torsdag 26. mars 2015

Artemisias påskekrimtips- og hva jeg tenker å lese i påska

Det er straks palmehelg og mange har allerede skaffet seg eller tenker å skaffe seg påskelektyren. Kanskje sitter du fast når det gjelder valg av lesestoff. Det er jo så mye å ta av der ute. Jeg leste mange gode krimbøker i fjor, samt noen i år, og ønsker derfor og gi deg noen av mine tips.  Pocket eller hardback, it`s your choice.

     

Frode Granhus og Lene Lauritzen Kjølners bøker fra i fjor har nå kommet i hendig pocket.

Djevelanger er en knakende spennende krim fra Lofoten, som bare må leses av den som liker en spennende historie i mektige og ustabile natur- og væromgivelser.
Her kan du lese mer om boka.

Høyt henger de er Kjølners debutroman. Olivia er en nysgjerrig dame som liker å være privatdetektiv og havner oppi et mysterie på ei øy utafor Tønsberg. Høyt henger de er en morsom og spennende kosekrim, som noen kaller det, med mye snert.  En slags skjærdgårskrim med Saltkråkansvung. Og her slipper du all den grufulle bestialske volden noen krimforfattere liker å meske seg i.
Her er mitt blogginnlegg.

Andre krimbøker jeg anbefaler:
Rød sone av Asbjørn Jaklin - en spennende bok, synes jeg. Her møter kald krig nåtid i Tromsø. Journalist Alexander Winther, kalt Alex blant venner får en historisk sak å bryne seg på, da en gammel jagerflypilot dør under en konferanse i ishavsbyen. Her er koblinger til Mehamulykka, Falklandskrigen med mer. Nominert til Riverton 2014.Helvetesilden av Karin Fossum
Karin Fossum vant Rivertonprisen for denne boka, som du nå får i pocket. Fra mitt blogginnlegg:
Det brenner i meg som leser, som sviende kløende helvetesild kanskje, nei, mer den indre smerten, så vondt er det å lese Karin Fossum når hun herjer slik med disse vanskeligstilte hovedpersonene sine, og med barna deres. Innimellom synes jeg Fossum var slem, en riktig slem forfatter som skriver som hun gjør. I Helvetesilden er hun tilbake til de scenariene hun kan så godt, og denne boka er meget godt skrudd sammen. Jeg lever meg inn i karakterenes liv, slik bare hun kan tegne dem, og blir revet med fra første side og det holder hele boka ut.
Sannheten og andre løgner av Sachsa Arango
En fantastisk fornøyelig og spennende bok, intelligent og godt skrevet.
Fra mitt blogginnlegg:  Språklig sett ga denne boka meg også mye, og selv om det også her var innholdsmessig mørke, så var dette likevel noe lettere, noe mer ikke-virkelig, men dog ikke uten substans. Jeg vet ikke helt hva jeg ventet meg av debutromanen til Sascha Arango, men i alle fall ikke at den var så morsom.
Likte du Joel Dickers Sannheten om Harry Quebert-saken, liker du sikkert denne.
Brødrene Vega av Lars Lenth
Enda en fornøyelig, vill krim-thriller fra Nord-Norge.
Fra mitt blogginnlegg: Jeg vet ikke hvorfor Lenth har skrevet denne miljøthrilleren om en kynisk oppdrettsnæring, men ut fra hans interesse for natur og fluefiske antar jeg det ligger en genuin økologisk interesse bak, ikke kun pur skriveglede. Selv om det er helt tydelig at det også ligger bak. Maken til morsom, spennende og velskrevet roman i denne genren skal man lete en stund etter.

Og har du enda ikke rukket , men ønsker å lese en skrekkfilmaktig pageturner, så anbefaler jeg deg den siste av Kepler; Stalker.  Det er en krim å bli skremt av. Det skal sies at den er brutal, mye vold,  en seriemorder er på ferde, men den er grøssende god som bare det.Vil du ha korte historier, så kan denne krimnovellesamlingen være et bra tips:

Krimnoveller 2015 fra Liv Forlag. Jeg har lest ca halve samlingen, og synes det er mye bra her. Blant annet så har Frode Granhus, Frode Eie Larsen, Lene Laurtizen Kjølner  og Jørn Lier Horst levert bidrag til boka. Det er kjekt med noveller hvis du har litt tid nå og da, og ikke vil fordype deg i en lang tykk roman.Lykke til med påskelesingen!

Selv har jeg massevis av bøker å velge mellom, noe som dog er et luksusproblem. De jeg har plukket frem er disse. Jeg rekker jo selvsagt ikke å lese alle, men har denne bunken å plukke fra.

