mandag 1. mai 2023

Oppsummering april- 23

 Tjo og hei! Mai er her ! Med snø, regn og solgløtt innimellom. ganske typisk 1.mai i Trondheim dette. Jeg orker dessverre ikke å dra til byen i dag. Jeg får være med solidarisk i ånden. 1.mai er en viktig dag, og kanskje viktigere enn på lenge for å. rette fokus på velferdsstaten og arbeidernes vilkår.  

Det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl. 

Strengt tatt burde jeg vel skrevet et innlegg om dette, men siden jeg har vondt i skrivearmen, og har et par skriveøkter til etter denne i dag, må jeg begrense meg. Nå over til oppsummering i april, som ble en aktiv måned med mye kulturelt og litterært. Det gikk slag i slag, og formen var ganske dårlig, stort sett, men det meste ble gjennomført med hvile mellom slagene. Nå føler jeg meg bedre, feelgoodfestival hjalp godt på, tror jeg, bortsatt fra på tennisalbuen. 


April slutta med en fantastisk Feelgoodfestival i Oslo. Det er det som fyller meg nå. I innlegget nedenfor spoler jeg meg tilbake til starten av april, og begynner med bøkene jeg har lest. Bilde over er en selfie med meg, forfattere Roar Ræstad og Marit Reiergård  som snakket om sine nye bøker. Nå har de tatt en pause fra krim og dreping og skrevet en slags feelgood. Enn så lenge...

 

Bøker lest:
1. Jeg er fortsatt her inne i mørket av Annie Ernaux: Memoar/dagbok, Frankrike, leseeks, 103 s
2. Stella Maris av Corman Mc Carthy: USA, lånt på bib, 218 s
3. Hund uten grav av Torkil Damhaug: Krim, Rivertonvinner-22, frahylla, leseeks, 461 s
4. Passasjeren av Sven Petter Næss: krim, norsk23, leseeks, 268 s
5. En skjult tragedie av Roger Albrigtsen og Knut Flovik Thoresen: Sakprosa, 2.verdenskrig, leseeks,167 s
6. Elskede Emilie av Myriam H. Bjerkli: Krim, norsk23, leseeks, 284 s
7. Psykolog med sovepose av Johanne S. Refseth: Sakprosa, lånt på bib, 271 s
8. Ferie med tog. Reiseglede langs skinnene av Sigrid Elsrud: reise/sakprosa, lånt på bib, Europa, norsk22, 184 s
9. Lundin av Tron Jensen: Hellas, Sverige, lånt på bib, norsk23, 165 s
10. En åpen hemmelighet av Atle Husby: Debutant, lånt på bib, norsk23, 119 s
11. Marginalia til Harriet Løvenhjelm (1887-1918) av Rune Christiansen: Dikt, norsk23, lånt på bib, Sverige, 110 s
12. Langsom mann av J.M. Coetzee : 1001-bok, Australia, lånt på bib, 247 s

Sum: 12 bøker / 2597 sider 

4 romaner/ 3 krim
4 sakprosa (tar med Ernaux her, da det er memoar/dagbok, og ikke kategorisert som en roman)
1 diktsamling

1 frahylla
1 1001-bok
1 diktlesesirkel

5 leseeks
7 lånt på biblioteket

Denne måneden har jeg altså lest flere bøker fra biblioteket enn leseks og kjøpte.  Det er på en måte bra. Men det sier kanskje mest om at jeg har lånt veldig mye en periode, og har måttet prioritere å lese dem før fristen går ut.
Det er ikke akkurat sånn at bunkene med uleste bøker har gått ned. Sorry to say. Så kanskje jeg må ta et lånestopp en stund, og få lest unna de som jeg har her. Nå har jeg lånt både nye bøker, men også noen sakprosa som jeg har lest som researc for egen skriving, som reisebøker (Togboka og Psykolog med sovepose) i tillegg til 1001-bøker (Coetzee) og noen andre som jeg absolutt vil lese nå.

En bok som satte seg hos meg var Corman Mc Carthys Stella Maris. Den leste jeg på vei til Lofoten i påska og mens jeg var der. Spesiell roman som gjorde inntrykk, og det er en sånn type bok som gjorde det  vanskelig å lese noe etterpå. 
Tips! Nå komme begge bøkene i serien på mai-salg som starter i morgen. Gjett hvem som skal løpe og kjøpe. Jeg har i grunn kjøpestopp, men noen ganger må det gjøres unntak.

