søndag 23. april 2023

Marginalia til Harriet Løwenhjelm av Rune Christiansen. Dikt. Diktlesesirkel april-mai

 Da jeg begynte å lese denne boka, hadde jeg glemt at den hovedsaklig var skrevet av Rune Christiansen, ikke Harriet Løwenhjelm. Det er Rune C som skriver om henne. Han oppdaget hennes dikt som ble utgitt etter at hun døde, og har skrevet Marginalia, en slags sorgsang over hennes korte liv. Noen få av hennes dikt er også med i boka. Det var fint å lese, selv om jeg gikk inn i lesingen med noe jeg trodde var noe annet. Og så liker jeg jo å lese det Rune C har skrevet. Jeg tenkte også at dette skulle være mitt bidrag i diktlesesirkelen i perioden april-mai, men jeg er nå i tvil, kan man kalle Rune Cs Marginalia for en klassiker, som er kategorien for denne perioden?



Harriet Løwenhjelm levde i perioden 1887-1918, hun ble 31 år. Hun døde av turberkolose. Hun tegnet og skrev på Romanes sanatorium utenfor Tranås .  Rune C lever seg inn i hennes siste tid, hun hadde to kjærester, en da hun var på Mesnali på Lillehammer og en senere på sanatorium i Sverige. Kanskje var det flere, men det er disse to Rune C trekker frem. Hun har også en venninne, Daisy, som var på sanatorium sammen med henne; hun var morfinavhengig og tok livet av seg i London. De døde omtrent samtidig. Harriet var ikke en kjent dikter mens hun levde, diktene ble gitt ut etter hennes død av Elsa Bjørkman.

Beathe har skrevet mer om denne historien.

Hva som gjorde at Rune C ble så betatt av Harriet, er litt uklart for meg, men det hjelper litt  å lese intervjuet her . Han kom over hennes dikt ganske tidlig, og senere ble det noe han dykket mer ned i.

Boka er ganske trist, og Harriets dikt som han har valgt å ta med, er veldig triste, om trøtthet og døden, slitenhet, ikke noe lys i sikte. Men det kan man jo forstå når hun venter på å dø, når sykdommen tærer henne ut. Det som gjør at boka er fin å lese likevel, er Rune C sitt språk, hans poetiske evne og innlevelse.

Tar med et par smakebiter, her nærmer det seg de siste timene:

"Min sannhet er innbildningens sannhet, Harriet.
Det var et lykkens hell at vi møttes, møttes for første 
gang i en drøm, i et regnskyll som skinte selv uten 
sol. I den lille verdenen rundt sjøene fantes det
strender og skoger og dyvått gress, og en orm som
skulle dø. I hånden din - bare avskjedens klarhet." (s.35)


" Alt i denne verden er avklart, dunkelt, avklart,
dunkelt i en uforanderlig evighet. Bregnene i 
krattskogen krøller seg sammen og visner, bare
døden åpner seg og blomstrer. Det svale værelset
ditt er fylt med skygger - hva venter du å beseire
ved å gå over terskelen? Hukommelsen er kanskje
først og sist et lysfenomen: en dunkel klarhet." (s.85)

Anbefales!

Som sagt tenkte jeg å velge denne boka som klassiker i diktsirkelen, men er i tvil, da dette per se ikke er en klassiker. Men kan jeg vri det dit alikevel? Rune Cs bøker kan betegnes som  norske moderne klassikere, kanskje? Og så skriver han om en en svensk klassisk dikter? Selv om hun ikke var blant de mest kjente.. 
Vel, jeg lar det bli med dette foreløbig. Det viktigste med diktsirkelen. er å lese dikt.  Men jeg skal holde øynene åpne for en mer tradisjonell klassiker i løpet av perioden, så du skal se det kommer en til:)

Mer om diktsirkelen her, og velkommen til å delta!

Jeg vil også dele innlegget i smakebit på søndag, der mange svenske bokbloggere deltar. Kanskje kjenner de mer til Harriet L enn meg?


Les gjerne Beathes fine og fyldige omtale av boka og Rune Cs oppdagelse av Harriet L.


Rune Christiansen: Marginalia til Harriet Løwenhjelm (1887-1918), 110 s 
Oktober forlag 2023
Lånt på biblioteket


10 kommentarer:

  1. Dette var virkelig noe å dykke ned i. Klassiker? ja, hvorfor ikke, Løwenhjelm er jo utgangspunktet for det Rune C skriver her, og hun må no kvalifisere. Er jeg heldig får jeg hente boken på biblioteket i morgen :)
    Ha en fortsatt fin søndag Anita. Her i Bergen har regnet kommet for første gang på lenge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint du også tenker at denne godt kan være en slags klassiker, med godvilje;)
      Håper du også liker den:)
      Takk, det samme til deg. Har nå bestilt meg liten elektrisk grill, i påvente av nye vår/sommerdager, lest ut Langsom mann og tar snart kvelden.:)

      Slett
  2. det låter oändligt sorgligt, tack för smakbit

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er jo det, men språket lyser opp.:)

      Slett
  3. Boken är ganska trist men du rekommenderar den ändå! Spännande! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det finnes mange gode triste bøker:)

      Slett
  4. Harriet Löwenhjelm, det var ett namn som jag inte hört på länge. Tror det var i gymnasiet jag stötte på hennes lyrik. Vackert språk även i översättningen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du tross alt har hørt om henne:) Rune C har ikke oversatt hennes dikt, han har skrevet sine egne om henne:)

      Slett
  5. Jeg er glad for at du likte denne du også. Enig med deg at det er en trist bok. Fascinerende å lese hvor betatt han ble av henne og at det førte til denne boken.
    Tusen takk for link, så fikk jeg forklaring på hvorfor det har vært litt besøk på mitt innlegg om denne boken 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant, fascinerende.:)
      Bare hyggelig, du skrev jo så mye mer utfyllende enn jeg orket å gjøre i dag, og da er det en glede å linke til deg:)

      Slett