søndag 1. januar 2017

Oppsummering 2016 - pluss lesemål for 2017. GODT NYTT ÅR!

Året 2016 er forbi. 2017 ønskes velkommen. 2016 var et turbulent år på mange måter, både nasjonalt, internasjonalt og personlig. Masse krig i verden, flyktningekrise, urolig vær, flere terrorangrep i Europa. DonaldTrump. Masse gode nye bøker. Jeg har skiftet jobb og skiftet stillinger tre ganger i den nye jobben siden april. Det er mye uro, og det er mulig at uro ute, samt hos andre fører til uro inne i meg også, det har vært vanskelig å slå seg helt til ro med ting. Jeg har lest en del i året som gikk, hele 121 bøker ble det, altså mer enn jeg tenkte da jeg satt mål for året. Men lesing gir meg mye, og det gjør også blogging og det å være en del av et litterært miljø både fysisk og digitalt, og det å ha tilgang på litterære arrangement. Jeg vil si det så sterkt, at når mye annet har vært tungt så er det det som har holdt meg oppe og i gang. Så får det heller være at trening og fysisk aktivitet har dalt til et lavmål. Det kan bare bli bedre i 2017. Jeg har i alle fall laget mer vegetarmat.


2016 var også året da mange gamle musikkhelter og andre kulturpersonligheter døde. David Bowies død sjokkerte mange. Selv om dette ikke er en musikkblogg, er jeg veldig glad i musikk og leste blant annet enn biografi om David Bowie i året som gikk. Hedre Bowies minne! Hedre også Leonard Cohen, Prince, George Michael, Fidel Castro, Umberto Eco, Bergljot Hobæk Haff, Sossen Krogh, Carrie Fisher og de andre som forlot oss.  (bildet tok jeg av et av mine gamle musikkblad som jeg har samlet på, jeg fant det i en eske min far har tatt vare på. Det er fra tidlig 70-tall) 


En årsoppsummering av bøker lest. Link til alle: Totalt lest 121 bøker.


Lansering av Jørgen Brekkes, med høydeskrekk,  nye krim Paradisplaneten i Trondheim i januar- 16. Her heises forfatteren opp til Olav Tryggvassons statue. Spektakulært. 



NORSKE 2016 som kan nomineres til Bokbloggerprisen: 56

Romaner: 36
Krim: 15
Andre: 21

Åpen klasse: 20
Sakprosa: 10
Noveller: 5
Dikt: 3
Barn- og ungdom: 2

Hva med måloppnåelse for 2016?
Jeg satte meg ikke så mange mål for 2016, annet enn å delta i Lines lesesirkel og Moshonistas biografilesesirkel samt lese frahylla og 1001-bøker. I LInes sirkel deltok jeg flittig første halvdel av året, men det dabbet av utover høsten pga utstrakt norskelesing. Dog har jeg lest 8 1001-bøker, og det er ganske bra.

1001-bøker: 8

Jeg hadde også som mål å lese minst 2 bøker frahylla pr.mnd. Det skar seg igjen. Jeg har lest totalt 13 frahylla. Flink i starten av året, dabbet av på slutten. Norskelesinga får ta skylda der og.

Frahylla/Offtheshelf/OTS: 13

Lese og blogge mindre.
Tja, jeg har lest 23 mindre bøker enn i 2015. Blogget jevnt og trutt. Har ikke kommet så godt i gang med egne skriverier som jeg håpet og ønsket. Next year? Har fått et spørsmål fra min far på 77 år om å skrive ned hans familie/sleksthistorie.  Vi skal snakke mer om det på nyråret, og det er en prosjekt jeg ser fram til med glede. 

Mål for 2015 her


Biografier lest: 13
Deltatt i samtlige måneder i Moshonistas biografisirkel. 6 stk.

Ellers har jeg lest jevnt og variert som vanlig. 






De beste leseopplevelsene fra 2016:

Norsk 2016:
Romaner:
Vigdis Hjorth- Arv og miljø, Tore Renberg- Du er så lys, Nicolai Houm- Jane Ashlands gradvise forsvinning, Bror Hagemann- Syng meg vekk, Birger Emanuelsen- Anna og kjærligheten, Selma Lønning Aarø- Hennes løgnaktige ytre, Torkil Damhaug- En femte årstid, Monika Isakstuen- Vær snill med dyrene, Ellen Vahr- Gaven, Nina Lykke- Nei og atter nei, Tomas Espedal- Året.



