onsdag 10. mai 2023

Hitra av Samuel Bjørk . Utrolig spennende og god krim

 Samuel Bjørk slo gjennom med et brak med kriminalromanen Det henger en engel i skogen alene, som ble oversatt til 35 land. Den gangen visste ingen hvem som gjemte seg bak pseudonymet Samuel Bjørk. Det tok et par bøker før han lettet på sløret. Samuel Bjørk heter egentlig Frode Sander Øien, er fra Trondheim og var musiker før han debutert som forfatter. Musiker er han fortsatt så vidt jeg vet. Hans nye bok, på et nytt forlag, denne gangen Bonnier, har fått navnet Hitra.  Tittelen viser til øya Hitra ute i havgapet til Trondheimsfjorden, der hele handlingen foregår. Genialt. Hvorfor ha en mer innfløkt tittel når Hitra er så fint? Boka er også veldig spennende, en av de beste, kanskje den beste av Bjørk sine krimromaner. I alle fall mindre makaber enn de første, og det synes jeg ikke er noen ulempe.Forlaget om Hitra: 
En åtte år gammel gutt forsvinner sporløst fra øya Hitra utenfor trøndelagskysten. Tre år senere er drapetterforsker Mia Krüger tilbake på øya, hvor hun tidligere forsøkte å ta sitt eget liv. En lokal jente ber henne innstendig om hjelp til å finne den forsvunne gutten, og Mia, som egentlig er ferdig som politi, klarer ikke annet enn å begynne jakten. Holger Munchs gamle enhet i Oslo er nedlagt, og da en seksten år gammel jente blir funnet brutalt drept på øya, med guttens navn skrevet i blodet, blir han tilkalt for å le-de etterforskningen. Sammen går Mia og Munch løs på en sak som å viser seg å være mer intrikat enn noen kunne forestille seg.


Mia Kruger har trukket seg tilbake på Hitra. Her ute var hun også i debutboka, men da ikke i hele boka. Den som husker boka, vet at det for Mia var temmelig dramatisk der på slutten.
Nå kommer Mia i kontakt med en mann; Simon, og begynner å drømme om å slå seg til ro der ute, et vanlig rolig liv, Mann, barn, fiske. Mia er en skadet sjel, traumatisert.  
Men når hennes tidligere kompanjong Holger Munch ber henne om hjelp, sitter det ikke altfor langt inne å si nei. Det har skjedd noe på Hitra, der hun er. En tenåringsjente er funnet brutalt drept i en båt. Noen tenker at det muligens kan kobles til en tre år gammel forsvinningssak der en åtte år gammel gutt forsvant sporløst. Det er i alle fall en kobling. En venninne av den drepte er søsteren til han gutten som forsvant. I de siste tre årene har ikke mora hatt energi til henne, fortsatt i dyp sorg. Jenta må klare seg selv. 
Den lokale lensmannen greier ikke med denne saken alene, med sine to kontordager der ute. Det skjer jo nesten aldri noe kriminelt på Hitra, annet enn fartsovertredelser, fyllekjøring og sånt. 
Holgers avdeling i Oslo er også nedlagt, så han kan godt ta en jobb ute i havgapet i Midt- Norge. Snart kommer forsterkninger både fra Trondheim og Orkanger. Saken utvikler seg, og det blir en ekstremt vanskelig etterforskning. Så mange folk, så mye merkelig, så mange hemmeligheter, så mange som kan ha svin på skogen. Laksemilliardærer, deres familier, sorte får, et bryllup. Ting som blir gjemt i båter. En som venter på at en UFO skal hente ham. En nyansatt prest, en gammel kirketjener, noen rå unge menn, et bilverksted, en psykolog som er litt for tett koblet med lensmann og andre, dop.

Mia kjører MC rundt omkring på Hitra, fra Kvenværet til Sandstad, til Fillan, til Kjerringøy og Melandsjø. Mange stedsnavn blir nevnt, og det er litt artig for jeg kjenner dem alle, siden jeg har bodd på Frøya og vært mye på Hitra. Øya er minst like vakker som det blir skildret i boka. Og som en person i boka sier; det er enda finere på Frøya, noe jeg er helt enig i. Ikke patriotisk i det hele tatt, nei da;) 
Holger bor på Hjorten Hotell på Fillan. Det har eksistert der ute i mange tiår. Bjørk er trofast mot Hitra, mot stedsnavn. Mot naturen. Krydrer med både hjort og rådyr, svaberg, myrer og sol. Det eneste jeg stusser på er at de kommer seg ganske så raskt fra det ene stedet til det andre, selv om det er mil imellom. Men sånn må det vel være, ellers hadde boka blitt litt treg kanskje. Og så kjører de jo fort der ute, i alle fall fra Fillan til Sandstad, der er det lange strekk på gode veier,

Ellers er Hitra veldig spennende, jeg greide knapt å legge den fra meg, sidene fløy av gårde selv om den var på 505 sider. En murstein, men likevel en sidevender. Et knapt effektivt språk, ikke noe detaljert utenomsnakk, luftige korte kapitler, et par blanke sider mellom deler i boka, så man får puste mellom slagene. 
Å røpe noe særlig av boka, er bare dumt. Her står det overraskelser i kø og jeg ble lurt mer enn en gang. Jeg tror dette er en av de beste, kanskje den beste jeg har lest av Bjørk. Dette vil jeg ha mer av, gjerne fra Hitra! 
En ypperlig sommerkrim dette, og man får lyst til å reise til Hitra en godværsdag:) 

Jeg er fristet til i øyeblikket å gi boka terningkast 6. For hva er det her å ikke like?
Anbefales varmt!

Andre av Bjørk jeg har lest og blogget om: 
Uglen 2015 VB-forlaget
Gutten som elsket rådyr 2018. ( her skriver jeg om at det skal handle om Hitra i neste bok- og fabulerer om tittel og handling. Litt artig å lese det nå.  Det kom riktig nok ut en annen bok enn Hitra før Hitra, men den har jeg ikke blogget om. ) VB-forlaget

Ulven 2021 - lest, men ikke blogget om.
Forlaget Cappelen Damm om boka.. Jeg husker jeg synes boka var litt kjedelig, ikke det samme futtet som de andre. 

Jeg tror han har funnet en ny gnist nå med Hitra!


Samuel Bjørk: Hitra, 504 s 
Bonnier 2023
Leseeksemplar fra forlaget


2 kommentarer:

 1. Det er når jeg ikke finner noe som trekker ned, at jeg gir seksere. Etter du nevnte dette, gleder jeg meg enda mer til å lese denne :)
  I morgen reiser vi til Baskerland, lar pc`en være hjemme, og bloggen hvile. Ha en deilig helg Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var slik jeg resonnerte meg frem her jeg også, Tine. Jeg gir sjelden terningkast og jeg gir i tilfelle meget sjelden 6. Man må vurdere ut fra hvilken type krim / sjanger det er, og dette er en toppers bok i sin type krim. Fant intet å trekke på, rett og slett..
   Heldige du som skal til Baskerland:) Ønsker deg en riktig god tur, og håper på bilder:)
   Om 2,5 uke drar jeg til Rhodos, blir godt det også . Nå har jeg resten av mai til lese- skrive- og hviletid:)

   Slett