameraet for å bevise deres eksistens for all verden og dermed oppnå berømmelse.

Jeg synes Webb har skrevet en fascinerende historie som også inneholder politiske hendelser, som kvinners kamp for stemmerett og et svært urettferdig klasseskille , iblandet okkulte mysterier og spiritualitet som var ganske vanlig i England på den tiden (også nå, muligens), samt romantikk.
En skikkelig kosebok dette, som jeg endelig fikk lest på ferie.
Boka har vært med meg flere ganger, og nå skal den omsider ut av hylla, og legges igjen på en kafe eller benk her i Las Palmas.

Jeg har også lest og blogget om Italienske netter av Katherine Webb tidligere. Dette er den andre boken jeg leser av henne.



På kafe med bok i Puerto de Mogan.


Cappelen Damm 2016
Kilde: Lånt på biblioteket

Budbringeren er den tolvte boka som er skrevet om Fredrik Drum og Skarphedin Olsen. Den har Skarphedin Olsen i hovedrollen. Han skal ha en uke ferie i Hessdalen for å fiske. Like før han drar blir en mann funnet myrdet utenfor restauranten Kasserollen, som nevøen Fredrik Drum eier. Det viser seg at personen som er funnet drept har en forbindelse til Hessdalen og forskning som  er gjort på UFO-mysterier der oppe.
Skarphedin håper han får ha ferien i fred, men den gang ei.
Flere ting skjer da han kommer til Hessdalen, og han blir raskt ,til egen irritasjon , svært involvert i etterforskningen av enda flere drap.

Nygårdshaug skriver så det lyser i denne siste boka om Drum og Olsen. Det går over stokk og stein som vanlig, iblandet nydelige naturskildringer og fisk som vaker i tjernet. Dette er den beste boka om Skarphedin Olsen synes jeg. Her er massevis av artige replikker, herlige karakter- og miljøskildringer og spenning så det holder. Og mye humor. Og kanskje får du vite mer om UFO-mysteriet i Hessdalen, kanskje ikke..

Denne leste jeg også ut på ferie på Gran Canaria.

BokbloggBerit og Bjørnebok har også blogget om Budbringeren.

Mine andre innlegg om Nygårdshaugs bøker:






Et godt liv av Jens M. Johansson, 395 s
Tiden forlag 2016
Kilde: Leseeksemplar

Denne boka var en av mange som jeg har lest gode anmeldelser av og ville lese i forbindelse med nominasjoner til Bokbloggerprisen. Jeg rakk ikke å lese den helt ferdig før 7.januar, men jeg leste nok til at jeg kunne vurdere om den ville komme blant mine syv beste leseopplevelser på romansiden. Det gjorde den ikke.

Et godt liv er både en samtidsroman og en historisk slektsroman. Simon er gift med Katja. Simon er forfatter. Katja journalist. Ekteskapet har sett bedre dager, de krangler og det hangler. Da Katjas far dør , kommer Simon over noen gamle papirer etter moren som døde for mange år siden. Det er dagbøker, notater. Han begynner å lese dem og blir mer og mer fascinert over Elses (som moren heter) liv, hennes ærlighet og åpenhjertige skriverier om sine følelser, arbeidslivet, sex, drikking. Gjennom det Else har skrevet får han en ny forståelse for hvordan Katja er som hun er.

Romanen er godt skrevet, men den bergtok meg ikke. Til det synes jeg at jeg har lest flere romaner med lignende temaer i det siste, ekteskapsproblemer, tur til Berlin, alkoholproblemer, skrivende folk og akademikere fra Oslos middelklasse.  Mulig jeg også hadde for store forventninger etter å ha lest gode anmeldelser av boka tidligere i høst? Og kanskje har jeg lest for mye norsk samtidslitteratur og gått litt lei.
Jeg synes heller ikke Johansson lyktes helt med løsningen han har valgt for å fortelle Elses historie. Det blir litt pent og distansert, selv om Elses historie er interessant og gripende i seg selv.  Hvordan hennes egne drømmer ble knust av datidens kvinnesyn/rolle. Hun ønsket å skrive, og jobbet i Morgenbladet, og viste en dyktig penn, men fikk aldri helt utløp for sine evner.




Menn som ingen treng av Frode Grytten, 245 s
Oktober forlag 2016
Kilde: Kjøpt selv

Denne novellesamlingen er bejublet av både profesjonelle anmeldere og bokbloggere. Så hva ventet jeg på? Jeg måtte jo få lest denne før 7.januar (BBP) og det gjorde jeg. Den var absolutt god nok til å få stemmer av meg i Åpen Klasse. (men den kom dessverre ikke med på langlista likevel, verken den eller noen av de andre gode novellesamlingen som kom ut i 2016. Mer om det kan du lese i Lines blogg her)
Jeg har ikke boka her nå, slik at jeg kan referere til novellene eller utpeke favoritter og tenker for så vidt ikke det er nødvendig å skrive om alle novellene heller. Det har andre gjort, se linker lenger ned.
Hva handler novellene om? Om menn som ikke finner ut av det.  Menn som kjører rundt i Volvoer. Menn i Oslo, Ål, Finnmark, Odda. Den siste om han i Finnmark som går berserk, er en av de sterkeste.