Jeg likte også flere krim/thrillerbøker:
Djevelmasken, Hviskeren, Paradisplaneten, Fortielsen, Elven, Lykkejegeren, Everest, Den som forvolder en annens død






Sakprosa:
To søstre av Åsne Seierstad, Doris Lessing av Elisabeth Beanca Halvorsen, Damer og øl. Flukten av Fredrik Græsvik.



Bøker som har inspirert meg mest:
Damer og øl og Kjøttfri mandag

Jeg har testet en del nye ølsorter, fått lyst til å lage øl selv og laget mye mer vegetarmat etter inspirasjon fra Kjøttfri mandag.






Dikt:
Sigd av Ruth Lillegraven



Noveller:
Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale, Alle mine demoner av Nikolai Frobenius

(det blir veldig vanskelig å nominere i romanklassen i år,  som i fjor, og det kan jo til og med hende at jeg legger til andre bøker blant de beste, som Kyrre Andreassens Khartagobok som har vokst siden den ble lest) 






 Diverse fotoklipp fra 2016: 



En av mange bokbunker jeg har fotografert og lagt ut på instagram. Med eller uten Pus. Siste sommer på Risvollan.  Av disse har jeg faktisk ikke lest noen enda. Overføres til 2017. Min konto: @artemisia60



 En veldig god bok om Doris Lessing og forfatterens reise i hennes fotspor. En bok jeg koste meg skikkelig med. 


 Kagge forlag fyllte 20 år i 2016. Forlegger, eventyrer og forfatter Erling Kagge feirer med å spandere kake på boktreffet. Han ga også ut en ny bok i 2016; Stillhet i støyens tid som jeg likte godt.




 Min lesebunke på ferien på Kreta i august. Just Kids, Syndenes forlatelse og Huset ved innsjøen innfridde. Skjebne og raseri rakk jeg ikke å lese, den er jeg enda ikke ferdig med. Piken fra Piemonte var kjedelig.



Best av alt:

Lest på Cuba.
Krim:
Den gjenfødte morderen av A.J. Kazinzki

Selvbiografisk:
Just Kids av Patti Smith
Selfportrait Che Guevara

Biografi:
Livet av Keith Richard

Beste sakprosa/reise:
Tequiladagbøkene av Morten Strøksnes

Beste 1001-bok:
Alias Grace av Margaret Atwood
En halv gul sol av Chimanda N Adichie

Beste utenlandske roman (minus 1001-bok og krim)
Sophie Starks liv og død av Anna North



 Den beste krimmen i 2016, av de norske, blant top tre av alle.


Fantastiske bøker og forfattere! Skal lese mer av disse i 2017.




Minneverdige forfattere og temaer, høydepunkt:
Hemingway leste jeg en del av og om, blant annet fordi jeg var på CUBA i mars. Var på museet hans, hjemmet, hotellet, barene. Det nye Cuba var også en god bok og Che Guevaras selvbiografiske samling som jeg kjøpte med meg hjem. 
Morten Strøksnes var hot i 2016, pga vinner av Bokbloggerprisens Åpen klasse for Havboka, samt at han deltok både på Lillehammer litteraturfestival og en litterær aften med havets mat i Trondheim. Han dukket også jevnlig som en aktuell samfunnsdebattant i aviser og på facebook. 
Vigdis Hjorth har hatt sitt livs år i rampelyset. At hennes roman Arv og Miljø satte i gang en flom av artikler og debatter om virkelighetslitteraturen var spesielt, og noe som preget høsten-16 i sterk grad.
Ellers har jeg lest en del Murakami som jeg skal fortsette med i 2017. Det samme med Margaret Atwood. Jeg fikk også en ny krimfavoritt; John Hart, og har et par uleste bøker av ham liggende på vent. Svenske Tove Alsterdal er også en forfatter jeg ser frem til å følge videre. Hun skrev en særdeles god krim som kom ut på norsk i fjor; Ingen vei tilbake. Hun kommer med en ny krim på norsk på vårparten.
2016 var også et år hvor snø, is, klatring på Everest og Polfarere var i sentrum hos noen bokbloggere. Jeg er i alle fall fristet til å lese mer om dette, og har Krakauers I tynn luft liggende her. 

Et annet trekk fra bokåret 2016 er tematikk rundt radikalisering og fremmedkrigere, Syriakonflikten. 
Åsne Seierstad skrev Brageprisvinneren To søstre, Fredrik Græsvik skrev Flukten. Jeg har også to andre bøker på vent om Syria og Fremmedkrigere, og jeg vet det er skrevet flere enn disse som jeg har nevnt. 