Land besøkt: Frankrike, USA, Hellas, Sverige (2), Australia, Europa med tog

Det er fem bøker jeg ikke har blogget om, som også hadde fortjent omtale. La meg sid et slik at jeg likte alle.

*Psykolog med sovepose- en flott bok som handler mest om følelser og hvordan håndtere dem. Johanne var i en tung sorgprosess og begynte å bruke naturen som terapi. Hun har en fin instragramkonto som heter @psykolog.med.sovepose Den er både inspirerende og interessant. 

*Ferie med tog - flott og inspirerende bok om reise med tog i Europa. Inneholder masse tips, betraktninger, opplevelser og bilder. Forfatter Sigrid Elrud har også egen instakonto @togbloggen og blogg med samme navn Jeg fikk masse nye reiseideer her, når jeg får bedre tid skal jeg bruke toget rundt i Europa. 

*Passasjeren av Sven Petter Næss: Nr 4 i krimserien om Harinder Sing. Jeg har ikke lest de andre, men gikk rett på denne. Likte den godt. Handler om drap på en taxisjåfør. Type litt roligere , stødig politikrim uten de store voldsomme brutale greiene. Jeg har de andre tre liggende, skal lese de om senn.


God påskekrim. På besøk hos familien i Lofoten.


*Lundin av Tron Jensen: Spesiell roman om en forfatter som reiser på ferie til Kreta. der treffer han en snodig svenske som påstår at han så drapet på Olof Palme og vet hvem som morderen. Hele boka dreier seg om dette, treffene og hans historie om Palmedrapet. Interessant, likte denne ganske godt. Kort roman. Og så var de på utflukter på Kreta som jeg også har vært, som Samariravinen og Elafonissi. Gøy.

* En åpen hemmelighet av Atle Husby: Voksen debutant fra Trondheim. Sterk roman om en miljøterapeut som jobber på et hybelhus for slitne rusavhengige. Det viser seg at flere av disse har vokst opp på nå nedlagte Trollskolen, en internatskole for barn/unge med adferdsvansker. Der ble det gjort stygge overgrep, noe som ble dysset ned da erstatningsoppgjøret kom. Miljøterapeuten får store kvaler når han oppdager at en i ledelsen også jobbet på skolen på den tiden. Han gjør sine egne undersøkelser, noe som får store konsekvenser for han selv og andre involverte.
Vi som bor i Trondheim kjenner til Trollskolen, den het jo jo annet, og oppgjøret som kom for noen år siden.
En helt for jævlig historie, emn boka er lettlest, har godt driv, er godt skrevet og under 200 sider. Anbefales!


Endelig en ny sesong med Shetland. Synd at Hershall slutter . Hvem kommer som etterfølger i neste sesong mon tro? 


Filmer/serier:
1. Påskekrim- Shetland, sesong 6, NRK.Tv, 1-6 eps. basert på Ann Cleeves romaner om Jimmy Perex. Veldig bra, siste sesong med Douglas Henshall i rollen som J Perez.
2. Påskekrim- Hendelser ved vann, NRK.TV, adapsjon av Kerstin Ekmans roman med samme navn. 1-6 eps. Likte den godt.
3. Cammo, nrk. Komedie/parodi. Veldig artig og litt rørende. 
4. Mord og mysterier NRK. Fugleskremsler.

Kulturelt:
1. Smakstrender, vin- og smakmesse Britannia 15.april . Utrolig artig. Smakte på mye champagne, andre mussrende , nye hvitviner og litt rødt.
2. Konsert med Åge Aleksandersen og 200 korister, samt Trondheimssolistene i Vår Frues kirke 16.april. Vakker konsert med min venninne Randi i koret og Åge i storhumør. 
3. Juvikfolket med Hildegunn Eggen, Trøndelag teater, 19.april. Sterk forestilling, der Eggen leser/spiller alle seks bøkene i en monolog.
4. Misantropen av Moliere på Trøndelag teater, 25.april. Prøveforestilling. Artig, utrolig godt gjort å skrive denne historien på rim. Godt oversatt, aktuell i dag som på 1600-tallet, og godt spilt av unge skuespillere.
8. Klassikertime på Trondheim folkebibliotek sm med Pål. Om Abdulrazak Gurnahs forfatterskap og Zanzibar/Tanzanias historie.  Interessant. I mai skal jeg prøve å lese mye, blant annet en del feelgood og krim, men også følge opp med en ny 1001-bok i Elidas 1001-lesesirkel. Jeg minner også om min egen Diktlesesirkel hvor tema er klassiker. Jeg skal også få mer fart på egen skriving, og satse mer på omtaler på instagram enn blogg. Altså, det er et mål. Mulig jeg samler opp insta-omtaler her på bloggen. Vi får se.

