søndag 18. januar 2015

Smakebit på søndag ( 103) : 1964 av Ragnar Hovland (med oppdatert miniomtale)

I dag leser jeg månedens bok i lesesirkelen; 1964 av Ragnar Hovland, en kjent og respektert norsk forfatter. Jeg har så vidt begynt , men den lover godt. Det er en oppvekstskildring fra ja, nettop, 1964. Da var Hovland 12 år, men det er ikke seg selv han skriver om, ifølge forordet.


" At året 1964 er valt, er ikkje tilfeldig, det er eitt av dei åra eg hugser minst frå i heile livet. Året måtte rekonstruerast frå grunnen av." (s.6)

Forlaget skriver dette om boka:
Fem år etter Ei vinterreise, som fekk Kritikarprisen og Nynorsk litteraturpris, kjem endelig ein ny roman frå Ragnar Hovland. Som vanlig bevegar han seg mellom ulike populærkulturelle fenomen som musikk og film i ein forrykande oppvekstroman som overgår det meste. Boka tek pulsen på året 1964. Hovudpersonen i romanen er blitt like gammal som Bert Bobsey, den eldste Bobsey-tvillingen. Rundt han og familien skjer det dramatiske og kvardagslege ting, mystiske sekter gjer seg gjeldande, verda blir som ny, og draumar blandar seg med røyndommen. Sommaren 1964 blir den lengste i manns minne, brått skjer eit uforklarleg dødsfall, og mangt tyder på at året 1964 aldri skal ta slutt.
Mer HER


Vil du lese flere smakebiter, ta en titt i Maris blogg Flukten fra virkeligheten da vel.:) Ha en fin søndag!Oppdatert i kveld med liten miniomtale:
*****
Jeg leste ferdig boka i kveld og vil absolutt anbefale den videre. Den er fornøyelig, har gode og levende karakterer og er lettlest. Guttepjokkene Rolf og kompisene Erling og Prestesønnen er en umake kompisgjeng som finner på mye rart og grubler på mye også, i alle fall Prestesønnen og Rolf. Erling er nok litt enklere slik, selv om han liker å spille at han har onde ånder inne i seg.
De vaker en del på kirkegården og skremmer seg selv med spøkelser og ånder.. 
Lillebroren til Rolf på seks år er og en artig skrue,og søstra som blir konfirmert er frekk og i full pubertetsflor.
Og så er det forelskelser, drama, en nervesyk mamma som elsker Jim Reeves og barn som ikke er så veldig snille akkurat hele tiden..
Jeg visste ikke at Hovland var så moro.:)Ragnar Hovland: 1964, 221 s
Samlaget 2006

Lånt på biblioteketJeg

32 kommentarer:

 1. Ett bra år, 1964. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Oi, så spennende! Denne boken kunne jeg godt tenke meg å lese :)

  SvarSlett
 3. Populärkulturella referenser brukar jag gilla i böcker. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 4. Ragnar Hovland har jeg ikke lest mye av. Jeg forbinder ham med at han skrev noe litt "på kanten" i min ungdom. Denne smakebiten gjorde meg i alle fall nysgjerrig :) Ha en super søndag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, boka blir fort ganske morsom, Tine.:) Ha en super søndag du og!

   Slett
 5. Tack för en spännande smakbit.

  SvarSlett
 6. Låter som en bra bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Hovland kan skrive fornøyelig! Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 8. Kult utdrag! Men ganske så sikker på at jeg aldri kommer til å lese 1964.
  Håper du koser deg med lesingen og har en super søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det…:) Skal lese litt i boka nå, har brukt for mye tid på nett…. ;)

   Slett
 9. Denne har eg ikkje lese sjølv om Hovland er ein av mine favorittar. God nynorsk, artig og underfundig."Frå Ragnar til alle - e-postar i utval" kan anbefalast. Ønskjer deg ei fin leseveke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du har lest mye Hovland. Jeg tror dette er en av mine første.. Og den var veldig fornøyelig og artig, masse artige situasjoner og replikker. Levende karakterer. Hovland var mye mer moro en jeg trodde.:)

   Slett
 10. Lovande när du läser den på en dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.:) Starta på den her om dagen da, men leste mesteparten i dag ja.:)

   Slett
 11. haha, for en herlig artig begrunnelse for å velge akkurat året 1964. Hyggelig at boken falt i smak, Anita. Ønsker deg en flott uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant? Litt original.. og sier litt om forfatterens humor, egentlig.. Takk i lige så.:)

   Slett