Øl, vin og mat , særlig vegetar- og veganmat har vært tema i flere sakprosabøker, og aldri har vel utvalget vært størrre. Jeg hilser den grønne bølgen i kokebokverdenen spesielt velkommen!  Selv har Jeg skaffet meg Jane H. Johansens Veganmat, en flott og praktisk vegansk kokebok samt Kjøttfri mandag av Maj-Britt Aagaard

REISER

Det har ikke blitt så mye utenlandsreising i 2016, men en to ukes rundtur til CUBA ble det i mars. Det ble seks blogginnlegg fra den fantastiske øya og turen.
Jeg var også en uke på Kreta i august og har blogget derfra.



I Norge: 
Lofoten en uke hos min datter, Skorovass en helg hos min søster, Lillehammerfestival, Oslo bokbloggtreff. (Turer i Trondheim/Omegn teller ikke.)























Ballstad, Skrova og en fjelltopp med mine kjære.




LITTERÆRE ARRANGEMENT
2016 har vært et toppår når det gjelder litterære arrangement. (alle er oppsummert under mine månedlige oppsummeringer)
Mye har Trondheim Litteraturhus og Folkebiblioteket æren for. Det har vært utrolig mange arrangementer, samt flere litteraturfestivaler i Trondheim. Litteraturhuset ble fysisk åpnet i oktober. Jeg var på åpningen. Den årlige litterære hagefest i Adrianstua var jeg også på.



Johan Harstad og Johan Mjønes på hagefesten.

Har ellers deltatt på en rekke arrangementer i Trondheim med blant annet:
Vigdis Hjorth, Ivo de Figueiredo, Linnea Myhre, Finn Skårderud, Edvard Hoem, Jørgen Brekke, Roar Ræstad, Morten Strøksnes, Dag Hoel, Erlend Loe, Ketil Bjørnstad, Tove Alsterdal, Yrsa Sigurdardottir, Odd Harald Hauge, Mimir Kristjansson, .Johan Harstad, Ruth Lillegraven....




Anne Marie og meg på Sellanraa Bok og Bar på Åpningsdagen. Drikker lokalt øl, Bohem fra Stjørdalsbryggeriet. t.h: Edvard Hoem med festforedrag. 


Samt deltatt på boktreff som forlagene VigmostadBjørke, Kagge, Aschehoug og Gyldendal har hatt.



Reading-Randi og Isabella-Graabekkas blogg, to andre bloggere på VigmostadBjørke sitt boktreff.



Unni Lindell og Ketil Bjørnstad på Aschehougs boktreff.


Og glem ikke litteraturfestvalen på Lillehammer i mai og Bokbloggertreffet i Oslo i september.  Utrolig bra som vanlig.





Hilde og meg på Lillehammer (t.v), er på festlig aften, fra pub-til-pub med Levi Henriksen og Christer Mjåset.











T.v. En av verdige vinnere av Bokbloggerprisen 2015; Bjørn Vatne for årets beste roman. T.h. Bokbloggertreffet avsluttes med Tvangsleskafe på Østbanen.




MÅL FOR 2017:
Jeg vil ikke ha for store og ambisiøse mål for 2017, men følge opp nogelunde de samme som i fjor.

- minst 2 bøker fra hylla pr.mnd. (bøker som har stått i hylla i mer enn et halvt år)
- prioritere å lese Johan Harstads Max, Mischa og Tetoffensiven og andre mursteiner som jeg har i hylla (biografier om VanGogh og Rudolf Steiner, Donna Tarts Stillitsen, Erik Valours Det syvende barnet, Ketil Bjørnstads Sekstitallet og Syttitallet- jeg har begynt, men er ikke ferdig. )
- delta i Moshonistas biografilesesirkel og Lines 1001-boksirkel
- lese mer Atwood og Murakami
- lese mindre nye norske bøker til fordel for de jeg har i hylla, samt klassikere og andre gode bøker ( i 2016: 56) 

Jeg har ingen store reiseplaner i 2017, siden jeg skal flytte i ny leilighet i mars, og vet ikke helt hva jeg får å rutte med utover i året. Jeg skal ha en uke ferie i uke 3 og dra på min årlige vinterflykningtur til Gran Canaria. Det ser jeg frem til. 





Jeg vil med dette ønske dere alle et riktig godt nytt år og takker alle følgere for det gamle!









Meg, en Mojito og Hemingway på en av hans stamplasser i Havana, La Floridita.



Følg meg gjerne på instagram: @artemisia60
Facebook: Artemisias Verden


23 kommentarer:

  1. Godt nytt år Anita! For et variert bokår du har hatt og så mye spennende du har gjort! Gleder meg til å følge deg på blogg og isnta i 2017 også!

