mandag 26. januar 2015

KORTLISTA- Bokbloggerprisen 2014- endelig!

I dag ble kortlista til Bokbloggerprisen 2014 presentert. Gjett om vi var mange som har ventet i spenning. Var våre favoritter med denne gangen? Selv er jeg veldig fornøyd, da tre av mine nominerte kom med på kortlista, samt at jeg også har lest de tre andre som jeg også synes er veldig gode bøker. Bredde og mangfold preger kortlista i år. Ingen kan beskylde bokbloggerne for å holde seg på den brede sti og bare stemme frem bestselgerne som har fått så mye oppmerksomhet fra før. Her er lista:


Årets roman:

Ida Hegazi Høyer: Unnskyld (Tiden)

Aina Basso: Finne ly (Samlaget)

Marit Kaldhol: Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz (Samlaget)


Åpen Klasse:

Ida Jackson: Morfar, Hitler og jeg (Sakprosa, Aschehoug)

Simon Stranger; De som ikke finnes (Ungdomsroman, Cappelen Damm)

Ingvild Rishøi: Vinternoveller (Noveller, Gyldendal)  


Gratulerer til alle nominerte!

1. februar starter samlesingen av bøkene, før det stemmes over vinneren i hver klasse i august. Mer om dette kan du lese HER

Kommentar til kortlista:
I år som i fjor er det en mann på lista. Er det fordi bokbloggerne hovedsaklig består av kvinner? Ikke noe galt med det, siden andre prislister ofte består av mange menn.

Simon Stranger som har skrevet De som ikke finnes, bok nummer tre i en trilogi om norske Emilie som møter en afrikansk flyktning på Gran Canaria i Barsakh (bok 1) . Dette er samfunnsengasjerte bøker for ungdom, viktige og veldig gode. Jeg er veldig glad for at Simon Stranger kom med på denne lista. I forrige uke ble jeg takket for dette tipset som jeg ga til en kvinne i lesesirkelen. Hennes tenåringsdatter hadde lest boka og blitt kjempebegeistret, og spurt sin mor om tips til flere slike bøker med samfunnsaktuelle temaer. Hun spurte også på biblioteket, men fikk ingen gode tips der heller. Betyr det at det ikke finnes noe særlig politiske og samfunnsaktuelle bøker for ungdom der ute? Desto mer er Simon Strangers forfatterskap veldig viktig.

Alle de andre forfatterne på lista har også skrevet om viktige temaer. Ida Jackson om sin bestefar som var SS-mann under krigen, Marit Kaldhol om å ha en rusmisbruker i familien, Aina Basso om taterne/romanifolket og Ingvil Rishøi om vanskeligstilte og fattige i samfunnet. Høyer om ensomhet/tosomhet, psykiske problemer og vanskelig kjærlighet.

To av romanene er på nynorsk, og de står forlaget Samlaget for. Norske bokbloggere er virkelig flinke til å lese nynorsk. Til og med de som ikke har likt nynorsk har blitt glad i språket etter å ha lest flere gode bøker. Å lese nynorsk er en vanesak som alle kan venne seg til, det er helt sikkert.

I Åpen klasse er det en fin bredde mellom sakprosa, noveller og en ungdomsroman.

Jeg har lest alle bøkene, og kan underskrive på at dette er veldig gode bøker. Jeg vil også lese noen av disse bøkene på nytt. Det er snart et år siden jeg leste Vinternoveller blant annet, så den må få en renessanse hos meg. Unnskyld raste jeg igjen fordi den var så utrolig fengende, så den skal jeg også lese på nytt.
De som ikke finnes, Finne ly og Morfar, Hitler og jeg er de som sitter best igjen i minnet, både fordi de var sterke, men også fordi det ikke er så lenge siden jeg leste dem.  Det kan likevel hende jeg leser dem også når tiden kommer for samlesingen. Og for ikke å glemme Marit Kaldhols vakre og triste Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz..

Oversikt over samlesingen og de ansvarlige for hver måned/bok:

Jeg ble spurt om å ta ansvar for samlesingen av en bok, og det sa jeg ja til. Jeg takker komiteen for tilliten og ser frem til å lede samlesingen av Ida Jacksons Morfar, Hitler og jeg. Det var en bok jeg selv likte veldig godt og selvsagt nominerte .

Mitt innlegg om langlista finner du HER

Den offisielle bloggen for Bokbloggerprisen:  Norske bokbloggere

Diskusjoner om kortlista finner du i dag på flere blogger :

8 kommentarer:

 1. Det er imponerende at du har lest alle, Anita! Og som jeg skrev til Beathe; det blir spennende å se om du oppdager noe nytt, noen flere lag, når du leser dem på nytt.
  Jeg er også kjempeglad for at du så ja til å lede en av samlesingene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, det er svært sjelden jeg leser en bok om igjen, så det blir spennende å se om jeg ser noe nytt, som du sier.:)

   Slett
 2. Jeg lar meg også imponere over at du har lest alle bøkene Anita, men ikke overrasket med det tempoet du hadde :)

  Bredden som kortlistene vider er også veldig spennende, vi leser egentlig lite av bestselgerne. Eller så er det det at vi leser dem, men det er ikke de som faller mest i smak, og det er veldig interessant, siden mange mener at vi leser mest bestselgere.

  Og så er det morsomt at kortlistene har tre andre sjangere i år enn i fjor, det syns jeg også er spennende. Det blir et interessant halvår fremover :)

  Og så er jeg glad du ville være med å lede en av samlesningene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Gro.:)
   Mange leser vel bestselgere, men som du sier, så er det kanskje ikke det vi som stemmer, stemmer frem.. fordi vi har lest så mange andre bøker vi synes er bedre…:) Ja, det blir spennende fremover..:)

   Slett
 3. Jeg kjenner ikke til andre forfattere enn Stranger som skriver så politiske romaner for ungdom, men en eller annen grad av samfunnsaktualitet tror jeg man kan finne hos flere. Det ringer i alle fall noen bjeller hos meg, selv om jeg ikke kommer på så mange konkrete tips (siden jeg leser så få ungdomsromaner selv). Kanskje Mari eller Silje vet om noen?

  Jeg er i alle fall veldig glad for at vi fikk med en ungdomsroman som tar opp et ubehagelig viktig tema, og ikke "bare" er en underholdningsroman. Jeg leser knapt underholdningslitteratur beregnet på voksne lesere, og har derfor verken tålmodighet eller ork til å lese underholdningslitteratur for ungdom. Veldig bra at det finnes, men det er ikke noe for meg. Og så er det gøy at den mest politiske boken på kortlisten er en ungdomsbok, selv om de andre bøkene også tar opp viktige temaer, som du sier. Alt i alt er det en flott kortliste!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje Silje og Mari vet? Kommer du på noen så sier du vel i fra?
   Ja, Strangers bok er både ubehagelig som du sier, men absolutt viktig.
   Og absolutt flott kortliste.:)

   Slett
  2. Jeg skal si fra hvis jeg finner noen. I vår skal jeg lese Kjære søster av Walgermo og Zweet av Kaldhol. Ingen av dem er direkte politiske, men jeg tror man kan kalle begge samfunnsaktuelle på hver sin måte.

   Slett
  3. Så bra! Er ikke Zweet en barnebok?

   Slett