søndag 14. mai 2023

En skygge på min grav av Ingrid Berglund . Oda Krogh #2

Etter å ha lest første bok i serien; Den svarte svanen , som jeg likte veldig godt, gledet jeg meg til bok 2 i serien med det umake radarparet Oda og Reidar. Begge skadeskutt av en vanskelig oppvekst på hvert sitt vis. Jeg hadde rukket å lese litt mer lunkne anmeldelser til denne boka, så jeg ble jo ekstra spent på grunn av det. Så spørs det hva det er man liker med en bok, da. For meg ble dette i alle fall en like bra leseopplevelse som Den svarte svanen. Annerledes, ja, men det synes jeg er en styrke.Forlaget om boka: 

Dødsboadvokat Oda Krohgs oppdrag er like enkelt som det er prestisjefullt: Å følge klare instrukser i en fremtidsfullmakt og fordele boet til en anerkjent advokat og tidligere krigshelt.

Jobben er en gavepakke til Oda og Reidars skrantende advokatpraksis, og vil kunne gi dem både respekt og økt kundemasse. Og lenge ser alt ut til å gå bra – hadde det ikke vært for Odas aldri hvilende nysgjerrighet. Den som får henne til å gjøre noen undersøkelser rundt et maleri som dukker opp på merkelig vis. Maleriet har en hemmelig historie som har ligget begravd på Rjukan siden krigens dager, noe det viser seg å være gode grunner til. Og der hvor det er dype hemmeligheter, er det også løgn og livsfarlig bedrag. 

Oda og Reidar vikles til slutt så langt inn i dramaet at de selv blir en del av det. Og kanskje var det nettopp det som var intensjonen helt fra starten av … 

Som teksten over viser, så skal vi tilbake til et mysterium fra andre verdenskrig. Oda, som den snushøna hun er , greier ikke å la være å gå lenger enn mandatet rekker. Det dukker opp en del løse tråder som hun bare må finne ut av. Og hvorfor er den anerkjente advokatens datter , Hermine. så iherdig pågående overfor Oda. Vil hun ikke at farens ønske skal holdes? Hva er det hun vil? 
Oda og Reidar reiser til Rjukan. Rjukan var sentral i motstandskampen under krigen. I boka blir det etterhvert rullet opp litt av en historie og svik, hevn, hvem var på hvilken side og hvem var angivere og hvem ble trodd. Kvinner som ble lynsjet foran hele bygda som tyskertøser, verdier som skiftet eiere, alt det som man den gangen ikke greide å se klart da freden kom og tyskere måtte kapitulere. Ingrid Berglund bruker en del sider på å forklare historien til Rjukan, tungtvannets rolle og hvordan det sto til med folket da freden kom. Det er en interessant historie med nyanser vi i dag kan se mer av, men som ble dysset ned den gangen. Også litt spesielt at jeg leser den nå, samtidig med at jeg ser serien De siste dødsdømte på NRK.TV. Her er det en del overlappende historie. Jeg kan imidlertid skjønne at dette kan bli overforklarende, men for min del gjorde det ingentiing.
Jeg synes Berglund har gjort en god jobb med denne boka. Jeg blir engasjert, jeg liker å lese om Oda og Reidar og hva de roter seg borti, og jaggu meg får vi ikke vite hvordan det går med Oda og Birk fra forrige bok også. Enda har de en vei å gå, det vil si Oda mest, men nå er hun virkelig på gli. Dette er "kosekrim" uten mange detaljerte voldsbeskrivelser og brutale seriemord, med litt underfundig humor der Oda setter seg selv i merkelige og farlige situasjoner, men det er også en gravalvorlig historie som danner bakteppet  og det synes jeg er både interessant og godt gjort. Dessuten skriver Berglund veldig godt.  En krim jeg også fint kan lese på senga uten å få mareritt, mens kunnskapen om problematiske områder i krigsoppgjøret derimot kan gi en mye å tenke på. Gleder meg til å følge serien videre.
Anbefalt! Terningkast 5. 

Andre som har blogget om boka: Hverdagsnett, Lillasjel

Blogginnlegg om Den svarte svanen


Ingrid Berglund: En skygge på min grav, 304 s  
Gyldendal 2023
Leseeksemplar fått av forlaget


4 kommentarer:

 1. Det blir alltid en ekstra spenning når man ser litt lunkne tilbakemeldinger på en bok man skal i gang med. Trodde jeg hadde kommentert på innlegget ditt på den første boken men det hadde jeg visst ikke. Høres jo ut som noe jeg kan like dette, og denne boken fikk jeg også for en stund tilbake. Har også lastet ned den første boken på Bookbites så kanskje den blir neste ut etter Glasgow kiss? Godt mulig.
  Her er det overskyet i dag, og jeg skulle vært ute og vasket ferdig på terrassen før ons, men det orket jeg visst ikke likevel, det ble skriveøkter i stedet.
  Ha en fortsatt fin dag, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør det.. Man blir jo litt påvirket, dvs forventingene går ned, særlig hvis flere anmeldere mener det.. Men jeg har også sett et par bokbloggere i det siste som likte den godt. bl.a. Mariann og Anne Lise. (link)
   Tror du kan like serien. Og så skriver Berglund så fint, synes jeg. Lurt å ta seg tid til å få med en del av disse setningene, scenene..eller være våken nok til å merke dem.
   Jeg sitter igjen med en varm og god følelse etter å ha lest disse bøkene, selv om det som i denne er et dystert bakteppe fra krigens dager.
   Er sol her nå, bedre enn meldt, lurer på om jeg må nyte litt utelesing nå, før det skyer over..Kaldere, men det er varmt nok til litt verandalesing og skriving. Skal hente bokpakke på Posten senere i dag også:) Skulle ha vasket vinduer selv, men det er bedre når det er skyet..
   Takk, fin dag til deg også Beathe:)

   Slett
  2. Det der med å ta seg tid, lese setningene godt, scenene som du sier, er jo en veldig viktig del av lesing generelt-men noen ganger kanskje ekstra viktig. Herlig med pakke i posten, det er noen på vei til meg, et leseeks jeg ikke helt vet hva er og et par jeg har kjøpt på ark. Shitt altså, går dårlig med den shoppestoppen på bøker gitt :-D
   Vinduene tok jeg på lørdag,men det er ingen fare for at andre tar det for meg i mellomtiden så får jeg ikke tatt det før 17 mai så skal jeg vedde på at jobben venter på meg etter den 17 likevel.

   Slett
  3. Ja, forsåvidt, men i krim og rene underholdningsbøker/feelgood er det lettere å rase avgårde i et høyere tempo.
   Det er et bar andre bøker på vei hit også, men i postkassa, og med levering kun i morra denne uka, så får vi håper de kommer da.. Ikke at det er noen hast akkurat, men greit å vite at de er på vei:)
   Har også kjøpt en bok, men den vet jeg ikke når kommer, siden den ikke er lagt i appen. En livsstil- og business-bok. Så får vi se.. (jaja, noen ganger må man jo bare...;)

   Skal skrive litt nå, før jeg drar på Posten:)

   Slett