torsdag 28. februar 2013

Vassfarets siste fastboende: Berte Skrukkefyllhaugen av Edvard Elsrud

Edvard Elsrud er en lokal forfatter fra Hedalen i Valdres. Han vokste opp i Vassfartraktene, og har skrevet flere bøker herfra. Tidligere har jeg omtalt Blomster-Hans, som levde alene i dette naturområdet. Nå har jeg lest boka om Berte Skrukkefyllhaugen, som var den siste fastboende i dette nydelige naturområdet som ligger med Hedalen på den ene siden og Hallingdal på den andre siden.


"Berte Skrukkefyllhaugen - boken om Vassfaret og de som bodde der" av Edvard Elsrud


Historien om Berte, hennes familie, to menn og barn er spesiell. Hun slet fysisk som  småkårsfolk gjorde denne tiden, og sulten kunne gnage hvis det var dårlige tider for fangst og jordbruk. Hun ble syk og gikk til doktoren flere kilometer unna. Han sa hun var frisk når hun kom frem men for å holde sykdom i lungene unna anbefalte han henne å røke tobakk i pipe. Berte gjorde dette, og ble avbildet stadig vekk med pipa i munnen. Hun ble veldig gammel, 96 år gammel. (1854-1950) Hun flyttet for godt fra Vassfaret til Flå i Hallingdal i 1921.

Boka er interessant som lokalhistorie, om det å bo i naturen, som en slags biografi om et spesielt menneskes liv. Berte var nok en utrolig sterk og sta kvinne. Fra Vassfaret, Nevlungen , ikke langt fra der Berte bodde med sin familie.Edvard Elsrud: Berte Skrukkefyllhaugen

Grøndahl 1979

2 kommentarer:

  1. Er det noen som kan selge denne boka til meg

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg lånte denne på biblioteket i Hedalen. Du kan kanskje prøve på antikvariat.net ?

      Slett