søndag 30. april 2023

Feelgood forlagsbesøk i Oslo. På besøk hos Gyldendal og Aschehoug

 Torsdag 26. april startet ikke Feelgoodfestivalen hos Cappelen Damm før kl.15.00, og vi hadde noen timer til rådighet. Jeg fikk den fantastiske muligheten til å bli med Anne Lise og noen andre på forlagsbesøk. Anne Lise driver magasinet Hverdagsnett og hjemmesiden med samme navn, samt at hun har regi på flere bokgrupper på facebook. Hun har tatt initiativ til å besøke forlagene i regi av magasinet. Vi andre er aktive bokformidlere, flere av oss har vært her før, og ble gladelig med. Dette er jo ren lykke for en bokblogger og bokentusiast. Første stopp ble hos Gyldendal og nummer to hos Aschehoug. De ligger begge ved siden av hverandre på Sehested plass. Her har jeg vært noen ganger på bokbloggertreff, Oslo bokfestival og på utdeling av Bokbloggerprisen for en del år siden (2013, 2014, 2015, 2016.. ). Hyggelig gjensyn med forlag og lokaler, selv om sammenhengen er en annen.Coffee to go, snart  tomt, sol i hovedstaden og humøret er stigende:) 

GYLDENDAL

Hos Gyldendal måtte vi registere oppmøtet vårt i resepsjonen, og snart kom Victoria Jelsø Selsbæk og hentet oss. Victoria jobber med salg og marked og er presseansvarlig for underholdningslitteratur.

Vi fikk først en omvisning i de flotte lokalene og så en prat med kaffe og te.


Bøker overalt, en drøm å jobbe her.En fantastisk kantine . Hele bygget er fantastisk.Victoria svarer på et ras med spørsmål fra oss. 
Hun forteller at totalt sett er de ca 500 ansatte i Gyldendalkonsernet , uten ARK,  som også har kontorer her.
 


Mariann fra Romsdal, med bloggen Lillasjel og Hilde Hildesbokblogg fra Gjerdrum , begge ivrige lesere og bokbloggere. Anne Lise fra Sandefjord,  meg fra Trondheim i midten og Elfrid, bokformidler fra Larvik. Vi reiser land og strand rundt for å få med oss litterære arrangement.Hyggelige og kunnskapsrike Victoria Jelsø Selbæk. Hun sier at forlaget har vært gjennom en omorganisering og det har vært en del skifte av ansatte. Nå har det stabilisert seg. Jeg spør om de har et satningsområde, og hun svarer kontant at det er krim og underholdning. Forøvrig gir de ut alle slags type bøker, også akademiske. 

Etter denne runden fikk vi bli med på kontoret hennes (en del av åpent kontorlandskap), og fikk velge med oss en bok eller tre. Siden det er tema feelgood her, er det det vi hadde fokus på. Hvilke bøker som ble med meg hjem, finner du på bildet nederst i innlegget her. Jeg fikk noen spesielt anbefalt av de andre og av Victoria. Selv er jeg ganske kresen når det gjelder feelgoodbøker, de må ha en viss substans, selv om jeg kan være svak for bøker fra visse land, som for eksempel Italia. Jeg reiser mye og liker også å lese bøker fra land jeg skal reise til. 

Jeg har også blitt mer bevisst på at alle bøker ikke er for alle, på den måte at blant annet alder er en viktig faktor. De bøkene som blir heiet frem på TikTok og Instagram kan ha en annen målgruppe enn meg, i alle fall de på TikTok, der det er yngre lesere som heier bøkene frem. Ikke sikkert de er for meg, nei. Victoria var også inne på dette, det er interessant. Og Anne Margrethe da vi traff henne. Om hva vi selv leste da vi var unge for eksempel, og hva vi leser i dag..blant annet. Vi likte jo andre ting da vi var unge.

De fleste leserne er eldre kvinner, mens mye av markedet dreier seg mot de yngre. (det husker jeg ikke om hun sa, men i alle fall tenker jeg det nå)

Mer om Gyldendal her

ASCHEHOUG

Rett over plassen skal vi inn til Aschehoug og treffe Anne Margrethe Hummelsgård Aandahl. Hun er redaktør for feelgood underholdning på forlaget. Aschehoug har også flotte lokaler prydet av bøker og mye kunst.