Jeg satser på at mai blir roligere, jeg må holde meg hjemme å spare penger til nye reiser og annet som må betales. Det betyr blant annet å øke salgsannonsene på Finn og Facebook. Siden jeg har vært mye borte i april, har jeg måttet sette dette på pause innimellom. 
Jeg har solgt for ca 15000,- siden jeg startet i januar, det tar mye tid, men det er kjempemotiverende.:) Har betalt turen til Rhodos med det (drar en uke fra en 31. mai), samt at en del gikk inn i Tanzaniaturen og depositum og fly til Villajoyosa i oktober. 

Det er likevel noen arrangementer på tapetet; som lansering av Roar Ræstad sin nye bok Glasgow Kiss på Macbeth i Trondheim 3.mai . Da er jeg påmeldt på gratis balkonghagekurs i hagelaget på Lilleby, så nå får jeg kvaler... Kan jo ikke bli med på begge.  

Æ Å-litteraturfestival 4.-6.mai. Jeg er litt usikker på om jeg skal ta meg råd til å dra, kanskje en kveld sammen med Bokstøttene (en liten gjeng som treffes for å snakke om skriving) . Lørdag 13. mai er det ny klassikertime på biblioteket, da om Agath Kristoff. Jeg har skaffet med gratisbillett.
Om kvelden er det Eurovision finale den skal jeg selvsagt ha med meg. :) 
Buran bydelsbibiliotek har også litteraturfest igjen 11.mai. Den er gratis. Kim Småge , Kristin Ribe og Kari Anne Bye skal bl.a delta. Da har jeg egentlig meldt meg på gratis kart&kompass.kurs, så jeg har litt kvaler her. 

Og så har min datter og barnebarn Elli, bursdag i mai. :) Elli blir ett år:) Det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl.Kos dere i dag med Vømmøl og  Arbeidslaget hass Johannes Johansen.


Ha en fin fin mai, og la oss får tilbake varmen og blomstene:)


20 kommentarer:

 1. Gratulerer med arbeiderdagen!
  Skal si du har hatt det travelt i april, ikke bare med lesing og skriving, men mye annet gøy også. Ser du vil gjøre litt forandringer i litteraturformidlingen din, det må være lov, men jeg kommer til å savne deg, hvis det blir smått med aktivitet på bloggen.
  Artig å høre om hvor mye du har solgt unna, ser lite til reklame på bloggen din, ga du opp det prosjektet?
  Jeg så også Hendelser ved vann og elsket den, mens Shetland så vi etter påske en gang, kjipt å høre at favorittskuespilleren skal gi seg.
  Jeg likte ikke Cormac McCarthy sin Passasjeren så godt, men sånn som du skryter av Stella Maris, tror jeg at jeg må innom ARK i mai, og få tak i den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det samme til deg Tine:)
   Ja, det har vært en aktiv måte, det er sikkert.

   Jeg kommer ikke til å forsvinne på bloggen, jeg liker å skravle i kommentarfeltet med dere:) Og så er det så kjekt å ha innleggene i arkivet her. Men jeg må kutte ned på tidsbruken og prioritere mer skriving på eget prosjekt. Instagram er kjappere, og antagelig når man frem til flere med boktips der.. Ser sånn ut i alle fall. Selv om noen innlegg på bloggen også har ganske så bra med visninger.

   Reklamen ga jeg opp da jeg slettet de store og skulle lage noe mindre- så kokte det bort i kålen da det ble litt komplisert.. Vi får se om jeg prøver igjen..

   Jeg vet ikke om du vil like Stella Maris, men synes det er bra at du gir den en sjanse. Spent på hva du synes.)

