lørdag 29. april 2023

Rapport fra feelgoodfestival dag 1 i Oslo, hos Cappelen Damm 26.april 2023

 Cappelen Damm har invitert til en skikkelig feelgoodfest i lokalene sine i Akersgata. Arrangementet har vært å finne på Facebook og Instagram, og alt var gratis. Jeg hadde lenge hatt lyst til å reise til Oslo å få det med meg, men tenkte at det ble litt dyrt med hotell, fly, mat etc. Da det nærmet seg viste det seg at jeg hadde en bonusnatt på Scandic og da tenkte at jeg fikk spise litt medbrakt knekkebrød og lignende for få ned utgiftene. Festivalen trakk veldig i meg, ikke vet jeg helt hvorfor, for feelgood er noe av det jeg leser minst av. Det er vel kanskje noe med det at det er så inspirerende å møte andre bokelskere og høre forfattere snakke om bøkene sine og skriveprosess. Og så trengte jeg nok litt input av feelgood akkurat nå. Noe ville jeg få ut av dette også, det visste jeg. Jeg lot hjertet råde, og reiste med knekkebrød og et par bøker i sekken, noe jeg absolutt ikke angrer på.:) Meg på vei til Oslo. Norwegian fløy på minuttet, og vi var på Gardermoen et kvarter før tiden. Jeg hadde ikke trengt å være engstelig. På grunn av stort snøfall på Østlandet var det flere kanselleringer og forsinkelser dagen før, men denne dagen gikk det heldigvis helt fint.

Mariann Lillasjel og Hege (facebookgrupper) og meg har benka oss rett foran scenen og har orkesterplass til beina og fotografering.  Mariann har jeg truffet flere ganger, på flere bokarrangement og på Gran Canaria. Det blir aldri tyst når bokelskere møtes.Tine Kjær åpner showet. Kjær er forlagsdirektør, og forteller at dette er første gangen de har en slik festival, og at de ønsker å få til dette som en tradisjon. Dagene skal fylles med kjente og kjære utenlandske og norske forfattere. Dessverre har to engelske meldt avbud pga sykdom. Det er John Boyne og Marian Keyes. Synd, men ikke så mye å gjøre med.Herlige Else Kåss Furuseth får æren i å være prologør, og det bare så morsomt å høre på henne. Hun setter stemningen med overskriften LOVE IS IN THE AIR, og snakker om feelgood, kjærlighet og ikke minst mangel på sådan, og feelgoodbøker som trøst og virkelighetsflukt en stakket stund, fra sitt ståsted. Alltid med det skråblikket og humoren vi kjenner fra hennes kant. Hun har skrevet en bok; Else går til psykolog, som jeg omsider kjøpte. Har tenkt på det lenge, i grunn.
Else kommenterer også kjønnsbalansen i salen og teller en mann, som heter Alf. Selv kunne jeg se Harry, Roar og Knut etterhvert. 
Det er nok flere menn på Krimfestival.Det er godt med pauser, vi trenger å strekke på oss. I kjelleren kan vi kjøpe bøker, mat og drikke, mingle eller gå på do.
Anne Lise Hverdagsnett er en av de som jeg også har truffet før, på Krimfestivalen, på Osterøy krimhelg og i Sandefjord. Dyktig dame som driver Hverdagsmagasinet som er et gratis nettmagasin. Hun driver også noen facebookgrupper, det gjør også dyktige og allsidige Mariann .Her er et par av Anne Lises venninner, Gunn og Elfrid,  som jeg også fikk gleden av å bli kjent med. Begge har en lidenskap for bøker og driver med formidling av bøker på hvert sitt vis. Endelig tid for feelgoodstjernene på scenen. Kari Birkeland bokbader en del av dem, som engelske Tracy Rees. Hun har skrevet 11 bøker, og var en av Lucinda Rileys favorittforfattere. Rees er aktuell med Skandalen som kommer på norsk snart. Jeg har ikke lest noe av henne før, men begynte på Timeglasset før jeg reiste. Jeg hadde den med til Oslo, og rakk ikke å lese så mye i den, jeg har ikke kommet så mye lenger enn ca halvveis. Er litt usikker på om dette er min type feelgood, men en del av boka liker jeg godt. 
Amerikanske Bonnie Garmus er neste dame på scenen. Rart det der, med så mange damer, du;) Hun slo gjennom med et brak med Leksjoner i god kjemi . Den har jeg enda ikke lest, men hadde med meg den nedover, i håp om å få tid til det i Oslo, men den gang ei. Merkelig.. Hehe, not.
Dama imponerte meg. Hun debuterte 65 år gammel, og hadde da blitt refusert 97 ganger. Slå den! Boka har handling fra 60-tallet og skal være veldig morsom og bra.Nå er det tid for norske feelgoodstjerner. Temaet her er "Jul hele året". Kjersti Herland Johansen og Siri Østli bokbades av Sarah Natasha Melbye. Johansen og Østlig har begge skrevet juleromaner, og jeg har faktisk lest Adventskalenderen av Østli. Den likte jeg ganske godt. Blogginnlegg her Jeg ble også nysgjerrig på Herlands Jul på Hummelfjell Hotell. Har selv jobbet på høyfjellshotell i jula, så godt mulig det er del gjenkjenbart der.