    :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk og det samme til deg Gro.:)

      Slett
  2. Ja, dette var litt av en oppsummering, flott, takk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig. Artig å oppsummere året gjennom bilder og bøker. og gjøre refleksjoner knyttet til dette. Takk selv for at du kikket innom.:)

      Slett
  3. Godt nyttår Anita! Skal si du har laget en flott oppsummering av året, rene kavalkaden ble det, veldig fornøyelig å lese. Det er veldig gøy å følge deg når du er på reise og på diverse litterære treff i Trondheim. Ekstra artig er det jo når jeg skal avgårde på samme treffet bare dager senere.
    Det er spennende at du også spiser vegetarmat, jeg kan anbefale vegankokeboken Sykt godt, den har jeg brukt masse. Jeg gleder meg til å følge deg og utfordringene dine videre i 2017 :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, og takk det samme til deg Tine.:) Og takk.
      Vegetarmat har jeg likt siden ungdomsårene på 70-tallet, men utvalget var jo mye magrere den gangen. I Trondheim hadde vi en vegetarestaurant som het Kilden og det var et par i Oslo som jeg brukte å gå på da jeg var der, blant annet i Hjelmsgate. Men å lage slik mat selv har jeg aldri vært flink til, selv om jeg skaffet meg noen danske små kokebøker den gangen. Oppskriftene var vanskeligere, ingredienser vanskeligere å få tak i.
      Det er andre tider nå, og takk for det.

      Mari Hult har jeg lagt merke til, jeg følger henne på Instagram og brukte noen av oppskriftene hennes fra bloggen hennes; vegetarbloggen, da jeg bakte småkaker til jul. De ble litt i søteste laget, men ellers ok.
      Har kikket på bloggen hennes en del, men har ikke bestemt meg for om jeg vil kjøpe boka hennes enda..

      Jeg ser også frem til å følge deg videre Tine, takk for det gamle.:)

      Slett
  4. Godt nyttår! Eg kjem sjølvsagt til å følgja deg vidare på sosiale media i 2017.
    Dette var eit leseverdig innlegg: Grundig oppsummering, flotte bilete, gode refleksjonar, nyttige boktips, edruelege leseplanar. Eg nikkar og humrar over begeistringa di for John Hart, Torkil Damhaug, A.J. Kazinski og Patti Smith - men må innrømma at eg ikkje har særleg forståing/interesse for vegetarmat.
    Eg kan streka under det du seier om at lesing (og blogging) er viktig når andre ting i livet er litt ugreit.
    Eg misunner dykk som bur i byar av og til når det gjeld litterære arrangement. Slikt har me lite av her inne i fjordane.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Berit og det samme til deg!:)
      Ja, disse gode forfatterene, de liker vi, krim eller ei.:)
      Nevnte krimforfattere er også litterært dyktige og avanserte.

      Vegetarmat er godt for kropp, sjel og miljø. Jeg blir mye bedre i magen av det blant annet.

      Ja, lesing er bra, blogging er bra, å ha en hobby, en lidenskap er bra. I perioder har konsentrasjonen ikke vært så bra, men jeg leser likevel. Kunsten er å finne noe som matcher den formen man er i.
      Nå leser jeg Unni Lindells siste krim, har bare kommet halvveis. Den er nå ganske spennende, men jeg måtte ta pause for å se nyttårstalen til Erna, og så ble det Kjendisfarmen og middag laget på kalkunrester fra i går.
      Nå skal jeg lese mer.:) Er litt bekymret for Marian Dahle, og lurer på om hun greier å gjøre jobben sin. Vi får se.

      Slett
  5. For en flott oppsummering!Du har fått lest og gjort mye forskjellig og det er alltid like givende og kjekt å lese innleggene dine, selv om det kanskje ikke er så kjekt når en har det turbulent rundt seg- men sånn er vel livet av og til.
    Et av mine nyttårsforsett er å gå mer på tur, jeg var flink i fjor vår og frem til sommeren men så stoppet det opp, men jeg skal ta opp igjen trimtråden nå i år og ser frem til det.
    Jeg skal også begynne på lavkarbo igjen og håper jeg klarer å holde meg denne gangen.

    Når det gjelder hvilke romaner man skal velge til BBP så blir det ingen enkel jobb,jeg tror vi har et par av de samme favorittene så det skal bli spennende å se om de kommer på langlisten. Jeg skal begynne på Selma Lønning sin bok nå i kveld og håper jeg rekker minst èn bok til før fristen går ut- dessverre får jeg ikke lest alle de jeg var tenkt.