   Slett
 2. Jeg ble skuffet over tv serien." Hendelser ved vann", fordi jeg har lest boka og den var fantastisk bra. Det ble litt rotete fram og tilbake med nåtid og hva som skjedde i tv serien. Boka var kronologisk og veldig bra, kan absolutt anbefales. Kersti Ekmann skriver så fantastisk bra.

  Tog i Europa, er fantastisk, har vært på interrail seks ganger som ung, det var fantastisk. Skulle kanskje prøve det på nytt?

  Ellers har du fått med deg mye i april, jeg har bare sittet stille og hoppet på krykker så herlig å se hva andre har fått med seg. Ønsker deg en herlig solfylt mai! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var da dumt. Jeg trodde jeg hadde lest den, men jeg tror ikke det. Leser muligens boka en dag. Det var noen hull i serien jeg gjerne ville ha fylt ut.

   Har aldri vært på Interrail, fikk ikke til det da jeg var ung. Jobbet ofte når de andre hadde ferie..Og så ble jeg mor ganske ung. Men det kan jeg jo nå, etterhvert.

   Takk, det samme til deg Ingun, og god bedring med foten:)

   Slett
 3. Wow,dette var oppsummeringen sin det! Du har fått gjort veldig mye i april, og lest en god del. Vi har lest like mange bøker ser jeg på min oppsummering som bare er inne i regnearket foreløpig, og jeg har lest 2 av "dine", nr 1 og 11.

  Har som deg sett både "Hendelser ved vann" og "Commo", likte begge deler. Kunne i grunnen tenkt meg å lese Ekman sin bok en gang.
  Kult å se at salg-prosjektet ditt går strålende og det er helt supert at ting man ikke bruker / trenger lenger kan forvandles til reiser og gode opplevelser!

  Har ingen konkrete planer for mai når det gjelder lesing men har tigget og bedt om et par bøker så de må jo leses, samt at jeg har takket ja fra en forfatter om å lese boken hans. Lite som frister på Litteraturhuset denne våren men har så smått begynt å notere meg datoene for bokmøtene i høst og det er da noe. Derfor er det fint å lese om andre som er ute og rører på seg med kulturelle ting :-)

  Ha en fin (lese)måned i mai, Anita :-)


  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe:) Koser meg med å lage oppsummeringen, og så tar det ikke så lang tid siden jeg legger inn underveis. Men bilder og litt ny fersk tekst må jo med. Og miniomtaler..

   Ja, det med bruktsalg tvang seg fram , har ikke hatt ork/energi før.. men nå går det av seg selv, det handler nok om å komme inn den modusen..Hjernen leter etter nye ting å selge. Det tar tid, så jeg må ta litt og lit tom gangen, ellers blir det stress.

   Har tenkt å be om et par bøker jeg også, og har takket til en forespørsel fra forfatter- en krim. Ellers holder jeg fortsatt igjen på dette, men innimellom så. Ønsker bl.a. å lese Hanne Ørstavik sin siste, og den er det eviglang kø på, på bib.

   Jeg tenkte faktisk på høstmøtene i går, og at jeg skulle sjekke om møtene er lagt inn i kalenderen til FF. Så nå skal jeg jaggu meg sjekke og legge dem inn i min kalender:) Begynner å glede meg allerede:)

   Takk, fin mai til deg også Beathe:)

   Slett
  2. Ja,det ligger i hvert fall dato ute fra fire av forlagene har jeg sett. Det er alltid kjekt å sjekke kalenderen der og disse bokmøtene om høsten er gull verd.
   Ørstavik sin begynte jeg på i sted, er spent på den selv om jeg liker den sålangt, men jeg leste i et kommentarfelt et sted at den romantiserte bruk av MDMA,noe jeg ikke håper, men det kommer jo an på hvordan hun formidler bruken av dette...vel, det gjenstår å se.
   Jeg savner å lage oppsummeringsinnlegg men siden jeg blogger såpass lite så tenker jeg at det kanskje ikke finnes lesere nok som syntes det er interessant å lese, men bevares, det blir uansett for egen del også. Kanskje jeg skal ta opp tråden igjen nå i mai.

