søndag 8. mars 2015

Oliver Twist av Charles Dickens - Lines Lesesirkel, 1001-bøker

Oliver Twist av Charles Dickens er en del av vår verdensarv, verdenslitteraturen. Det kan jeg forstå. Historien om den lille fattige foreldreløse guttens tornefulle vei gjennom barndom og ungdom, er gripende og tåler tidens tann. Selv om jeg har sett både filmer , teater og muligens musicals av denne opp gjennom, var det noe spesielt å lese/lytte til boka.  Ja, jeg lyttet meg gjennom en lydbokutgave jeg kjøpte på salg hos Lydbokforlaget i 2013, så denne har faktisk ventet en stund. Og da Lines lesesirkel har den som månedens 1001-bok , passet det jo veldig bra å dra den frem fra glemselen.Fra tanum.no:
Klassisk historie fra 1800-tallet om den foreldreløse Oliver Twist. Etter lang mishandling rømmer han til London, der han havner hos kriminelle. De planlegger å ta livet av ham for han bærer på en hemmelighet som ikke en gang han selv er klar over. Ved hjelp av gode venner finner han tilslutt kjærlighet og trygghet.


Jeg lyttet ut boka på en dag. Jeg startet med den da jeg kjørte på jobb ut i bygdenorge torsdag, og fortsatte på hjemturen. Siden den var så spennende, og jeg bare måtte høre videre, brukte jeg kvelden på å lytte den ferdig. Den er bare på litt over fem timer, så det var ikke noe problem. Spesielt fordi historien er godt bygd opp, Det er levende karakterer, enkelt og humoristisk språk i alt den triste, og oppleser Stig Henrik Hoff leste utrolig godt. Han tok seg god tid til pauser mellom kapitlene, så man fikk tid til å tenke, og leste sakte nok som passet denne teksten veldig godt.  Vanligvis liker jeg ikke at det går tregt på lydbok,men her var det viktig at det ble lest sakte nok, for å få med seg Dickens tekst på en god måte. For det er den verdt. Jeg liker også det gammelmodige språket.

Nå er det to-tre dager siden jeg lyttet til boka, og da begynner ting å få litt avstand. For meg passer det best å skrive om bøker jeg leser, ganske raskt, helst dagen derpå, så ikke andre bøker tar plassen fremst i hjernebrasken. Jeg merker at jeg derfor har litt vanskelig for å skrive om denne boka, annet enn det inntrykket jeg sitter igjen med som er veldig godt, og at jeg anbefaler boka videre. Gjerne på lydbok.

Olivers skjebne som fattiggutt under forpleining av griske fosterforeldre var tragisk lesing. Det samme hvordan fattigvesenet forholdt seg til gutten. Vold og mishandling hvor enn han dro. Ikke rart at gutten rømte til London. Men han fikk det ikke bedre her under  i starten, da han fikk nye "venner" som  var kriminelle. Og som også prøvde å tvinge ham til å bli tyv. Men dette lå ikke for Oliver. Han overlevde flere trusler mot alle odds, og rettferdigheten skjedde fyllest, heldigvis. Det fantes også snille mennesker på Dickens tid som fikk godt for gutten.

Foruten den dramatiske historien om fattiggutten, får vi et innblikk i de sosiale forholdene på Dickens tid i England. Heldigvis har verden gått fremover, i alle fall i Vest-Europa. Vi har fått FNs barnekonvensjon og menneskerettighetskonvensjon, selv om den nok ikke beskytter alle barn i verden i dag. 

Om Charles Dickens, f.1812, d. 1870 på Wikipedia HER . Om Oliver Twist på Wiki HER

Flere innlegg i Lines Lesesirkel etterhvert...


Lydboka er kjøpt.
Foto: bbc.co.uk

Forfatter:
Innbinding:Lydbok-CD
Utgivelsesår:2006
Innleser:Hoff, Stig Henrik
Spilletid:5:12
Forlag:Lydbokforl.


18 kommentarer:

 1. Oliver Twist er fantastisk. Jeg har lest den og sett musicalen, ble så begeistret for sistnevnte at jeg kjøpte cd`en også. Så gøy at dere har den i lesesirkelen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant.. en kjempegod historie. :)

   Slett
 2. Denne likte jeg. Hørte den på lydbok i romjula siden det er en 1001 bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. vanskelig ikke å bli berørt av denne historien.

   Slett
 3. Min favoritt av Dickens etter Store forventninger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Store forventninger har jeg også i hylla, enda ulest..

   Slett
 4. Tack för smakbiten! Oliwer Twist är väldigt bra, låter härligt med ljudboken. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser du skjønte det var feil smakebit.:)

   Slett
 5. Oliver Twist har jeg sett mange ganger på teater, men aldri lest/hørt på lydbok. Det var et bra tips! Ha en fortsatt fin kvinnedag!

  SvarSlett
 6. Har aldri lest noe av Dickens, kun sett TV-serier som er laget med grunnlag i hans bøker. Jeg har Pickwick-klubben i bokhylla og jeg må få lest dem snart. Nå har jeg endelig fått lest boka om Amundsen, så kanskje de blir de neste av de uleste med langtidsopphold i bokhylla.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å få lest noen av hyllebøkene, ikke sant?

   Slett
 7. I år tenkte eg at eg skulle lese nokre av desse gode, gamle klassikarane. Prøve iallefall... Iflg. ei venninde er det fantastisk å lese Dickens på originalspråket, men det vert kanskje ein litt tung start. Håpar dagen din har vore fin - ha ei fin leseveke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan godt tenke meg at Dickens på originalspråket er bra. Kan ikke tenke meg at det et er så vanskelig, i alle fall ikke Oliver Twist- det er en enkel historie, egentlig..
   Takk i lige så.:)

   Slett
 8. Lydbokpolitiet her
  Som bare vil si at med tanken på at Bleak House var på 35t, finner det litt mistenkelig at Oliver bare er på 5t her er det nok sannsynlig at du har hørt en forkortet utgave. Forkortet er litteraturens styggedom, og en av mine større kjepphester. Ikke for det at jeg selv har lest Oliver in full, bare sett tv og Disneyfilm, jeg er enda ikke helt overbevist om at Oliver ikke er ei orange katt. Den boka kan jeg utenat, etter å ha lest den til avkommet kveld etter kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Aner ikke Ingalill-- det står intet på lydbokcoveret at det er en forkorta utgave. Når jeg ggogler papirbokversjoner av Oliver- så varierer sideantallet mye, så hvem vet.. Uansett; forkorat eller ei, så var dette like fullt en fin og spennende lydbokopplevelse :)

   Slett
 9. Utgaven din er nok sterkt forkortet, ja. Jeg har hørt ca 6 timer av min engelske lydbokversjon, og er ennå ikke halvveis. Tror den er på ca 16 timer eller noe. Jeg liker den også veldig godt! Men så er jeg så stor Dickens-fan at det skal mye til før jeg ikke liker romanene hans. Store forventninger er dog mye bedre, og ble skrevet sent i forfatterskapet hans. Karakterene er langt mer komplekse der enn i Oliver Twist.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo velidg dumt at det ike sto noe om det på omslaget på lydboka… men det var fint å høre den utgaven også. Gidder nok ikke å lese en fullversjon nå, som jeg vet hva som skjer.. Store forventinger få jeg ta frem senere, den har jeg jo i hylla.:)

   Slett