mandag 25. februar 2013

Jøje meg for en artig bok av finske Paasilinna: Prosten og hans forunderlige tjener

Dette var en bok jeg virkelig koste meg med. Arto Paasilinnas Prosten og hans forunderlige tjener kjøpte jeg på salg i fjor en gang, men den har stått i hylla mi frem til jeg fant den i lydbok på biblioteket sist torsdag. På lydbok lest av Kyrre  Haugen  Bakke gikk den rykende fort unna.


Prosten og hans forunderlige tjener - Arto Paasilinna Kyrre Haugen Bakke Ellen Holm Stenersen

Jeg humrer fortsatt inne i meg når jeg tenker på boka.

Prost Oscar Huuskonen får en helt spesiell gave i sin 50-årsdag; en liten morløs bjørnunge. Binna ble drept i en høyspentmast sammen med Selskapskokka i bygda. Prosten vet ikke helt hva hans kal gjøre med den lille bjørneungen, men forsøker å pleie den så godt han kan, til sin kones stadig større irritasjon. Bedre blir det ikke da det kommer en ung kvinnelig bjørneforsker til bygda som overvintrer sammen med Prosten og ungen , som har fått navnet Dæggern, i dens første vinterhi. 

Biskopen synes Prosten har hatt mye rart for seg, og må ta en samtale med ham nå da han også drar med seg bjørnungen på gudstjenester. Prosten blir etter et par advarsler, ikke pga bjørnen, men fordi han skriver blasfemiske, ifølge biskopen, ordet-fritt-innlegg i avisene, samt at han  skriver prekener på sin helt egen måte, pålagt permisjon fra prosteembetet. 

Etter hvert legger Prosten og Dæggern ut på en spesiell reise som fører dem til Russland og Middelhavet og flere kvinnehistorier. Kona har forlatt ham, men det er da mange andre kvinner i verden.

Jeg synes dette var en meget fornøyelig bok, men en frisk humor og ditto språk. Den var meget visuell som lydbok. Jeg kunne se bildene som en film meget tydelig for meg, og humret og lo mang en gang. Jeg innbiller meg også at finnene er som dette; ville, tørste og lett tyr til bannskapet ;) Men nå er vi flasket opp med finsk fjernsynsteater, så hva vet jeg egentlig?
Jeg ble også litt glad i Dæggern og den villfarne Prosten. Skjønner godt at kvinnene svermet om disse to.;)

Arto Paasilinna har skrevet en frodig og morsom roman, og når biblioteket åpner igjen skal jeg dit å låne flere lydbøker. 

Fra før har jeg lest Tordengudens sønn.

 POPULÆR FINNE: Arto Paasilinna er Finlands mest populære forfatter. Boka «Harens år» kommer ut på Aschehoug i disse dager. Den ender i en forrykende bjørnejakt - etter en serie fantastiske hendelser. Selv mener Paasilinna at bjørnen har «fornuft og visdom».
Bilde fra Dagbladets artikkel og intervju med forfatteren


Arto Paasilinna: Prosten og hans forunderlige tjener

Cappelen Damm/ Lydbokforlaget 201010 kommentarer:

 1. hvis du likte denne, så vil du garantert like "harens år" også :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Den har jeg også i hylla mi:)

   Slett
 2. Kan du ikke høre Adam og Eva, og fortelle hva du synes? Er redd det er forfatteren jeg ikke liker, eller sjangeren... ikke vet jeg. Kanskje jeg vil like denne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis jeg får lånt den på biblioteket skal jeg gjøre det.:)

   Slett
 3. Jeg vil si som Mary-Anne, likte du denne så vil du storkose deg med Harens År. Takk for tipset! Jeg har ikke lest Prosten og hans forunderlige tjener nemlig, men nå står den garantert på lista :o) Fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! :) Hadde det ikke vært for at i mars skal jeg lese krim og kanskje denne uke starte på Anna Karenina, så skulle jeg tatt fatt på papirutgaven sporenstreks...Men jeg kan jo høre om de har den på lydbok. Med en god oppleser er det jo kjempegøy med Paasilinnas sprelske påfunn .:)

   Slett
 4. Rart...har aldri helt hatt sansen for han jeg.....men fin omtale du har gitt

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi.:) Har du hørt ham i lydbok du som lytter så mye til det?

   Slett
 5. Flott omtale! Denne har jeg på vent i bokhylla, og jeg GLEDER meg til å lese den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha.:) Ja, det har du grunn til.:)

   Slett