    Tusen takk for titten og jeg ser frem til å følge deg videre i 2017 både her og på insta :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Beathe! Jeg liker jo å holde på med dette og ble helt borte da jeg holdt på med innlegget, kikket gjennom bilder og tenkte over året som gikk.

      Å gå mer på tur er også noe jeg har som mål i 2017. Jeg regner med at jeg klarer det også, siden jeg flytter til et sted i mars jeg vet jeg vil trives bedre, nærmere fjorden og byen.
      Håper du lykkes med dine forsett!

      Vi likte Hagemann og Houm begge to, så vidt jeg husker, og Selma Aarø tipper jeg du liker også. Det blir spennende å se. Arbeidsnever er jo et selvsagt valg.
      Grytten skal jeg få lest i løpet av uka og Et godt liv, håper jeg. Det er ambisiøst, det blir 100 sider hver dag før og etter jobb, spørs om det går altså.... Ser jo fort om jeg liker bøkene.

      Ser frem til å følge deg videre også Beathe.:)

      Slett
  6. Selv om kanskje ikke året ditt var helt topp, Anita, så virker det som om leseåret var ganske bra. Det er imponerende mye du har lest og fått med deg. Godt du har en så fin hobby når ting ellers kanskje ikke er så gode. Jeg håper virkelig at 2017 blir et godt år for deg, både som blogger, leser og medmenneske.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Mari.:)
      Jeg har jo prioritert lesing foran mye annet, så da blir det jo en del. :)

      Slett
  7. Veldig kjekt å lese refleksjonene dine over 2016 Anita. Du har fått lest masse, og reisene dine er det alltid kjekt å følge med på. Målet mitt for 2017, i tillegg til bøkene jeg ønsker å lese, er å få med meg mye mer på litteraturfronten i form av arrangementer. Jeg liker jo veldig godt å delta når jeg først har kommet meg avgårde. Der er du veldig flink! Ulempen med å bo innerst i en fjord, men det bør jo ikke være en hindring. Jeg har jo tid nok når jeg er hjemme. Vi drar på vår årlige 2 måneders utflukt til Whistler, Canada nå midt i januar. De har et flott bibliotek midt i sentrum som jeg ennå ikke har utforsket skikkelig. Det skal blir sving på i år. Og å lese Atwood i Canada er jo ikke direkte feil :) Godt nyttår, ser fram til å følge deg i år også!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Marianne.:) Jeg ser også frem til å følge deg videre, selvsagt.:)
      Ang litterære arrangement: Håper å se deg på Lillehammer i mai.:)
      Heldig du som får reise til Canada igjen, god tur når tiden kommer.:)
      Jeg ser frem til en uke på Gran Canaria i januar, ganske snart. Håper å få solgt leiligheten min før jeg drar.
      Riktig godt nytt år til deg også.:)

      Slett
    2. Godt nyttår, Anita:) Vi får håpe at 2017 blir et bedre år:)

      Slett
  8. Du verden, så flott oppsummering - for ikke å snakke om for et innholdsrikt år. Du er flink Anita - kan være stolt av dette.

    SvarSlett
  9. Fint blogginnlegg, som jeg har lest flere ganger uten å etterlate spor etter meg. 😊 Fint å lese dine refleksjoner på mange ulike nivåer! Du har rukket mye, selv om det har vært et turboår!

    Jeg har ikke en gang rukket å lage en oppsummering - verken i år eller i fjor. Sånn har det blitt for meg. Jeg rekker ikke en gang å blogge om alle bøkene jeg leser, og jeg leser ikke mye lenger. Knapt 70 bøker på et år! Det er liksom ingenting.

    Uansett - jeg blir inspirert av deg på mange nivåer, og takket være deg plukker jeg stadig opp bøker jeg ellers ikke ville fått med meg. Tskk for din inspirasjon!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Rose-Marie for hyggelige ord.:)
      Ja, det ble en del bøker. Jeg fikk lest en del i ferier og innimellom ellers. I det siste har jeg nesten ikke lest fordi det har vært så mye annet og jeg har vært så sliten. Skjønner godt at du ikke har fått lest så mye som du pleier med så mye pendling og ny arbeidsplass i Bergen. (men uansett er 70 bøker mye og mye mer enn det gjennomsnittet leser her til lands)

      Slett
    2. 😊 70 bøker er halvparten av hva jeg pleier å lese selv. Det er utrolig lite tilfredsstillende å lesr så lite! Hjemme hoper det seg opp med uleste bøker. Nei, dette liker jeg dårlig. Desto viktigere å treffe godt på de bøkene man tross alt leser! Her er du min gode inspirasjon!

      Slett