tirsdag 2. mai 2023

Feelgoodfestivalen fortsetter. Dag 2, 27.april.Oslo.

 Det blir ikke ende på moroa. Selv om et par forfattere har meldt forfall pga sykdom, greier de som tilstede å skape en aldeles flott festival. Dag 2 har noen av de samme forfatterne, som Tracy Rees og Harry Whittaker. Whittaker skal delta i quiz utpå kvelden med publikum om De syv søstre. Kan han dem bedre enn leserne? Vi får se.. 


 

I dag har Tracy Rees og Kari Birkland skifta antrekk, men de matcher fortsatt hverandre og interiøret. Skikkelig feelgood :)Tracy Rees . De snakker om mye av det samme som i går, men noe nytt er det i hver samtale. Eller er det jeg som får med meg mer?  Les mer om hva de prater om  fra 1.dagNorsk avdeling. 
Jorid Mathiassen har skrevet Der hvite liljene vokser, den har jeg lest og likt, link her. Fin roman om andre verdenskrig , partisaner, Blodveien og Serbia. Jorid er fra Dønna på Helgelanskysten og ønsket å skrive noe med miljø derfra. Historien om partisanene og Blodveien har interessert henne lenge. Hun sier at historien fra Blodveien i Nordland er alt for lite kjent. Å skrive en historisk roman, er en fin måte å gjøre noe av historien kjent på.. Jorid er debutant, men jobber som oversetter og redaktør.


Sarah Natasha Melbye leder praten med de norske forfatterne. Temaet er Norsk feelgood i mørke tider.Roar Ræstad er neste mann ut. Han bor i Trondheim og har skrevet fire krimbøker fra krigen og en thriller sammen med en annen. Nå ville han skrive noe lettere, krigen er tung, og det er gjort mye historisk research. Selv om han er historiker, er det mørkt materiale å skrive om. I Glasgow Kiss drar en guttegjeng til Glasgow. Ting skjer og de vender annerledes tilbake. Mer her Gleder meg til å lese denne. Roar har lansering på boka 3. mai i Trondheim. Arrangementet ligger på facebook. Roar leder også Krimfestivalen i Trondheim, hvor jeg var frivillig medhjelper i fjor. Jeg skal også være  med i år. Ps. Har fått leseeksemplar av boka fra forfatteren. #reklameMarit Reiersgård har også skrevet flere bøker, men ikke i denne sjangeren. Det har vært mest krim på henne også, samt barne- og ungdomsbøker. Marit er også webinar-vert på Forfatterskolen.no , og jeg har nettopp vært i Tanzania sammen med henne og Kristine S. Henningsen som var kursledere. Marit sin nye roman heter Sommeren før dagen i mars, en roman jeg også gleder meg til å lese. Hva skjer hvis du er et sted du ikke burde være når hele Norge stenger ned? Både hun og Roar bruker av sin erfaring fra krimsjangeren til å skape spenning i disse bøkene.  Marit sier hun måtte venne seg av med å drepe, men er litt usikker på hvor lenge det holder.. Jeg synes det lå litt i underteksten der, at krim det er hun ikke ferdig med. Hun er hellet ikke helt enig i at hun har skrevet en feelggod-roman. Vil heller kalle det feelreal. 
I pausen hørte jeg også at en dame si til henne at hun måtte fortsette å skrive krim.
Sjekk halsbåndet til Marit- det er kopier av bokomslaget. Hun er også veldig kreativ, den dama .Antrekket til Marit er ikke tilfeldig. Du ser vel at det matcher bokomslaget? Marit kaller det produktplassering. (Tillater meg litt produktplassering her jeg også, selv om jeg verken har fått boka eller betaling av noe slag;)) Gratis reklame er vel fullt lovlig;) ) 
Ann- Christin Gjersøe er en ny forfatter for meg. Hun har skrevet en serie om Rosmersholm, om gårdeiere og husmannsfolk. Inspirasjon har hun hentet fra de største gårdene i Norge. Gjersøe er fra Vestfold og har selv vokst opp på gård. Hun har fem (eller var det seks?)  bøker i serien klar. Riktignok ikke skrevet ut, men de store trekkene er klare. Vi fikk den første med oss i goodiebagen om kvelden, og den er jeg spent på. Har ikke sett Downtown Abbey eller lignende.  Dette er serier og bøker jeg vanligvis ikke leser, men denne ble jeg nysgjerrig på. Jeg synes også det er en fordel at bøkene ikke er for lange.Før det avsluttet oppe, gikk jeg ned i kjelleren. Trengte litt timeout, og kunne der få med meg Harry på skjerm.Nå er festkvelden i gang. Fullstappet som på onsdagen, og vi holdt oss litt lenger bak i dag. I pausen kvinnet jeg meg opp til å spørre om en selfie med Harry Whittaker