Jeg vil bare si at dette synes jeg var gode noveller, ganske lange, men fint skrevet med et skarpt blikk for stemninger og detaljer, karakterer og miljø. Det er min første bok av Grytten og nå skal jeg lese mer. Strålende!

Les gjerne innlegg fra andre  som har blogget mer grundig om Menn som ingen treng:
Flere? Vær fri til å legge inn i link i kommentarfeltet.


PS: Trykk på bøkenes tittel så kommer du til forlagenens bokomtaler !




 Las Canteras i mitt hjerte. Las Palmas, Gran Canaria januar -17. Fotos: Anita Ness

13 kommentarer:

  1. Veldig bra oppsummering. Du er effektiv. Smart info der over siste bilde.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Randi. Må være litt effektiv for å få ting unna, vet du.

      Slett
  2. Jeg har også lest boka til Katherine Webb, men jeg likte den nok ikke like godt som deg. Kanskje fordi jeg til tider følte den "overnaturlige" delen minnet meg litt for mye om den virkelige historien om Cottingley alvene. Akkurat nå har jeg det for meg at jeg har lest en annen bok om det samme, men ikke filler'n om jeg klarer å kommet på hvilken det er. Google ville heller ikke hjelpe meg på veien.

    Siden du med flere er så overbevisende hva våre fortreffelige norske noveller angår, så skal jeg virkelig forsøke å få med meg ei samling eller to i 2017. Fortsatt god tur, Anita! Nyt det og lad batteriene til resten av vinteren her hjemme.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg ser det er blandete opplevelser angående denne boka av Webb. mulig det handler om de feene. Jeg synes den hadde noen trege partier, men alt i alt en bra leseopplevelse synes jeg. Flott at du hiver deg på noveller i 2017. Vi får håpe det kommer noe bra. Takk skal du ha Mari drar hjem i morgen uhu....

      Slett
  3. Av dine bøker her så skal jeg definitivt lese Nygårdshaug. Sikkert ikke en bombe :) Jeg håper den blir innlest raskt, for jeg simpelten elsker å ha Winther-Larsen på øret ikledd Skarphedig/Drum hatt. Jobber meg gjennom andreboka til Galbraith. Det går seint, for vi har besøk av min kjære sønn her borte. Sjeldent vi har lengre ferier sammen, så her er det bare å nye familiesosiale aktiviteter så lenge jeg kan.
    En dag må jeg lese Grytten. Ikke lest noe fra ham tidligere. Kanskje denne novellesamlingen er det jeg starter med? Så får jeg heller glemme at jeg ikke har lest den i tide til BBP. Jeg nominerte nemlig ingen i åpen klasse i år.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tips vedk. Grytten: Start med Bikubesong, den er god.

      Slett
    2. Marianne: Ja, det regner jeg med, vet du liker Drum/Olsen-bøkene.
      Det er jo fint å lese bøkene etter 7.januar også. Poenget er vel at gode bøker blir lest.:)

      Bikubesong som Berit nevner har jeg faktisk i hylla, på vent...

      Slett
  4. Hyggeleg at du likte Nygårdshaug, han vart nesten "borte" denne bokhausten.
    Webb har eg prøvd ein gong, var det ikkje ho som skrei Arven? Den var ikkje noko særleg bra.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, hadde bestilt den på biblioteket for lenge siden, lang ventetid- og som skrevet, så likte jeg den veldig godt. Fornøyelig rett og slett.
      Webbs Arven har jeg ikke lest..

      Slett
  5. Jeg skal selvfølgelig også lese Drum. Måtte bare ta en pause etter niern. Gledelig at han holder koken (selv om jeg foretrekker Drum over Skarp). Og, Grytten ligger nå her, rakk aldri å lese før nominering, men satser på at han får plass i lystlesinga (= alle lesing før 1.juni).

    Koselesing på ferie er på sin plass nå, etter samtidsrushet, bokhøsten og nomineringspeset.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er bra. Virket som du ikke likte Skarphedin. Men pauser må man ha mellom flere bøker i den serien. Det måtte jeg også, siden jeg leste/lyttet flere på rappen i perioder den gang jeg ble hekta på dem.
      Lystlesing og Grytten er bra! Her skal det også lystlese, men noen lesesirkler skal jeg dog presse meg inn i, skjønt det blir lystlesing det og, Biosirkel og bokhyllelesing. 1001. Og så har jeg en live-sirkel jeg deltar i her i byen. Vurderer også å starte opp en novelle- og poesisirkel. Hva tror du om det? Annenhver måned, da det ikke er biosirkel feks.

      Koselesing , tror jeg fortsetter med det. Har lagt i Ragdes Arsenikktårnet i Jeg leser- boksen, fordi vi har den i live-lesesirkelen min. Men så kom jeg på at det er til februarmøtet den skal leses, og da kan den vente litt. tror jeg skal lese Blodskraft av Lise i dag i stedet. Ja, det skal jeg.

      Slett
  6. Gryttens novellesamling har jeg sett på mange ganger! Nå ble jeg inspirert til endelig å ta fatt! God søndag! Hilsen Berit

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra Berit. Håper du liker den.:) Takk og det samme til deg.:)

      Slett