mandag 15. mai 2023

Winterferie av Janne S. Drangsholt. En anbefaling!

Jeg har lest et par bøker i serien om Ingrid Winther før, og likte dem veldig godt. Nå er forfatteren ute med den fjerde boka om den distre og lettere mistilpassede professoren i engelsk litteratur ;Ingrid Winther . Ingrid går inn i en krise, litt for mye skjer på en gang, både på jobben, i nabolaget og familien. Det blir det herlig komikk av.Forlaget om boka: 

Ingrid har fått sitt etterlengtede professorat, og ser for seg en tilværelse preget av rolig forskning og fordypning i litteraturen hun elsker så høyt. Men den nyansatte instituttbestyreren med MA i endringsledelse vil det annerledes, og Ingrid befinner seg med ett på dypt vann når hun ved en misforståelse stiller opp som kunstekspert hos NRK.

Samtidig ryker ekteskapet for de perfekte naboene Katti og Steinar, noe som får Ingrid til å bekymre seg for sitt eget samliv. Hva er det egentlig som holder henne og Bjørnar sammen? Hva skjer med deres felles prosjekt når barna snart forlater redet?

Ingrids foreldre inviterer storfamilien til Roma for å feire livet, kjærligheten og en dobbel 75-årsdag, og Ingrid kommer som vanlig i skyggen av sin søster, som nyter stor suksess med sin bok om vellykkede skilsmisser (med blurb av selveste Peder Kjøs). På den elleville reisen kulminerer all Ingrids frykt for alt hun kan miste: mannen, barna, kjærligheten og selvrespekten.


Igjen. har Drangsholt skrevet en fenomenalt morsom roman, med aktuelle og samtidssatiriske undertoner. Universitetet der Ingrid jobber skal gjennom en omstilling, etter alle New Public Managements prinsipper, og gammelt tankegods skal ut med den nye direktøren. Ingrid frykter for faget sitt, men frykten for å havne på Lærerstudiet er større. 

Naboene har skilt seg, foreldrene inviterer hele familien på tur til Roma, noe Ingrid også ser med stor gru på. Ungene skal snart flytte ut, og da blir livet meningsløst for henne. Her er det så mye som står på spill, at det er er et under om hun kommer seg gjennom brasene.

Jeg koser meg med Ingrid Winther, tross hennes mismot. Drangsholt skriver med en lett og ledig penn, og krydrer meg litterære referanser, spesielt Mary Shelley i denne boka, som Ingrid for tiden er veldig fordypet i. Når Roma-turen blir en realitet, er det Shelley og Keats Ingrids trøster seg med, de bodde jo der, ved spansketrappa, samt at hun bruker det for det det er verdt når NRK ber henne med på intervju som kunstekspert. Hun har rukket å bli et meme, og det må de- og hun-  utnytte. Les boka for å finne ut mer om hvordan.

Anbefales!


Om Winterkrigen (2018) 

Om Fra Shakespeare til Knausgård (ikke en Winther-bok, men veldig morsom om 66 klassikere)


Janne S. Drangsholt: Winterferie , 298 s 
Tiden norsk forlag 2023
Leseeksemplar

2 kommentarer:

 1. Vel overstått 17.mai,Anita 🙂 Jeg har også lest et par av disse bøkene og likte de godt. Har boken liggende og ser frem til å lese. Begynte på lydboken i dag men litt "barnslig" stemme på innleser satte fort en stopper for den planen, men pytt,bøker er uansett best på papir.
  Ha en fin ettermiddag/ kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det samme Beathe:)
   Disse bøkene er gode, herlige.
   Oppleser ha veldig mye å si. I dag fikk jeg Atlas på lyd på Bookbites, hadde reservert den. Den ble jeg fenget av med en gang. Så nå blir det kombo papir/lyd når jeg får tid. Kommer ikke i gang helt med boka, er så mye annet her som må gjøres først. En liten skriveøkt nå og et ærend, så skal det leses litt.. I går gikk hele ettermiddagen og kvelden med til å sitte på legevakta og påfølgende, med en i familien.
   God helg til deg Beathe:)

   Slett