søndag 15. mars 2015

Med Asbjørn Jaklin til Krakow - en smakebit på søndag (med oppdateringslink)

Nei, da, ikke ham personlig, selv om det sikkert hadde vært kult, men boka Rød sone. Jeg har satt meg som mål å lese de fem krimromanene som er nominert til Rivertonprisen nå nylig. Hvem som får Den gyldne revolver får vi vite den 18 mars. Imens så henger jeg i stroppen på lesing, siden jeg ikke hadde lest en eneste en av de fem. Forrige helg leste jeg Karin Fossums Helvetesilden (meget bra) , sist uke Gunnar Staalesens Ingen er så trygg i fare (ikke så fullt så bra, litt langtekkelig) og nå Asbjørn Jaklins Rød sone. I morges kom jeg til Krakow. Skal være her tre døgn. Håper å få lest litt, men i dag har jeg mest gått rundt , instagrammet og sittet på kafe.

Lesestund på cafe Absynt i Krakow.

Forlaget skriver dette om boka:
Den tidligere jagerflygeren Peter Barrow blir funnet død på et hotellrom i Tromsø. 

Alexander Winther, journalist i Nordlys, nøster i saken og oppdager at flere av Barrows tidligere skvadrons-kolleger også er døde. Finnes en sammenheng mellom dødsfallene? Gravingen i flygernes fortid vekker minner om tiden som soldat i Afghanistan, og det tærer på forholdet mellom Alexander og kjæresten, Vivi. Da en kollega i NRK blir forsøkt myrdet, innser Alexander at noen vil gjøre alt for å holde fortiden skjult.

Mot et bakteppe av iskald krig og atomtrussel på starten av 1980-tallet, vever Asbjørn Jaklin inn virkelige historiske hendelser i Rød sone.


Jeg har lest ca 90 sider. Her er en smakebit:
Foajeen var ikke egnet til å fremme sinnets munterhet. Det så ut som tidlig 1960-tall - før langt hår, Blowing in the Wind og Woodstock. Her ville han bli lobotomert og kastrert hvis han ikke gjorde som oversykepleieren sa. Alex meldte seg i resepsjonen ved Voksenpsykatrisk poliklinikk på Åsgård, verdens lengste mentalsykehus, som nå var en del av Universitetssykehuset Nord-Norge. Arkitekten måtte ha hatt en forrykt ide om at pasientene ville bli friske av å vandre i uendelige lange korridorer. Alex fikk beskjed om  sette seg på venterommet. (s. 95)

Jeg har synes Jaklin har en litt snerten humor innimellom. Han skriver lett og friskt , men så er han da journalist også.

Vil du lese flere smakebiter ta en titt i Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Kanskje får du høre en MGP- låt der også. Den norske finalen var lørdag kveld. Gratulerer til vinneren.

Ha en fin søndag!Bilde tatt av borgen i Krakow i kveld. (snapshot mobilkamera)36 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten. Så heldig du er som er ute å reiser. En venninne og jeg planlegger en (40 årstur)tur i overgangen april -mai, og Krakow er en av de stedene vi titter på. Kos deg på tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Krakow er absolutt et flott alternativ! Billig, vakkert, fint.. når det blir grønt her bir det sikkert veldig flott.. Takk!

   Slett
 2. Tack för smakebiten, den verkar intressant.

  SvarSlett
 3. Nå gjorde du meg nysgjerrig! Trodde du var på tur med fyren! Fin smakebit fra boka, Anita, og kos deg videre i Krakow.

  SvarSlett
 4. Så heldig du er som er ute og reiser :) Flott smakebit, den boken har jeg lyst til å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja boka anbefales. Er ferdig nå!

   Slett
 5. Tack för smakbiten! Trevlig söndag :)

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten. Boken verkar intressant.

  SvarSlett
 7. Heldige du som er i Krakow! :-) Jeg har vært der og vet det er en fin by.
  Jeg har ikke lest noe av Asbjørn Jaklin og har ingen god grunn til hvorfor ikke :-) Så han får jeg sette på leselisten over krim. Som om det ikke står en million bøker der allerede :-) Ønsker deg en fin dag i Krakow, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Astrid Terese! Ja, hvorfor ikke? Riverton er en anledning.:) Skjønner godt problemet med voksende bunker...

   Slett
 8. Tack för smakbiten. Ha en trevlig söndag.

  SvarSlett
 9. Tror jeg bare må lese boka hans siden vi delte klasserom i 7 år, og når han da nevner Åsgård så er jeg enig med at det er pokkers lange korridorer der inne. Han tar jo for seg steder og ting man kjenner til. Boka skal jeg nok skaffe meg. Husker han som rolig gutt i klassen, flink på skolen og skrev fengende stiler! Han tipser oss om gode viner i avisen så jeg skjønner at her er en vinelsker.