   Slett
  3. Ja, jeg sjekket dem nå og datoene er notert:) Tja, jeg har lest intervjuene med henne om hvorfor hun brukte det, terapeutisk i sorgen. Det er på vei inn igjen med psykedelisk terapi nå, det gjøres forskning på det og jeg synes det er interessant. Ketamin mot depresjon og MDMA mot PTST , samt LSD og andre ting også. Ligger blant annet en serie på Netflix- en dokumentar om det, NRK også tror jeg. Har du sett dem? Men hvordan det blir fremstilt i romanen og hvordan folk leser det, aner jeg ikke.. Det er sikkert en fordel å kjenne til grunnen og lese intervjuene med henne.

   Jeg synes absolutt du skal lage oppsummering. Det er artig for egen del, og så har man det som en slags dagbok i bloggarkivet.

   Slett
  4. Takk for tips! Da skal jeg lese litt intervjuer med henne når jeg har lest boken og roe meg ned før jeg skriver omtalen om jeg skulle bli provosert underveis i lesingen. Takk for tips om serier om emnet også.

   Slett
  5. Jeg stemmer i med Anita, lag oppsummering Beathe, det er alltid kjekt å høre hva du leser, selv om mye blir lagt ut på instagram (som jeg er utrolig treg med)
   Jeg har også lyst å gå på høstmøter, kanskje vi kan gå sammen, som i gamledager, eller vil du ende meg lenke til der du og Anita ser tid og sted?

   Slett
  6. Det var meg altså :)

   Slett
  7. https://forleggerforeningen.no/kalenderhendelser/ her finner du datoer, Tine. Vi kan gjerne gå sammen 🙂

   Slett
 4. Du verden, det var en aktiv måned - jeg har bare lest 6 bøker i april, men sett mange TV serier og gått mange mil - kanskje vi sees på onsdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble det jaggu:)
   Ja, du er veldig flink til å gå Randi:) Hva leser/lytter du for tiden da?
   Har dobbeltbooking onsdag, så jeg er i kvaler.. Hadde meldt meg på kurs i Balkonghage og pallekarmbyrking i hagelaget her.. Men jeg vil jo gjerne på lansering også Skal du helt sikkert dit?

   Slett
  2. Jeg er på slutten av 4. Hjort Rosenfeldt, Den stumme jenta skal fortsette den serien. Veldig bra. Har rippet de bøkene fra biblioteket for lenge siden. Skal til byen i morgen, men skal også prøve å få det til på onsdag.

   Slett
  3. Det er en veldig bra serie. Liker den sååå godt:)
   Håper vi ses onsdag:) (selv om jeg enda ikke har klart å bestemme med for balkongkurs eller lansering;))

   Slett
 5. Eg har kun lest Ernaux av dine bøker. Du har hatt det travelt i april, satser på at mai blir roligere for deg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, satser på det,. både på hjemme (familie) fronten og aktiviteter ellers.. Skal holde meg mest mulig i ro:)

   Slett
 6. Du får jammen lest og opplevd mykje i løpet av ein månad.
  Eg har kun lest Damhaug av dine aprilbøker, og skal i tillegg lesa Næss, når det passar, ein gong. Har lest dei tre fyrste i den serien.

  Litt fascinerande (faktisk) å lesa om feelgoodfestival, - feelgood er veeeldig langt frå min lesesmak, som du veit. Men har faktisk lest ei bok av Jojo Moyes, den om ho som kjem som assistent til han som sit i rullestol. Frykteleg klissete greier.
  Har elles fått anbefalt serien om De syv søstre fleire gonger, og kanskje, ein gong når eg ikkje har anna lesestoff?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i april ble det mye. :)
   Likte du Næss sine bøker? Har de tre andre her, må lese dem snart.. de har ventet lenge, men de er litt stillferdige av seg.

   Hehe, ikke sant.. Feelgood er ikke det jeg leser mest av, men noe av det går an. Og noen ganger velger jeg å se bort fra litt skurr, fordi jeg liker plottet eller miljøet (feks Italia eller Hellas) . Har ikke lest noe av Mojo , men så filmen med han i rullestolen som dro til Sveis for å dø.

   Liker de Syv søstre pga det historiske fra flere land, og det mytologiske .. Spennende fantasiflukt:) Hun er / var jo god på plott og mysterier, selv om det kan bli temmelig omstendelig innimellom.

   Slett