Her er både krim og annet.:)

Har du planlagt hva du skal lese? Gi gjerne ditt tips, eller ditt valg i kommentarfeltet under her! Det setter jeg stor pris på. God påske!
26 kommentarer:

 1. Det er så herlig med påskeferie, og (nesten) uendelige lesemuligheter. Jeg har lest 5 av krimmene du anbefaler, og har Karing Fossum og Kepler som favoritter. Kunne tenke meg å anbefale Lukk øynene, til den som gjerne vil ha et godt grøss i påsken. Selv har jeg (som du påpekte) en krim og resten romaner med på påsketur, hvilke det blir er ennå ikke bestemt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal jobbe den stille uke, så der blir det ikke så mye lesing, og så blir det nok en tur på øya å besøke min sønn og venninne…
   "Lukk øynene" , venter jeg fortsatt på i posten.. tror den har kommet bort, så jeg har sendt en mail. Kommer den havner den nok oppe på bunken..:)

   Slett
 2. Så artig. Eg har pusla med eit liknande innlegg nokre dagar - og har nok tenkt mykje av det same som deg. Eg har til og med tatt eit bilete av ein bokstabel - ved sidan av ein blomsterbukett! :-) Innlegget er ikkje heilt klart enno - eg har prioritert Jussi-omtalen - men kjem til å bli publisert i morgon kveld, tenkjer eg. Eg har tatt med Fossum og Kepler i mitt innlegg, så der er me også på linje. Granhus kunne eg også tatt med, for den er også bra.
  Eg er litt "allergisk" for kosekrim, så eg har ikkje lest Kjølner - enno. Jaklin har eg lest ei bok av, som eg likte, så Rød sone er absolutt ei bok eg skal få med meg ein gong. Det same gjeld Arango - som er ei bok eg ikkje hadde lagt merke til om eg ikkje hadde vore bokblogglesar. Eg likte jo veldig godt Harry Quebert. Lenth-boka? Ja, kanskje - men eg tykkjer ho ser veldig sær ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, så artig. Med blomster til og med :) Tenkte jeg måtte ha det ut før helga, og vet ikke om jeg orker i morra kveld, så det her gikk fort og gæli etter middagen..
   Lenth si bok er ikke noe sær..egentlig. Det er bare en veldig artig skrevet og vill og spennende thriller om oppdrettsnæring i nord-- Mulig coveret gir et snålt inntryk? Du som liker Kolden og Kroken, vil sikkert finne noen fellestrekk i humor her..
   Skulle gjerne hatt med Spjuts Stallo her også, siden jeg sikler på boka hver gang jeg ser den i butikken, men den har jeg jo ikke lest eller skaffet meg enda.. Digger coveret på pocketutgaven av Stallo! Har du lest den? Kanskje ikke din stil…?

   Slett
  2. Greit, eg noterer ned Lenth og Brødrene Vega.
   Stallo er eg skeptisk til, for eg har oppfatta det slik at boka handlar om overnaturlege vesen - og då set eg nok inn nokre mentale bremser. Eg likar grøss og gru, men eg vil ha rasjonelle og "verkelege" forklaringar.

   Slett
  3. Ja, Stallo er vel i fantasygrenselandet har jeg skjønt.. Grøss og gru, Yrsa Sigurdardottirs De uønskede er en ekkel spennene god krim/thriller.. med litt overnaturlige elemeneter, uten at det egentlig ikke er det, eller.. Har du lest den? Skulle egentlig hatt med den på lista også, men glemte, og så er det jo så mange der fra før..

   Slett
  4. Ja, De uønskede har eg lest. Ei grøssande bok eg gav terningkast 4, så eg likte ho trass i dei overnaturlege elementa. Ho skriv godt, Yrsa.

   Slett
  5. Ja, ikke sant.. har to uleste av henne i hylla, som jeg må få lest snart også.. Husker ikke alltid hvilke bøker alle har lest..hihi.

