søndag 7. mai 2023

Glasgow Kiss av Roar Ræstad. Herlig feelgood for både menn og kvinner

 Mange forbinder nok Roar Ræstads bøker med krim. Han har skrevet fire gode historiske kriminalromaner, og en thriller sammen med en annen. (Mørk arv, også fra krigen). Nå har han nettopp kommet ut med en helt annen type roman som han deltok på Feelgoodfestivalen i Oslo med i forrige uke. Hva man forbinder med feelgood kan sikkert være så ymse, men at dette er er en velskrevet, fengende og lun underholdningsroman med mening, tror jeg mange vil være enige i.Glasgow Kiss, hva er nå det? Selv tenkte jeg at det handlet om romantisk kyssing i Glasgow, og det var jeg ikke alene om, skjønte jeg da jeg hørte forfatteren på Feelgoodfestivalen for en uke siden. Mange i salen humret da han forklarte hva det var. Glasgow Kiss er et uttrykk som brukes om en skalling, altså når en mann gir en annen en skalle, ofte med en brukket nese som resultat. Det skjer sikkert en del under bråk mellom fotballsupportere på hver sin side.

Og fotball er også en del av denne boka. Tre gode kamerater rundt 50 år reiser til Edinburgh i anledning Torleifs 50-årsdag. De har også kjøpt billett til en fotballkamp. De andre to er Bjørnar; organisasjonpsykolog og Leif Ketil, styrmann. Plutselig segner Torleif om og blir sendt på akutten med et massivt hjerteinfarkt og blir liggende på sykehuset i koma.

Utfordringen nå er foruten bekymringene over om Torleif greier seg og blir frisk, også at de andre to  kameratene må forholde seg til hverandre. Noe så forskjellig skal man lete lenge etter. Som det står på omslaget bakpå boka, retter Ræstad her søkelyset på det å møte egne fordommer, som kommer frem når man blir nødt til å tilbringe tiden med noen som er svært ulik en selv. Begge blir satt på prøve, men mest psykologen som viser seg å være full av forakt og fordommer mot det han tror Leif Ketil og "sånne som" han står for. Her møter vi påstander om rasisme med mer. Leif Ketil er ganske rett fra levra, snakker sjømannspråk, mens Bjørnar viser seg som en ganske belærende og arrogant type,  med et akademisk språk. 

Det er mange glitrende scener og dialoger i boka, skrevet med humor, skråblikk og varme. Det er også rørende å se hvordan disse to karene prøver å nærme seg hverandre- eller gå fra hverandre.. Her kan alt skje, og jeg fenges raskt inn i historien. Selv om det også er en del fotballprat, som jeg ikke er interessert i, lar jeg meg forføre. Det er godt gjort. Jeg koste meg glugg ihjel med boka, og anbefaler den gjerne videre.

Smakebit fra boka, fra en dialog mellom Bjørnar og Leif Ketil: 
".. 
    " Har dere barn også?"
     "Det spurte du om tidligere i dag også."
     "Gjorde jeg? Beklager, det hadde jeg glemt", sa Bjørnar brydd. " Det har vært litt kaotisk oppe i hodet mitt etter alt som har skjedd."
      Så ting er ikke bare i sin skjønneste orden oppe i sikringsboksen hos hipsterpsykologen, tenkte Leif Ketil. Det var jo beroligende. "


 
Andre bøker av Ræstad jeg har blogget om: 


* Boka er et leseeksemplar som jeg har fått av forfatteren. Jeg er ikke forpliktet til å blogge om boka eller skrive fordelaktig om den. Jeg skriver det jeg mener.  Jeg kjenner også forfatteren litt gjennom å hjelpe til på Trondheim Krimfestival. *


Roar Ræstad: Glasgow Kiss, 205 s 
Cappelen Damm 2023
Leseeksemplar14 kommentarer:

 1. Herlig! Jeg har nettopp begynt på denne og det du skriver lover godt for fortsettelsen, men jeg fikk et bra førsteinntrykk gjennom de sidene jeg har lest.
  Ser du leser Ørstavik, spent på hvordan du liker den...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var den. Håper du liker den like godt:)
   Har ikke kommet helt i gang med Ørstavik enda. Rekker visst ikke like mye lesing som jeg tenker;)
   Er langt inne i Hitra nå.. utrolig spennende, og så er det så gøy at jeg har bodd på naboøya Frøya, og har vært veldig mange ganger på Hitra, siden vi må kjøre over der for å komme til Frøya.

   Slett
 2. Tack för smakbiten! Låter som en tänkvärd bok.

  SvarSlett
 3. Denne har jeg også lyst å lese! Artig ordspill på tittelen, for oss som ikke var klar over hva som ligger i uttrykket. Ha en fortsatt fin søndag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tipper du vil like den Tine:) Takk, det samme til deg:)

   Slett
 4. Kände inte till Glasgow Kiss! Det är spännande när en författare byter genre, ibland blir det riktigt bra.

  SvarSlett
 5. En okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, Boka ble lansert for noen få dage siden, så ikke rart du ikke har hørt om den enda.

   Slett
 6. känner varken igen författare eller titel. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet ikke om krimbøkene hans er oversatt til svensk.

   Slett
 7. Feelgood-romaner kan være så mangt. Har akkurat lest Å vanne blomster om kvelden som går under den sjangeren, men den boka har så mange bra psykologisk scener, slenger innom krim og mange andre sjangre, og er absolutt en god bok. Hilsen Ingun fra tlfonen min hvor jeg alltid blir anonym samme hva jeg gjør😊God søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert..
   Bra du likte Å vanne blomster.. Den var derimot ikke noe for meg.
   Takk, det samme til deg:)

   Slett