tirsdag 31. mars 2015

Med himmelen under oss av Anja H. Hagelund- varmt, mye komikk og litt sårt om tvangslidelser og ensomhet

Å si at en bok om tvangslidelser er morsom, høres kanskje merkelig ut. Tar man ikke temaet alvorlig? Ved å lese Anja H. Hagelunds debutroman kan man faktisk ta seg i å le av mange absurde situasjoner. Men så har forfatteren selv lagt opp til å bruke mye humor. Hadde det ikke vært for at forfatteren selv har egenerfaring med tvangslidelse og psykiatrisk behandling, kunne man kanskje tro at hun tullet. Men neida, dette er blodig alvor.


Romanen handler om Erika som blir innlagt på psykiatrisk sykehus for selvmordsfare og tvangslidelse. Hun får et nært forhold til Ole, lege og behandler.  Hun skal være der i ni måneder, og etter en periode skal hun bo mest hjemme, men komme på sykehuset i korte perioder, for så å bli helt utskrevet.
Vel utskrevet kommer hun i snakk med en sær nabo, Sigarmannen, som mekker biler og ikke liker folk. Gradvis blir de venner.

Boka er skrevet i et enkelt språk, kanskje mer naivistisk, sånn som Erlend Loe skriver? Jeg har ikke lest så mye av Loe, men tenker at det ligner litt på den stilen.  Hagelund bruker mye humor, og beskriver tanker, følelser og situasjoner slik at jeg flere enn en gang humrer og ler, og trekker på smilebåndet. Erika liker ikke å bli fortalt ting av legen og behandlere, og prøver å late som hun vet det meste. Hun leser tunge psykologibøker for å vise at hun kan mye om psykologi generelt og kognitiv adferdspsykologi, som hun briljerer med overfor Ole og andre behandlere.  Hun leser bøker om biler  for å briljere overfor Sigarmannen. Som innlagt gjør hun mye rart, som for eksempel å låse seg inn på kontoret hvor hun bestiller førti gummibåter. Erika  er ganske direkte mot folk rundt seg, og det blir mange tankevekkende situasjoner rundt dette, som her på besøk til Sigarmannen etter at han vært syk en stund:

""Hvorfor er det så rotete her?"
Han ser ned i bakken og svarer at han ble så frisk at han klarte å rote, men ikke å rydde. Man må være mye friskere for å rydde enn å rote. Det er en uskreven regel." ( s.175)


Romanen gir oss et innblikk i Erikas tvangslidelse og ensomhet, men om forholdet til Ole, en lege som virker å være på sykehuset døgnet rundt, er så realistisk tviler jeg på. Skjønt det kan godt oppleves slik fra Erikas ståsted. Og Ole kan være en av de leger og behandlere som bryr seg ekstra mye om pasientene sine. Han blir også etterhvert en svært anerkjent lege med stor kunnskap om tvangslidelser, og jeg får automatisk assosiasjoner til Post 4, på Østmarka sykehus, St.Olavs hospital i Trondheim og tidligere psykolog Bjarne Hansen som ledet den suksessrike posten, som nå skal legges ned. ( for uinnvidde, så gikk det et program på TV3 for et par-tre år siden som het Psyk Forvandling, som viste behandling av pasienter med tvangslidelser på posten) Anja H. Haglund har sagt i et intervju i Adresseavisen at hun har brukt biter fra mange leger, psykologer og behandlere i sine karakterer, og det er ingen spesielt hun modellerer. Hun sa også i samme intervju at hun ikke hadde greid å skrive denne boka uten å ha brukt humor.

Å ha alvorlige tvangslidelser som begrenser livet ditt slik at du ikke greier å gå ut, ikke greier å gjennomføre studier, eller være i arbeid, kan være vanskelig å forstå. Å lese Med himmelen under oss, kan gi oss mer innsikt. Både Erika og Sigarmannen er fine karakterer, og samspillet mellom dem og mellom Erika og Ole, beskrives med en lett og følsom penn. Romanen er absolutt en hederlig debut.

Anja H. Hagelund, født 1987,  er opprinnelig fra Trondheim, oppvokst på Risvollan. Hun bor nå i Oslo.  Mer om romanen HER Intervju med forfatteren i Adresseavisen (under betalingsmur)

Jeg har ikke funnet noen anmeldelser eller blogginnlegg på nett om boka. Har du skrevet noe, så legg det gjerne inn i kommentarfeltet under. Jeg har lest anmeldelse av boka i Adresseavisas papirutgave , som var ganke bra, med terningkast fire.

Oppdatert: Sissel har blogget om boka. Ann Helen i Les mye har også blogget om boka, 12.06.15


Foto: adressa.no


Anja H. Hagelund: Med himmelen under oss, 180 s
Liv forlag 2015

Kilde: leseeksemplar

13 kommentarer:

 1. Her har jeg skrevet om boka: http://blogg.hioa.no/leseogreiselyst/2015/02/21/med-himmelen-under-oss-av-anja-h-hagelund/

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Sissel . Takk skal du ha.:) Går inn og kikker og linker til deg i innlegget mitt.

   Slett
 2. Denne hørtes interessant ut- må prøve å huske tittel/ forfatter og sjekke biblioteket. Takk for nok et godt lesetips ;o)
  Fortsett og kose deg med bøker og påskefri!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Virkelig verdt å ta en titt på.:) Takk i lige så..

   Slett
 3. Der kom det en bok til på leselisten min gitt, takk for herlig omtale Anita!

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du skriver dette Anja,og jeg er glad for at du likte omtalen. Selv om jeg selv ikke har noe som ligner en tvangslidelse (kun helt alminnelige bittesmå tvangsritualer), vet jeg at dette kan være invalidiserende for folk. Jeg vet om folk som har ocd.Jeg tenker at det kan være bra at man kan greie å le litt av seg selv, se seg selv utenfra, og at det er lov å le av andre også- det er jo situasjonene man ler av- og det kan lette på trykket, tenker jeg. (vet ikke om jeg får formulert meg rett, men).
   Forøvrig så har jeg merket at boka har vokst i meg i dag, tenker på boka, som er veldig filmatisk hvis jeg skal si det sånn.. Et godt manus, en god casting, regi, filmskapere, penger, så vl dette kunne bli en god film, tror jeg.. Anyone der ute?
   Bra gjort av deg å skrive denne boka! :)

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Hm. Den må jeg vel kanskje føre opp på leselisten. Den hørtes virkelig ut som en bok jeg kunne tenke meg å lese! Takk for tips og ha en riktig god påske, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du fikk lyst til det Astrid Terese. Ha fortsatt en god påske du også.:)

   Slett
 7. Flott med ei bokanbefaling litt utanom det vanlege :)

  SvarSlett