   Slett
 3. Takk for boktips! Jeg gleder meg til å starte påskeferie etter jobb i morgen. Har ikke hatt tid til å tenke på hva jeg skal lese i ferien, men tenker det må bli krim. Det hører jo påsken til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Lene.:) Heldig du som har ferie fra i morgen. Selv skal jeg jobeb den stille uka, og bruke feriedagene på reising senere.. Krim hører jo påska til ja.:)

   Slett
 4. Har lest 3 av de du nevner her og mitt innlegg med påskelektyre kommer på tirsdag i neste uke når jeg skal starte opp igjen med "Boken på vent", men jeg skal i hvert fall lese "Lukk øynene" som Tine har snakket så varmt om. Jeg ble litt nysgjerrig på Helle helle -boken så den må jeg sjekke ut ( På bilde til Tine trodde jeg den var en duk...hehe...sånn kan det gå når en ikke ser så godt;-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til påskeinnlegget ditt og at Boken på vent kommer tilbake.. Lukk øynene gleder jeg meg også til. Takket ja til forlaget med en gang når jeg fikk mail om boka.. men den har ikke kommet, så jeg tror det kan ha skjedd noe i posten igjen..
   Helle Helle ser jeg også frem til. Kjempekos med en slik overraskelse når jeg kom hjem etter et par slitne dager,,

   Slett
 5. Jeg får si som jeg sa til Tine; jeg har pakka bøker litt "over langen" og har mista itt oversikt over hva som har blitt med, men det er (Forhåpentligvis!!) ei god blanding av krim, krig og kjærlighet- litt papir, litt lyd og et par e-bøker som er genialt når det begynner å bli dårlige leselys på kvelden...
  Ønsker deg en fin påske, med sol, gode bøker og ikke altfor slitsom jobbing!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal du langt avgårde lenge siden du har pakket med så mye? Hehe, akkurat som jeg selv ikke gjør det når jeg farter noe sted.. God påske selv.:) Takk-------:)

   Slett
 6. Selv har jeg kun lest Keplers Stalker, og i påsken har jeg bestemt meg for null krim. Eller - jeg skal lytte ferdig Lee Child's Die Trying, men så blir det romaner til en forandring i påsketiden. Atwood står øverst på lista, så får jeg se hvor mange "gamle" bokhyllebøker jeg får plass til. Har bestemt meg for å gå løs på gammelinnkjøpt morro, så får jeg se hva jeg finner - med kun én regel: ikke krim :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Null krim i påska? Er det mulig? Tenker jeg skal få med meg en serie eller to på teven også.:) Ja, Atwood, ja-- henne må jeg leser i april, etter påska, skal jo til Lillehammer og møte henne.. Lykke til med påske uten krim. :)

   Slett
  2. Jeg sa ikke at jeg ikke skulle SE krim :-) Jeg blir gressenke fra søndag til søndag, så det blir mye TV og lesing, tenker jeg. Er det noe interessant på boksen så skal jeg velge meg ut en krimserie, men ikke i bokform. Atwood og Lillehammer ja. Jeg vurderer ennå å reise, men har ikke helt oversikten over livet (=jobbutfordringer) denne våren ennå. Må ennå drøye bestilling, så jeg får se. Atwood blir bra uten Lillehammer også. Jeg har virkelig fått sansen for stilen hennes. God påske MED krim! :D

   Slett
  3. Nei, det sa du ikke. Hyggelig at du vurderer Lillyhammer, håper du får det til::) God påske du og.med nå det du velger.::)

   Slett
 7. Her var det mange flotte påsketips :) Jeg har selvfølgelig lyst til å lese Brødrene Vega, for boken finner jo sted akkurat her i Brønnøysund hvor jeg bor - og områdene rundt. Er spent på om jeg kommer til å kjenne meg igjen. Tusen takk for den koselige kommentaren på den nye bloggen min. Foreløpig har jeg litt problemer med å kommentere derfra, så derfor kommenterer jeg herfra så lenge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes det.:) Brødrene Vega må du lese, regner du kjenner deg igjen her og der.. ha en fin påske Anette.:)

   Slett
 8. Takk for at du minnet meg på at jeg ennå ikke har lest Arango, det har jeg planer om å gjøre noe med, men tvilsomt om det blir i påska. Føler meg litt fristet av Kjølner også, men vi får se. Blir det krim, satster jeg på Gjestene eller Hiåsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Kos deg i påska med dine leseynglinger.:)

   Slett
 9. Her var det mange gode tips Anita :) Og jeg har Kepler stående i bokhylla, nesten så jeg ikke tør å lese den, for jeg er av den lettskremte typen. har dessverre ikke lest de fire første heller, men jeg kommer nok til å lese den i løpet av året, må vente til lyse sommernetter tenker jeg, da er det ikke så skummelt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, jeg var i tvil om jeg turd eselv etter alt folk har skrevet om boka- men jeg har lært meg å skumme de værste partiene..og det hjelper litt..

   Slett
 10. Og forresten ha en fin påske :)

  SvarSlett