Og så er det vår tur..
Hehe, nei da, men hvem vet om noen år?

Det er pause og vi kjappet oss ned i kjelleren for å sikre oss plasser til Feelgoodfest med bobler. God tid til å skravle, spise og finne på noe gøy, siden John Boyne ikke kom.Det ble gjensyn med Kari B og Tracy Rees. Birkeland varierte spørsmålene sine , så vi fikk litt nytt hver gang. Godt gjort. Tracy Rees er en søt dame og fin å høre på.


Så er det Else igjen da.. Om KJÆRLIGHETEN I LIVET OG BØKENE . Og denne gangen knakk jeg nesten sammen i latterkrampe av historien hun leste opp fra sitt manus, om det blir bok eller ikke av det, vet hun ikke selv. Jeg håper hun får fullført og gitt det ut.:) Noen av dette har hun sikkert fortalt før. Det er sårt og morsomt om mislykkete kjærlighetsforsøk. Og det er det hun er så god på, vise seg sårbar, åpen og ærlig med en sjelden humoristisk formidlingsevne og selvironisk distanse.Her kommer karen jeg så frem til å møte. Harry Whittaker, selveste avdøde Lucinda Rileys sønn. Han har fullført hennes siste roman i serien om De syv søstre; historien om Pa Salt. Boka heter Atlas. Den kommer 11,mai, og neimen om vi fikk røpet noe fra ei bok hele verden venter på.
Jeg er også en av Rileys store fans, og elsker serien og konseptet til bøkene. Harry var morsom og kvikk på scenen, men ble mer alvorlig når han snakket om sin mor og hvor nære de var. Hun var min store helt og støtte i livet, sa han.
Etter at festen var over, dro en liten gjeng på Hereford rett over gata for å spise. Mat må man også ha, kan ikke leve på bøker alene. Eller hvem vet? Noen kan jo leve på lys har jeg hørt.. Har noen prøvd bokfaste? Jeg spiste en nydelig entrecote.Og her kom bearnaisesausen, som jeg trodde jeg kunne ha for meg selv, men nei da..Den skulle deles med minst en  til, Hilde, haha..
Og her er gjengen ute og venter på mat etter en lang og herlig dag. Fv. Hilde, Hildebokblogg, Anne Lise, Anne Margrete Hummelsgård Aandahl, redaktør i Aschehoug, Mariann, meg, Hege, Elfrid og Gunn. En herlig gjeng og praten gikk unna, selv om flere av oss aldri hadde truffet hverandre før. Min relasjon til Mariann og Anne Lise har jeg skrevet litt om over her. Jeg har også møtt Hilde før, blant annet på Krimfestivalen i Oslo i 2022, og på Osterøy Krimhelg samme år. Vi har også deltatt i juryen til Bronsekniven, der beste krimdebutant ble kåret.  (Aina Skoland vant)  De andre her traff jeg for første gang her på Feelgoodfestivalen.
Så var det å labbe hjem til hotellet da..  Hotellet med et litterært navn etter Ludvig Holberg. Jeppe på bjerget kjenner vi vel alle til..Her er de bøkene og det jeg hadde med meg ned til Oslo.. samt knekkebrød og nøtter. (pluss klær og toalettsaker )Her er det jeg hadde da jeg kom på rommet. Flere bøker, notisbok, grytelapper og et hekla nett fra goodiebagen. Akkurat hva jeg trengte:) Elses bok kjøpte jeg. Glasgow Kiss og Den siste olje fikk jeg, da jeg traff forfatteren. Lene Lauritzen Kjølner deltok ikke på scenen, siden dette var Cappelen Damm sitt arrangement, men jeg traff henne der, og hadde avtalt at jeg skulle få boka. Jeg digger bøkene hennes om privatdetektiven Olivia. Bøkene kan vel kalles feelgoodkrim, eller proseccokrim som Lene selv ønsker å kalle dem. De andre bøkene var med i goodiebagen. Å ja, kosevinflaska rakk jeg å kjøpe på polet.