  Kos deg i Krakow, og ha fine dager.

  Varm hilsen fra nord

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eva! Ja, du må lese denne vet du. Du kommer til å kjenne igjen mye, Skarven, Rorbua, Ølhallen, Tromsø sånn generelt, Sommarøya og Kvaløya er han også innom i boka.. Artig at du kjenner ham fra skoledagene.:) Takk, og ha det fint du også.:)

   Slett
 10. Tack för smakbiten, alltid intressant med lite norsk krim.

  SvarSlett
 11. Nu blev jag plötsligt sugen på att åka till Krakow :)

  SvarSlett
 12. Ser ut som du koser deg på tur, Anita! :) Morsomt å få se litt bilder fra deg på her og på Facebook! Har aldri vært i Krakow, spennende å se :-) Absynt cafeen, høres jo en del farlig ut...enda de prøver å pynte opp med blonder duker, og får det hele til å se ganske så uskyldig ut. Sist jeg drakk absint....kan man vel si verden gikk i svart, hehe. Er da veldig mange år siden, og jeg har vel ikke våget å røre det enda, så du er modig du, hehe :) Har enda ikke lest noe av forfatteren, men har fortsatt store planer om det en dag! :) Liker også at det er kjente steder som nevnes i boken. Takk for smakebit! Kos deg videre! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Isabella! Absynt lignet i grunn veldig på Mormors stuer i Trondheim, men som du sier, barkartet bør man ha respekt for.. ;) Jeg har drukket absinth flere ganger, men aldri blitt overstadig/spesielt beruset eller hatt noen rare opplevelser med det.. Har bare ikke drukket så mye av det i gangen.. generelt passer jeg meg for brennevin. Akevitt og cognac er værre enn dette, for å si det sånn. Mye Tromsø i boka her, og den anbefales.:)

   Slett
 13. Det er så herlig å være på tur med en bok under armen :) Håper du nyter det! Jeg har lest Jaklin sin bok, begynte faktisk i Tromsø, så jeg følte litt på stemningen. Kan ikke si at det ble noe uforglemmelig møte, kanskje litt for maskulin handling for min del :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant, Tine.:) Ja, det er kos. Synes det var litt spesielt å lese Jaklins bok her og jeg-- man føler jo et sus fra det gamle sovjet-kommunisttiske Europa her også.. jfr kald krig og sånn-- Ang boka, så likte jeg den godt. Har nok en sterk maskulin side.;) Dessuten synes jeg den balanserte fint det maskuline og feminine her--- selv om det ble noe utbrodrende på fly-detaljer et par steder..

   Slett
 14. den låter intressant! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 15. Tack för en spännande smakbit.

  SvarSlett
 16. Obehagligt hot att leva med, minst sagt...

  SvarSlett
 17. Verkar intressant, tack för smakebit!

  SvarSlett
 18. Det låter som en riktigt spännande bok. Tack för smakebiten och tipset! :-)

  SvarSlett
 19. Interessant smakebit, jeg liker alt som har med mentalsykehus å gjøre ;) Men resten av boken handler vel ikke i like stor grad om det, antar jeg? Håper du kommer i mål med resten av bøkene, og får noen fine dager i Krakow!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, resten handler ikke om det.. Alex, hovedperson går i samtaleterapi der, så han dropper innom psykologne nå og da gjennom boka.. Resten av bøkene må jeg lese når jeg kommer hjem - i morra- to bøker igjen. Takk..:)

   Slett
 20. Aner jeg en aldri så liten frisk mynte-drink der i bakgrunnen? Ja jeg kan tenke meg du hadde det trivelig! Basert på dette og ett av de andre bildene du har postet vil jeg vel kanskje foretrukket tittelen Grønn Sone på Jaklinboka - noe mer passende, kanskje :D Kos deg på tur igjen! Selv hopper jeg over alle Rivertonnene og satser på å lese akkurat passe nok om dem hos deg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Frisk frisk mynte ja du…:) God drikke som man kan fråse i her nede, skjønt man må jo passe seg litt uansett da.. Mye is, godt utblandet da, kan man si.. Grønn sone ja, hvis Jaklin ramler innom her, så kan han bare ta med seg tipset til neste bok kanskje? Takk-- Siste dag i dag, ny bok!

   Slett
  2. Og de to andre Rivetonnominerte, Junker og Reiersgård, må jeg lese når jeg kommer hjem, for det er bibliotekbøker jeg ikke har med hit..

   Slett
 21. Tøft prosjekt! Jeg har ikke lest noen av de nominerte, men følger med på dine omtaler :)
  Våren i Krakow med bok og drink! Det har du fortjent :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Marianne.:) Boka er ferdig lest, og kjapp omtale kommer straks.

   Slett