tirsdag 11. april 2023

En skjult tragedie av Roger Albrigtsen og Knut Flovik Thoresen

Omsider fikk jeg lest denne boka. Jeg er i utganspunktet ikke så glad i krigslitteratur, men da jeg ble spurt om jeg ville ha denne boka, synes jeg det var noe med det som fenget nysgjerrigheten min. Selv om dette er en historie fra 2.verdenskrig, er det også en historie om et liv som tok slutt, fortielser og traumer som etterlatte måtte leve med resten av livet. Dette er den sterke historien om Elsa, 6 år, som så sin mor bli skutt og drept av en norsk spesialsoldat under en operasjon med allierte i Øksfjord i 1941. 



En skjult tragedie handler primært om Øksfjordraidet i 1941, der en norsk kvinne ble skutt og drept i sitt hjem . Journalist @rogeralbrigtsen og #knutflovikthoresen har skrevet bok om hva som egentlig skjedde. Vi får innsyn i dokumenter fra begge sidene i krigen ; tyskerne som okkuperte Norge , nordmenn og de allierte britene. Sistnevnte raidet Øksfjord i Finnmark og bombet sildeoljefabrikken der mange lokale i det lille samfunnet hadde sine arbeidsplasser. Briter og nordmenn hadde en ide, strategi om å skremme tyskerne og gjøre dem utrygge , med sine tokt. Det var derimot ingen tyskere i Øksfjord, kun en mann som var NS-medlem. Det var det derimot i Lofoten mars samme år. I det første Lofotraidet ble tyskere tatt til fange og de befestet Svolvær, Kabelvåg, Henningsvær , Brettesnes og Stamsund. Tyskerne ble fly forbannet og ga ordre om å brenne ned og utslette Svolvær . Dette ble heldigvis delvis stoppet. 7 hus i Svolvær ble brent , 3 hus andre steder.
Det var spesielt å lese boka nå i påska , siden det var i påska #øksfjordraidet1941 skjedde og at jeg er i Lofoten , akkurat her det første Lofotenraidet skjedde, noen få kilometer fra #svolvær sentrum. Kreta som det heter her , er full av krigsminner , bunkerser og en liten festning på toppen bak huset . Stedet er oppkalt etter okkupasjon av Kreta i Hellas under #2verdenskrig har det blitt meg fortalt . Ellers gir boka en gripende historie om ei lita jente på 6 år, Elsa,  som så sin mot ble skutt og drept av en nordmann under krigen . Hun bar på traumet resten av livet, snakket ikke med noen om det, men skrev dagbok som hennes datter fant etter hennes død. Elsa måtte også leve med at hennes far ble dømt som landssviker etter krigen . Et eget kapittel er viet Agnar Jørgensen på slutten av boka. Om hvem han var, samt om landssvikoppgjøret. Jørgensen satte bort Elsa til sin syke mor i Harstad da mora ble drept. Han var ikke i stand til å ta vare på henne. Hun hadde lite kontakt med sin far resten av livet. Interessant og tankevekkende bok. Det er også en kort bok med masse bilder som leses raskt . En viktig dokumentar fra krigen , og med informasjon om at også nordmenn og briter hadde sine svin på skogen . Jeg kan ikke huske at vi lærte noe om dette på skolen i min tid, det ble sikkert dysset ned. De siste årene har det blitt mulig å nyansere bildet virker det som.
Anbefales !






Bilder fra Kreta i Lofoten med noen krigsminner herfra.



Mer om Lofotraidet " Operasjon Claymore" her

Om Øksjordraidet 12.april 1941 her

Les gjerne andre blogginnlegg og anmeldelser  om boka: Bokblogger.com 



Roger Albrigtsen og Knut Flovik Thoresen: En skjult tragedie, Øksfjordraidet 1941, 167 s 
Kristiansen forlag 2022
Leseeksemplar fra forfatteren


8 kommentarer:

  1. Bra bok som jeg likte. Liker veldig godt bøkene til Roger Albrigtsen fra krigen. Enkle og bra historier. Mange bøker kan bli for tunge. Flott annmeldelse Anita. Han fin leseuke.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra. Har ikke lest noe av ham før.
      Takk skal du ha:) Fant forresten ikke link til din omtale da jeg googlet. Har du en så legg den gjerne inn i kommentarfeltet her:)
      Enig i at mye krigshistorie kan bli for tungt. Mye detaljer om våpen, skip, slag etc.
      Blir å lese Elskede Emilie av Bjerkli nå, reiser hjem i morgen. Best å lese den i dagslys, har jeg skjønt, hehe..

      Slett
    2. Her min annmeldelse av boka.

      https://henningbokhylle.blogg.no/en-skjult-tragedie-oksfjordraidet-1941-av-roger-albrigtsen-knut-flovik-thoresen.html

      Slett
    3. Takk for det Henning.:) Kjekt å lese:)

      Slett
  2. Fin omtale Anita, og veldig interessant å høre om. Det skal bare små pauser fra norsk krigshistorie før jeg er klar igjen. Har lest Albrigtsens bok Med krigen som skygge som jeg likte veldig godt. Skjønner godt at det var sterkt å lese boken, snakk om å være på rett sted til rett tid :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine:)
      Egentlig var det godt å lese noe annet mellom krimbøkene, selv om dette også handler om drap og krig, men sakprosa er likevel noe annet. Sterkt og interessant, rett sted til rett tid, absolutt , og helt utilsiktet.

      Slett
  3. Har i grunnen ikke lest sakprosa om krigen og denne virket veldig interessant og sterkt ikke minst. Noterer meg denne,ikke lest noe fra denne forfatteren før. Fine bilder og artig at du leste den nettopp i Lofoten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Da er dette et fint sted å begynne:)
      Takk skal du ha for bildeskryt:)

      Slett