Rapport fra dag 2 kommer i morgen. Da møter vi igjen Harry og Tracy, samt Roar Ræstad, Marit Reiersgård, Jorid Mathiassen, Ann - Christin Gjersøe og det ble en del selfies. Tidligere på dagen var jeg så heldig å få bli med på et par forlagsmøter også, noe dere skal få klipp fra. I eget innlegg kanskje..Program fra dag 1.4 kommentarer:

 1. Så fint referat og lag gjerne et eget innlegg om forlagsbesøkene,om du orker.... skjønte at det måtte litt planlegging til med disse møtene, ut i fra hva Mariann skrev i innlegget sitt.

  Feelgood er ikke det jeg leser mest av heller lenger men innimellom er det fint. Og det er jo som du sier,det å prate med andre bokfolk,høre forfatterne og stemningen som er, er vel verd å få med seg. Godt med slike påfyll og det gir inspirasjon.

  Ser veldig frem til Riley sin bok,Atlas og tenker det var fint å høre sønnen.

  Litt av en bunke med bøker dere fikk med dere,herlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe:)
   Ja, blir kanskje enklest å lage et eget innlegg, men får se.. Går litt mer tid med det også, du vet,
   Det stemmer det Mariann skrev at disse møtene må planlegges og det må settes av tid i kalenderen hos travle forlagsfolk. Takket være Anne Lise som har tatt initiativet, har vi andre fått bli med. Hun har gjort det i regi av Hverdagsmagasinet sitt og vi har fått være med henne som aktive bokbloggere, eller bokformidlere som Anne Margrete kalte oss på instagram.
   Det er ikke bare å troppe opp der, nei , man må spørre om å få avtale god tid i forkant.

   Ja, innimellom er feelgood fint, når man finner de bøkene som treffer:)
   Ja, koselig med bokfangst:) Blir helt euforisk vettu..

   Slett
 2. Skal si dere fikk plassert dere perfekt, de fine bildene :) Og så mange deltagere på scenen da, skjønner godt at dette ble en suksess. Noterer meg Atlas 11 mai, jeg reiser til Spania 12 mai, så kanskje jeg får den med meg på Kindelen som reiselektyre?
  Takk for at du deler, med oss som sitter litt på gjerdet med disse arrangementene <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine:) Ja, vi var heldige der:)
   Ja, ang deltakere , og enda var det to som ikke kom.
   Herlig at du skal til Spania 12.mai, da rekker du vel Atlas på Kindelen.. heldigvis trenger du ikke Posten Norge for å få den der nede;)
   Så hyggelig at du liker innlegget Tine:) Husk Osterøy til høsten;)

   Slett