lørdag 8. mai 2021

Diktsirkel mai- 21. Ut av hylla!

 Kategorien i runden for mai er en bok som har stått i hylla lenge ulest. Har du ikke uleste diktbøker i hylla, kan du låne en bok, det er greit. Det viktigste er å lese noe. Men dess lenger ulest, dess bedre.

Jeg har ikke så mange uleste diktsamlinger i hylla, men noen er det, med unntak av samlede-dikt-samlinger der jeg ikke har lest alt (av Haldis Moren Vesaas, Inger Hagerup, Olav H. Hauge og Andre Bjerke, samt denne av Rumi som jeg har avbildet).


Har du en ulest diktsamling du vil lese, så hiv deg med! Jeg inviterer også svenske bokbloggere å delta i diktsirkelen, les mer om sirkelen her .

Vi er en fin liten gjeng med norske bokbloggere som har lest dikt i noen få år nå. Det er veldig hyggelig så lenge det er interesse for det. Du kan også være med selv om du ikke har blogg. Legg gjerne igjen kommentar hvor du skriver hva du har lest og hvordan du likte den.

I denne runden skal jeg lese Nedlukket engel av Margaret Solberg. Boka har stått i hylla mi siden 2016, og nå skjønner jeg ikke hvorfor. Jeg har lest nesten hele samlingen i dag, og dette er sterk kost og poetiske fine dikt. Diktene viser poetiske glimt fra konflikten i Israel og Palestina, etter en reise dit. Vestbredden, Gaza. Det slo meg meg at dette passet godt på 8.mai, i dag, selve frigjøringsdagen fra 2.verdenskrig. Flere av diktene omhandler nazistenes gassing av jødene under 2.verdenskrig. Linjene videre til dagens Israel og Palestina og tildels Syria. Det kan også hende jeg leser en del i Niels Chr. Repstads diktsamling, jeg liker diktene hans. Shakespeare og Neruda gjemmer jeg antagelig til klassiker-runden.

Jeg skal omtale boka mer utførlig senere, men ønsker å dele en smakebit:

Fra Støvskyer i natten

Holocaust

De ankom ovnene 
som spedbarn,
melken var duggen i asken.

De  gamle var alt fylt
på andre ovner, eller lå tilfeldig
plassert for brannen. (s.15)

V
Leas forfedre kom med drømmene sine
og festet dem til landet.
Store, der ingen
skulle tvinges til dusjene.
Så mange av hennes folk
er gravlagt i skyene. ( s. 19)
...

Les flere smakebiter i Smakebit på søndag .

Hva skal du lese?
Ha en fin helg og les gjerne dikt:)

13 kommentarer:

 1. Er i gang med diktene for mai,Robert Browning, men oppdager nå at jeg har Solberg boken liggende jeg også og har nok hatt siden 2016. Smakebiten du delte gav mersmak og passer jo ypperlig nå. Har 20 sider igjen av Lillegraven, en skikkelig pageturner det.
  Ha en fin kveld, Anita🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Spent å å lese din omtale av Browning, som jeg ikke aner noe om.
   Du må lese Solberg-boka, den er ikke så lang som du vet, men sterk.
   Har ikke rukket å lese noe Lillegraven i dag, siden jeg har lest aviser, dikt og blogget og gjort en del husarbeid. Nå er det Kompani Lauritsen og deretter Adresse Rotterdam. Til slutt blir det mer Lillegraven før jeg legger meg. Blir vel ferdig i morgen , tenker jeg, vil ikke ligge lese hele natta;)
   Takk, du også Beathe:)

   Slett
 2. Den eneste diktboken jeg har liggende som ikke er lest, er mitt kjære Bertol Brecht eksemplar. Jeg skal lese litt fra den, og gleder meg til å bli bedre kjent med denne poeten.
  Ha en kjempefin søndag Anita! (gøy at vi leser Lillegraven begge to)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Tine:) Brecht er god, og du trenger jo selvsagt ikke lese hele den tykke samlingen i mai:)
   Takk, det samme til deg Tine:)
   Har lest ferdig diktboka til Solberg nå og surfet rundt på net og lest diverse, så nå skal jeg lese ferdig Lillegraven, bare 50 sider igjen.:) Hadde håpet på sol på. verandaen, men den kommer og går så fort, og når det er skyet blir det for kaldt der..

   Slett
 3. Det er hyggelig at du inviterer inn flere i diktlesesirkelen.
  Jeg koste meg med Patti Smith som min maibok.
  Ønsker deg en solstrålende søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, og takk for at du minnet meg på å legge inn innlegget i Smakebit på søndag. Det var no hele vitsen med invitasjonen;)
   Ja, den Patti Smith-boka har jeg lagt inn i samlefanen. Fint å minne andre på det også:)
   Takk og det samme til deg Augusta. Skjønt så mye sol er her ikke, men noen gløtt innimellom.:) Ikke så værst det heller:)

   Slett
 4. Det var både et fint og et grusomt dikt! Jeg leser endel dikt, men jeg har diktsamlinger jeg ikke har fullført i hyllene for det :-)
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, krig er grusomt. Kanskje du vil hive deg med i diktsirkelen, så får du lest noen av dine uleste diktsamlinger?
   Takk og fin kveld til deg også:)

   Slett
  2. Sånn. Nå fikk jeg lagt inn link til din Smakebit på søndag-spalte.

   Slett
 5. Jag är jättedålig på att läsa dikter. Men tack för smakbiten.

  SvarSlett
 6. jag läser en del dikter. strax före pandemin bröt ut var jag i Polen och besökte Auschwitz - Birkenau. det gjorde ett otroligt starkt intryck och jag köpte The Auschwitz poems som är en samling dikter skrivna av överlevande. där finns också med Paul Celans fantastiska Dödsfuga https://mrscalloway.blogspot.com/2019/10/auschwitz-poems.html.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var sikkert veldig sterkt å være der. Jeg har vært i Krakow, men jeg ville ikke oppsøke Auschwitz. Jeg vet nok om det allikevel, og trenger ikke kjenne det på kroppen der. Er nok for følsom sånn. Ære være dere som tar turen dit. Boka du linker til, skal jeg sjekke. Takk fot tips:)

   Slett