torsdag 7. februar 2013

Vart og fint om et barnebarns forhold til sin bestefar . Fuglehotellet av Tiger Garte

Jeg leste ferdig Fuglehotellet av Tiger Garte i går kveld, siden jeg måtte levere den på biblioteket i dag. Det er jo best å holde lånetiden og la andre få gleden av å lese bøkene man låner. Dette var absolutt en bok verdt å lese.


Fuglehotellet - Tiger Garté

Boka handler om unggutten Tor som reiser til Sunndalsøra for å jobbe på aliminiumsverket en sommer. Bestefaren Bår Meldal døde under litt uklare omstendigheter og Tor ønsker å finne ut av det, samt å forsøke å finne ut mer om hvem bestefaren egentlig var. Tor har bare gode minner om bestefar, og vi husker disse minnene gjennom Tors uker på Øra.
Han bor hos bestemoren, som forteller om gamle dager, sitt forhold til sin mann, men mye er tydeligvis veldig vanskelig å snakke om. Hun sørger enda over sin kjære Bår.

Tor får høre det ene og det andre av kolleger på Verket og i bygda om Bår, hvem han var, hva han gjorde. Han må forholde seg til et mer nyansert bilde enn det idylliske bildet han har av sin bestefar. Et bilde som kanskje ikke er like enkelt å svelge.

Romanen veksler i tid, mellom minner og samtaler, og daglige hendelser. De veksler også i målform noe jeg synes var forvirrende i starten. Delvis bredt bokmål og delvis nynorsk om hverandre.
Enkelte partier i boka er svært rørende, som besteforeldrenes tur med hurtigruta til Nordkapp. Vakkert og sterkt skildret. Slutten er også det.

Alt i alt en fin bok, med vare og rørende partier om et varmt bestefar-bestemor-barnebarn-forhold og familieforhold rundt dem.

Jeg har vært på Sunndalsøra og  i Meldal flere ganger, så det var litt spesielt også å lese om miljø herfra, da jeg levende kunne se for meg beskrivelsene fra stedene.


Tiger Garte  (f. 1982) er fra Surnadal, og har basert boka på egne erfaringer,  da hans besteforeldre er fra Sunndalsøra/Meldal. Dette er hans 3. roman. Om Tiger Garte på wikipedia .

Beathesbokhylle har også omtalt boka.
Ellikken har også skrevet om boka.
Bilde lånt av Dagbladet


Tiger Garte: Fuglehotellet, 258 s

Tiden 2012

14 kommentarer:

 1. Noterer meg den bak øret :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er ganske lett og rask å lese også.:)

   Slett
 2. Jeg har lest denne. Likte den veldig godt

  SvarSlett
 3. Jeg kjenner at jeg er fristet til å lese boken, Anita. Takk for at du delte din ærlige mening med oss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du ble fristet Mari.:) Prøver jo å være så ærlig som mulig da.:)

   Slett
 4. Jeg blir så utrolig glad når jeg leser fine ord om boka mi! Dere gir meg masse energi og girer meg opp til å få ferdig min neste bok. Så Tusen Takk til dere alle sammen, og spesielt Anita som la ut denne teksten nå:-)
  Alt godt fra
  Tiger

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å få en slik kommentar fra deg.:) Bare trivelig å skrive anbefalinger om denne fine boka..:)
   Lykke til videre med forfatterskapet.:) Jeg vil helt sikkert lese mer fra din penn.:)

   Slett
 5. Fantatisk tittel, hva spiller den på? Jeg leste Burnout med stor innlevelse ... kanskje ikke så rart siden jeg også har vokst opp i Surnadal. Men burning og råning gjenkjennes nok i flere daler og nabolag rundt omkring. ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fuglekassehotel som bestefar og Tor laget da han var liten. Surnadal er et fint sted. Jeg har vært der flere ganger . Fjell og fjord, vakkert. Råning er vanlig mange steder ja:)

   Slett
 6. Dette med den stadige skiftingen av dialekt/bokmål/nynorsk grublet jeg også på. Berikende for noen, forvirrende og forstyrrende for andre. For meg fungerte det heldigvis utmerket siden jeg er fra dette området. Jeg ble oppriktig glad i boken og ser frem til å lese mer av ham :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vente meg til det etterhvert, men i starten var det litt forvirrende . Boka var fin den:)

   Slett
 7. Jeg har hatt boken på leselisten en stund, og nå fikk jeg veldig lyst til å sette den høyere opp. Fin omtale!

  SvarSlett