onsdag 5. mai 2021

Første person entall av Haruki Murakami . Underfundige fine noveller.

  Japanske Haruki Murakami, som er en av mine favorittforfattere, er nå ute med en ny novellesamling på norsk. Selv om jeg synes romanene hans er best, så liker jeg som regel også novellene. Også denne samlingen. Det er noe med at Murakamis er verden, språket hans, er et godt sted å være i.


Forlaget om boka: 
De åtte mesterlige novellene i denne nye novellesamlingen fra Haruki Murakami fortelles alle i jeg-person av en klassisk Murakami-forteller. Historiene spenner fra nostalgiske ungdomsminner til meditasjoner over musikk, en brennende forkjærlighet for baseball, velkjente drømmelignende scenarioer og jazz-album fra fantasien. Til sammen utfordrer disse fortellingene grenseoppgangen mellom menneskesinnet og den ytre verden. Noen ganger trer fortelleren, som kan tenkes å være Murakami selv, frem. Er dette en memoarbok eller ren fiksjon? Det får bli opp til leseren å avgjøre.

Som nevnt over består samlingen av åtte noveller. De ligger på mellom ca 10 og 40 sider. Novellene kretser mye rundt musikk og damer, som han han ofte skriver om i sine bøker. Men også her er det noen mer underfundige og rare innsmett, som i feks Kremtopp, der fortelleren blir invitert til et møte/en liten konsert med en jente (han er 18 år) og han går og går oppover avgårde uten at det er folk å se eller noe liv, han kommer til stedet der konserten skal være, men der er det helt øde. På tilbakeveien går han i en hage og der skjer det ingenting, men likevel noe.  Ikke så helt enkelt å finne meningen her, men likevel blir jeg sittende med et hm... det er jo Murakami ja vel, og så grunner jeg litt på denne historien,

Charlie Parker spiller bossanova og With the Beatles handler om musikk, og det er fine noveller. Kanskje en fordel om man liker det selv, for disse kan bli litt sære og mest for den spesielt interesserte. Eller ikke. Murakami er en sånn forfatter som kan få uinteressante ting til å bli interessante. 

Carnaval er en interessant novelle som handler om en stygg dame han ble tiltrukket av, men også om klassisk musikk.  Hans betraktninger om utseende er interessante. 

I en annen novelle skriver han om sin egen skriving og jeg tenker at her trer Murakami selv fram, her bruker han sitt eget stoff, sitt eget liv, og det tror jeg faktisk han gjør flere steder i denne boka. I det siste har vi fått flere bøker fra ham med selvbiografiske islett, som essayet om faren (Å forlate en katt) og Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping.

Alt i alt en fin samling som jeg gjerne anbefaler videre.

Tine har også blogget om denne

Murakami har en enorm produksjon av bøker, bare se her 

Jeg har lest en del av dem:
samt Å forlate en katt, som jeg ikke har blogget om


Haruki Murakami: Tredje person entall, 173 s 
Pax forlag 2021
Leseeksemplar fått av forlaget4 kommentarer:

 1. Likte denne jeg også selv om jeg mistenker at du liker den hakket mer. Syntes samlingen var noe ujevn eller kanskje det er mer riktig å si at det ikke var alle jeg likte like godt. Dette var min tredje bok av forfatteren og det blir nok mer sånn etterhvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, litt ujevn var den nok, eller så er det noe med at man liker noe bedre enn noe annet, som du sier.
   Murakami har så mye bra, hvis man liker universet hans:)

   Slett
 2. Takk for lenke Anita, veldig kjekt å lese omtalen din, det ser ut som vi likte samlingen like godt. Det ser og ut som vi har lest ca like mange Murakamibøker, også de eldste :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Tine:)
   Ja, vi gjorde det. Murakami er god. Hvordan går det med å lese Trekkoppfuglen? Har et par andre å lese her før jeg kommer i gang med den.
   Fant forresten en Murakmibok på engelsk i dag som jeg hadde glemt jeg hadde, mens jeg ryddet.. En liten sak, Murakami library eller noe sånt heter den. Strange Library heter den visst: https://www.adlibris.com/no/bok/strange-library-9781846559211?gclid=Cj0KCQjwp86EBhD7ARIsAFkgakhQdYr1QQWysPZncjRyakAUdLlSuSAPKHI8q-80blxXt0am_dsAPu8aAmSGEALw_wcB

   Slett