Både Gyldendal og Aschehoug er gamle tradisjonsrike forlag og det sitter mye i veggene her.Har du sett makan?  Bøkene er ekte, ja, dette er ingen tapet..Vakker kunstNærbildeVi blir bare stående og måpe, her er det høyt og luftig under taket.Anne Margrethe har forberedt hvilke bøker hun ønsker å snakke om . Hun spanderer makroner, kaffe og te .Dette er to nye bøker på vei. Begge blir jeg veldig nysgjerrig på.  Minnevokteren fra Kiev handler om Ukraina, og her innbakt i en historisk roman får vi et kunnskapsteppe om bakgrunnen for krigen i Ukraina, hvis jeg forsto det rett. Mer kan leses her .  Meget aktuell. 

Emma Hambergs roman je màppelle Agnetha har tatt Sverige med storm. Om en måneds tid kommer den ut på norsk. Jeg flirte bare jeg leste baksideteksten. Ja, dette gleder jeg meg til å lese. 

Vi var så heldige å få med oss leseksemplarer av begge disse to bøkene hjem.Her er Anne Margrethe med en av feelgood-favorittene. Lucy Diamond har skrevet flere bøker og er nå ute med en ny. Jeg har ikke lest noe av henne. Margrethe er en ekte bokentusiast og stråler av imøtekommenhet og temaer hun vil snakke om. Vi skulle gjerne hatt mer tid både sammen med henne og Victoria. Temaer går vi ikke tom for. Men vi var utrolig takknemlig for at vi fikk av den travle tiden deres. Det å få innsikt i forlagsbransjen, samt få høre om nye og gode bøker er helt supert. Å treffe folk vi har stort sett mail-kontakt med er verdifullt. Til gjengjeld kunne vi fortelle litt om hvordan vi jobber, hvordan vi bruker blogger, instagram, facebook for å nå ut med lesegleden og bøkene vi leser:) Ingen av oss er på Tik-Tok, merkelig nok.. ;) Det er vel noe med alderen..Her er et knippe feelgoodbøker fra Gyldendal , Aschehoug og Cappelen Damm. De fra Cappelen Damm fikk vi i goodiebagen på Feelgoodfesten om kvelden. Vi fikk også med oss Hedys krig fra Aschehoug, da det var en bok flere skrøt veldig av. Da fant Anne Margrete noen forhåndseksempler til oss som ikke hadde lest den. 

Fra Gyldendal ble det med noen bøker som ble anbefalt både av Victoria og de andre i gruppa. Jeg har kun lest Jenny Colgans Mure-serie, som jeg likte godt, og er spent på hennes nye serie. Fremover ønsker jeg å lese mer feelgood , innimellom krim og annet. Spesielt på reiser og i krevende  perioder er det godt med noe lett. 


Mariann har blogget om forlagstreffene her

Tusen takk til både Victoria og Anne Margrethe for at dere tok dere tid til oss:) Dette var veldig inspirerende, og jeg tenker at det å jobbe i forlag må være en drømmejobb. Kanskje jeg kan be om pensjonistpraksis en dag, som frivillig eller lignende.. ? Det hadde vært noe..

Les gjerne mitt innlegg om Feelgoodfestival dag 1, også. Dag 2, kommer senere, kanskje i kveld.10 kommentarer:

 1. NEI!!! Hehe......skrev en lang kommentar og så klarte jeg å slette den!!!
  Jaja, får bare begynne på nytt...

  Jeg er veldig glad for at du skrev om forlagsbesøkene, nå blir det nesten som jeg var der litt selv også. Må ha vært veldig kjekt å være med på, og jeg undrer meg på en "vanlig" bokformidler /bokblogger kan få til et slikt møte, gjerne i lag med andre bokentusiaster, så lenge det er planlagt på forhånd...
  Siden du skriver om Gyldendal først, ser at både Annie Ernaux og Gurnah begge kommer med ny bok like over sommeren.
  Emma Hambergs roman har jeg fått med meg og heldige deg som kan lese den allerede nå.

  Vet ikke om det ble nevnt på festivalen med Cappelen Damm gir ut bøker av svenske Anna Jansson som til vanlig skriver krim, men skriver visst også feelgood, jeg leste ferdig Skjebnegudinnen på Salong d`amour nå i sted og forstår at det er første bok i en serie. Den likte jeg veldig godt for det var en aldri så liten krim-ish gåte å løse underveis.

  Artig at dere fikk fortelle og at de var nysgjerrig på hvordan dere jobber med bloggingen / litteraturformidlingen.

  Jeg har faktisk tik-tok men har ikke lagt ut innlegg ennå, jeg er visst ikke så ung og kul som jeg liker å innbille meg av og til...hehe..

  SvarSlett
 2. Uff, så synd da.. sånt skjer innimellom med meg og.