Harry og Sarah Natasha Melbye på scenen.I pausen traff jeg på disse to. Har truffet dem før, og det var veldig hyggelig å få en prat også i denne sammenhengen.En selfie måtte jo tas.Konsert med Guro von Germeten. Det var veldig fint å høre på.
Kveldens quiz. Jeg var alene på laget, og kan ikke skryte på meg så mange poeng selv om jeg har lest hele serien. Harry slet han også, ingen selvfølge at man husker alt selv om mora har skrevet bøkene De syv søstre. Vant publikum? Mulig det beste laget kom likt som han, i alle fall fikk de premie.Festen er over. Jeg kvinnet meg opp til et par selfier  til før jeg dro. Her er meg og Ann-Christin Gjersøe. Veldig hyggelig dame.Jorid Mathiassen  og meg. Veldig trivelig å prate med henne, om Nord-Norge, boka, krigen mm. Skulle gjerne hatt med tid.
Helt på slutten spurte Hege meg om jeg ville bli med opp til Margrethe / Margrethes feelgood, og det sa jeg selvsagt ja til.  Margrethe er redaktør i Cappelen Damm og har ansvar for massemarkedet. Hun snakket om en del av bøkene, viste oss litt rundt, og så fikk vi med oss en bok hver .
 Til meg anbefalte hun Evelyn Hugos syv ektemenn av Taylor Jenkins Reid. Jeg fikk gåsehud når hun snakket om den, så det her lover bra. Jeg ble veldig  glad for at hun tok seg tid til oss, en meget hyggelig dame hun også.Så var det å gå hjem til hotellrommet full av inntrykk og varme i hjertet, Oslo by night.Oslo lever hele døgnet. Byen som aldri sover.Spesiell skulptur utenfor Yoga ved Folketeatret.
Clarion Hub. Et ganske nytt hotell, spesielt, men litt dyrt. 
Har siklet litt på det.
Sulten. Innom Burger King en liten tur.Åh, denne har jeg lyst til å se. Noen som blir med å se Miss Saigon utpå høsten?På rommet. I senga med burger og Helsekost Furuseth.Kveldens bokfangst, Goodiebag med forkle og to bøker. Evelyn Hugos syv ektemenn fikk jeg av Margrethe. Fikk signert boka av A-C Gjersøe.Bøkene fra besøket hos Aschehoug tidligere på dagen. Se link til omtale lenger ned.
Feelgood-bøkene jeg fikk fra besøket hos Gyldendal. Link til omtale lenger ned.Programmet fra torsdag.
Jeg bodde på Comfort Xpress Youngstorget den siste natta. Det er ganske rimelig der, i alle fall som Choice-medlem og med LO-rabatt. Helt greit, uten frokost, men det trenger jeg ikke. Kan kjøpe noe i Barception hvis man vil. Som Choice-medlem, Silver som jeg har, får man så mye gratis kaffe man vil. Dagens #gratisreklame til Choice også;) 

Der er det en flott takterasse med den utsikten.Gardermoen, brunsj. Ble litt sulten, orket ikke spise før jeg dro fra Oslo. Sov heller litt lengre. Ble litt lite søvn, vanskelig å sovne om kvelden, på grunn av så mye inntrykk  da jeg blir overstimulert. Men det får jeg ta igjen hjemme.
Leser Tracy Rees på vei hjem. Ble ikke så mye lesing i Oslo, nei. Det kan jeg også gjøre hjemme. To fantastiske dager er over, dette lever jeg lenge på:)Mariann har også blogget om festival dagene og forlagsbesøk


4 kommentarer:

 1. For et herlig innlegg! Du er en reser på disse referatene, gull verd for oss som ikke var tilstede. Trodde et øyeblikk at jeg hadde den Reid boken med Evelyn men det var visst ønsketenkning...men den er lastet ned på Bookbites så håper jeg rekker til den før fristen går ut. Jeg kommer til å havne rett på feelgood-kjøret etter disse oppdateringene jeg, det er smittsomt :-D

  Ja,hadde ikke hun Marit en kjole og som matchet? Helt fantastisk og skal notere meg boken, tør ikke låne mer på biblioteksappen før jeg har lest de jeg har lastet ned.

  Det virker som forfatterne har tid til dere og det er morsomt å slå av en liten prat selv om jeg selv ofte babler noe helt uforståelig i en slik setting....hehe....men det er en helt annen sak.


  Tusen takk for flotte referat, Anita -) Forstår godt at dette er en opplevelse en kan leve lenge på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Beathe:) Virkelig glad for at du får så mye ut av dem og føler du er med litt selv:)
   Hehe, angående feelgoodkjør- hvorfor ikke? Du skal se bloggene og IG-feedene våre blir fylt av deilig feelgood i sommer. Kan være gøy å snakke om det også:)

   Det er økt interesse for feelgoodbøker sa de innledningsvis, og forklarer det med at det for tiden er så mye mørkt i verden med krig i Ukraina, dyrtid økonomisk, det har vært pandemi etc.. så folk ønsker å drømme seg litt bort..

   Stemmer at Marit også har en kjole med bokomslaget på. Hun har designet og laget kjole og smykke selv.

   Forfatterne har tid til oss, de vil gjerne snakke med leserne. Det er jo nyttig for dem også, og de blir jo glade når folk liker bøkene:)

   Slett
 2. Kjempeflott referat. Dette er nok en opplevelse du lever lenge på. Skjønner at du satser alt på litteraturen nå. (Egen bok også snart?) Ser at det skjer mye i byen her også i mai, men får nok ikke med meg så mye. Er ikke helt der akkurat nå. Ønsker deg en flott mai.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Åslaug:) Ja, dette lever jeg en god stund på:)
   Skriver på bok, men det går ikke så fort. Greier ikke skrive så mye av gangen. Men det tar det tiden det tar, innimellom annet som må følges opp.
   Hadde vært hyggelig å sett deg på et arrangement når du føler for det:)
   I kveld er det lansering på Roar Ræstad sin nye bok; Glasgow Kiss. I morgen- lørdag- Æ Å litteraturfestival. Vet ikke om jeg kommer meg avgårde dit selv, men har litt lyst i morgen.

   Fin mai til deg også Åslaug:) Sola kjæm snart, den titter frem her nå:)

   Slett