onsdag 13. februar 2013

Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway

Jeg lånte denne i lydbok på biblioteket. Dette er visst Ernest Hemingways mest kjente bok, ifølge omslaget. Jeg opplevde dette som en fin lytteopplevelse, lest av Johannes Eckhoff.

"Den gamle mannen og havet" av Ernest Hemingway

Boka handler om en gammel fisker, Santiago fra Cuba,  som sliter med en stor fisk alene i en liten båt i tre døgn. Før han reiser ut får vi en innledning der han har besøk av en ung gutt, som er hans venn. De spøker seg i mellom. Mannen drømmer om en stor fiskefangst, og ute på sjøen får han et napp hvor han skjønner at han har en storfisk på kroken. Det er litt av et slit, og dager og netter går før fisken dør av utmattelse. Mannen har forlengst mistet land av syne, men er ikke redd , selv om det er midt i orkantiden. Han leser himmelens skyer og vinddraget og vet når uvær kan ventes.

Det som sliter på mannen er sult og tørst. Han fanger mindre fisk som han spiser rå, og han kjemper mot hai.

Det er fascinerende å lytte til mannens tanker, og selvsnakk. Han snakker med seg selv, sine brødre ; himmel, måne og hav, fiskene og solen. Han får god tid til å tenke, og er redd for at han skal begynne å miste klarheten i hodet på grunn av sult , trøtthet og tørst. 

Johannes Eckhoff passer veldig godt til å lese denne boka, da han bruker sin stemme som eldre mann og jeg får raskt følelsen av at det er en riktig gammel mann det handler om. Forholdet mellom mannen og gutten er også rørende å høre om. 

Oppsummert: Den gamle mannen og havet er fint og enkelt skrevet, godt lest med stor innlevelse om en gammel mann og hans kamp - både indre og ytre, på havet. Gode skildringer av havet, fiskene, himmelen, døgnet, været.

Dette er en 1001-bok, og jeg er veldig fornøyd med denne. Lydboka fant jeg ikke i salg verken på lydbokforlaget eller andre steder, men boka fås i samleutgave i pocket, Hemingways beste.
Fra før har jeg lest Klokkene ringer for deg , Og solen går sin gang og Farvel til våpnene, men det er er veldig mange år siden.

Hemingway levde fra 1899-1961.
Fra wikipedia

Erneste Hemingway: Den gamle mannen og havet, 3 t, 30 min 

Lydbokforlaget 

Original: The old man and the sea 1952  (Norsk utgivelse på Gyldendal 1952)

13 kommentarer:

 1. Her er det nok mer det står om en en strabasiøs fisketur....det ligger mye Hemingway manns-psykologi i denne. Dette synes jeg er en av Hemingways fineste romaner...ikke greit å skulle være macho-mann hele livet ut nei.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt sikkert Randi. Det er nok lettere å filosofere over dette når man har boka i papirutgave og kan dvele her og der, i eget tempo, enn å høre en lydbok.. slitsomt hvis en skal stoppe og spole tilbake tilbake stadig vekk..
   Å være machoman, er nok ikke bare bare- Å bli presset inn i kjønnsroller eller andre roller, er vel forsåvidt vanskelig for veldig mange.

   Slett
 2. Denne er det en kaller en fin bok :)

  SvarSlett
 3. det er flaut å si det, men eg har aldri lest noe av hemingway, men etter eg så den filmen "hemingway & gellhorn" så ble eg vanvittig nysjerrig. eg har "farvel til våpnene" i bokhyllen , etter min farmor. husker hun var begeistret for ham. burde lese den ja ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er asldri for sent det Mary-Anne.:) Han er lett å lese, husker jeg- og boka du nevner husker jeg som veldig bra.:) gripende..

   Slett
 4. Har ikke hørt om den boken før,men den virker som en bra bok:)
  SV;hehe, var en creepy smakebit gitt.:) Boka blir litt mer creepy og spennende omhverandre etterhvert! Er ferdig med den nå og jeg anbefaler den videre:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den.:)

   Så spennende da...:) Skal sjekke den ut, ja.:)

   Slett
 5. Har ikke lest noe av Hemningway. Men jeg har hørt mye om hans bøker; og jeg kan tenke meg at denne kan være fin å høre på lybok når det er den "rette" som leser den opp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefales. Hemingway er lett å lese også.:)

   Slett
 6. Nydelig fortelling, dette. Det er mange bøker som står seg godt og tåler å leses igjen. :)

  SvarSlett
 7. Denne boken leste jeg for mange år siden. Fin bok. Tro om jeg fortsatt har den i en av mine bokhyller? Jeg liker godt måten Hemingway skriver på. Anbefaler også "Og solen går sin gang".

  Fin dag videre til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har jeg også lest i yngre år. Fine, gripende historie. Fin dag/kveld til deg også Randi.:)

   Slett