  Takk for det Beathe:) Du skrev jo i går at du ønsket det, så da ville jeg det da, vettu:) Artig at du føler du er litt med gjennom det:)
  Hvis man ønsker å treffe dem, dra på besøk, må man jo bare sende en henvendelse og høre, eller ringe, noe annet kan man vel ikke gjøre. Og begrunne hvorfor, selvsagt. Så får man jo enten ja eller nei.

  Jeg var på klassikertime om Gurnah i går, og der ble den nye oversatte boka til høsten nevnt. Har sett at Ernaux kommer med nytt. Det gleder jeg meg til:)

  Hambergs roman vil jeg nok lese ganske snart, og legge blogginnlegg i kladd, siden det er sperrefrist på den.

  Kan ikke huske at Anna Jansson ble nevnt, men jeg får jo ikke med meg alt heller. Skal ta en titt, takk for tips:=)

  Har du tik-tok? Kanskje jeg skal begynne der å synge og danse? Hehe.. Nei. Jeg konsentrer meg foreløbig om insta, fb og blogg- der er der lesere som meg befinner seg også;) Vurderer Reels-videoer på insta, siden jeg får så vondt av å skrive så mye, men vi får se.
  Men du leser jo også bøker for yngre målgrupper-- bare fint det, hvis man rekker over det også:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Setter veldig pris på at du innfridde ønsket mitt 🙂

   Har også vurdert reels-videoer innimellom og så vil jeg bli litt mer aktiv på insta i forhold til å linke til innlegg på blogg, så tipper det holder. Prøvde meg på fb-side for bloggen men oppsettet var så rotete syntes jeg så jeg ble bare stresset av det, så den fjernet jeg igjen selv om jeg egentlig ville skille litt mellom min private side og bloggens..jaja.

   Hehe...hadde vært moro med sang og dans på tik-tok da 😅

   Slett
  2. Så bra Beathe:)

   Det med å linke til blogg på insta, tenker jeg også på. Det er så mange funksjoner der, særlig på story, som jeg ikke har prøvd ut og lært meg enda.. Sikkert det samme med Reels. Ser at Marit Reiersgård feks er kjempeflink med Reels. Lurt å følge andre som er gode på dette..

   Jeg har fb-side på bloggen , men legger stort sett ut bare innleggene mine der, er eller ikke noen spesiell aktivitet. Ble mer rotete etter at de endret, og fikk det Meta-greiene, men jeg bare gjør som før.

   Hehe, ja, du ser det? Tror jeg skal spare dem for sangen;)

   Slett
 3. Takk for spennende og fint innlegg Anita. Det hørtes veldig hyggelig ut, litt av en opplevelse. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du like det Ingun:) Ja, det var det absolutt:)

   Slett
 4. Veldig kjekt å se alle de kjekke bokmenneskene og ikke minst bildene du har tatt. For en bokvegg! Bra at arrangementet var vellykket og at du deler, ikke minst :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du synes det Tine:) Ja, det var en glede å få besøke dem nå og delta på festivalen:)
   Husker du da vi var der på bokbloggertreff, husker ikke om vi var hos Gyldendal eller Aschehoug da du var med.. La ikke merke til den veggen så godt den gangen det var bokblogger-prisutdeling i Ascheougs lokaler. Mye er forandret i Gyldendalbygget også, men husker vi var nede på treffet.. og så var det fest på plassen om kvelden i regi av Oslo bokfestival. Tomas Espedal hang borte ved fontena...
   Det var en artig tid, og så mange vi var:) Fikk nesten sjokk da jeg så tilbake på bildene..

   Slett
 5. Henning Sviland1. mai 2023 kl. 11:26

  Her prøvd reels videoer jeg. Det ble igrunnen grei respons. Men jeg får det best til på instagram. Tik tok har jeg ikke vurdert en gang. Men en skal aldri si aldri. Serut som en fin dag dwtte Anita.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror Reels er populært. Jeg er selv ikke så glad i å se på dem, men å lage dem er sikkert gøy. Og så sparer jeg skrivearmen min som er vond og begrenser hvor mye jeg greier å skrive på en dag.
   Laget en video som jeg la ut på insta og bloggen da jeg ikke greide å skrive i hele tatt. Det var før Reels- jeg brukte Vimeo, og det ble en fryktelig tungvint prosess å få den over i blogg.

   Nei, man skal aldri si aldri ang tik-tok, men jeg føler nok ikke at der er mitt domene...

   Ja, det var en fin dag Henning:)

   Slett