tirsdag 4. april 2023

Elskede Sputnik av Haruki Murakami. 1001-bok, forfatter fra Asia.

 Jeg er veldig glad i Haruki Murakamis bøker og stil. Magien, det surrealistisk i større eller mindre grad. Språkføringen. Han er særegen. Det er flere av de eldste bøkene jeg ikke har lest enda, så jeg har en del tilgode, men med det utgivelsestempoet han har, så har det holdt med de nye de siste årene. For en måneds tid siden kom jeg over lydboka Elskede Sputnik på Bookbites. Jeg trengte en lydbok akkurat da og denne viste seg å være perfekt med god innleser og en lett oversiktlig karaktermengde og plott. En fin bonus var at dette også er en 1001-bok som kan plasseres i kategoriene til Elidas 1001-lesesirkel. Jeg velger denne i kategori 8, forfatter fra Asia.




Forlaget om boka: 

Lavmælt og dyptborende kjærlighetsfortelling av Haruki Murakami

Tjueto år gamle Sumire er forelsket i Miu, en sytten år eldre kvinne. Men mens Miu er glamorøs og suksessrik, kler Sumire seg i svære boots og en altfor stor brukt tweedjakke, og drømmer om å bli forfatter. Hun sitter i timevis på telefonen med bestevennen K og snakker om de store spørsmålene i livet. Hva er meningen med litteraturen, hva er egentlig seksuell tiltrekning, og burde hun fortelle Miu hva hun føler for henne? K, som selv har vært forelsket i Sumire i flere år, forsøker å gi råd så godt han kan. Så en dag ringer en desperat Miu ham fra en liten gresk øy. Noe uforklarlig har skjedd med Sumire, og hun trenger hans hjelp.
  
Elskede Sputnik er en medrivende roman og en lavmælt og dyptborende kjærlighetsfortelling, der mysteriet brått oppstår midt i det hverdagslige.


Som du har skjønt, så likte jeg også denne boka godt. Murakami har en suggererende stil,  komposisjon og synsvinkel i denne boka er spesiell. Alt fortelles gjennom K, selv om det egentlig handler om Sumire, eller hans forhold til henne, hans håpløse forelskelse i henne. Gjennom å fortelle om henne, forteller han også mye om seg selv. En stor del av boka har handling i Hellas, på en gresk øy, og det likte jeg. Hellas er et land jeg liker veldig godt og har vært i mange ganger. Sumire forandrer seg når hun treffer Miu og begynner å jobbe for henne, og etterhvert får vi svar på hva Sumire slet med. Slutten på boka ble derimot ganske så brå, og uforståelig.

 Er det andre som har lest boka som også satt igjen med et spørsmålstegn? Hva skjedde egentlig? Dette var en sånn slutt som kan tolkes i flere retninger, men jeg følte meg faktisk litt snytt. Synd, det ødela for helhetsintrykket i en roman jeg ellers likte. 
Stort pluss for veldig god oppleser; Duc Mai-The.




Haruki Murakami: Elskede Sputnik, 248 s
Pax forlag pocket 2011 /Lydbokforlaget 2010
Lånt på Bookbites /lydbok

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar