tirsdag 12. februar 2013

Les Miserables (filmen). Vakker, rørende, sterk filmmusikk.

Jeg så den udødelige musicalen i London høsten 1991, da jeg gikk gravid med min yngste sønn. Det var en utrolig opplevelse, utrolig flott, helt magisk, og jeg gråt. Historien om Fantine, Cosette, Eponie, Jean Vanjean, Javert og de franske unge revolusjonære rørte voldsomt den gangen og det gjorde den også nå på lerretet.


Musicalen er basert på Victor Hugos roman.
Jeg har også sett musicalen oppsatt på Trøndelag Teater for få år siden. Det er alltid spennende å se musicaler på film. Det blir heller aldri det samme. Filmen har sine fortrinn, teaterscenen sin. Musical på teater får en helt annen nerve, nærhet til det vokalmessige. Funker dette bra i samspill med drama og scenografi kan det være utrolig sterkt. Musikken kommer mye nærmere og går mer rett inn i meg, enn musikk på film gjør.

 Film har muligheter til helt andre kulisser og nærbilder, slik at man får ansiktsuttrykk og nære bevegelser med seg på en annen måte. I Les Miserables brukes effekten av nærbilder av ansikter ofte. Jeg synes det funker bra, og likte det. Jeg så filmen på Hønefoss kino i en liten sal, deluxesalen, som hadde gode stoler, flott lerrett og veldig bra lyd. Lyden er viktig når du ser en musical.

Filmmusikken ver til tider her helt fantastisk, vokalene var det heller ikke noe å si på, ei heller skuespillprestasjonene. Samsyngingen mellom Cosette, Eponie og Marius på slutten var til å gråte av. Klokkerent og vart, skjørt, fint.

Rørende, ja. Verdt å se absolutt hvis du liker musicals. Jeg elsker dem! Også denne , både på teater og film.:)4 kommentarer:

  1. Jeg elsket denne filmen! Har sett musicalen i London og Bergen, men filmen tok virkelig kaka.

    SvarSlett
  2. Gleder meg veldig til å se filmen - jeg er nesten helt blank når det gjelder Les Miserables og har kun hørt den omtalt. Ikke har jeg sett musikalen, og ikke har jeg lest boken, så dette blir spennende :)

    SvarSlett
  3. Håper da filmen står til forventningene dine:) gled deg:)

    SvarSlett