søndag 1. mars 2015

Finne ly av Aina Basso - samlesing til Bokbloggerprisen 2014Finne ly av Aina Basso

Vårens andre samlesing av nominerte til Bokbloggerprisen 2014 er i gang. Jeg reposter derfor mitt innlegg, klippet ut fra et samleinnlegg, om denne romanen som jeg likte veldig godt, i forbindelse med samlesingen.


Eget foto.
Jeg var så heldig å høre Aina Basso snakke om boka si sist høst. Det under Litterær Hagefest i Adrianstua i Trondheim.  Her leser hun fra boka si som enda er løse papirark.

I går kveld leste jeg den ferdige boka. Og jeg ble også der veldig berørt. Aina Basso skrev en sterk roman, Inn i elden, om hekseprosessene i Finnmark for få år siden. Finne ly har romanifolket som tema. Det virker som historikeren Basso har et spesielt hjerte for de som ble utsatt for overgrep og ondskap av folk og myndigheter i vårt land. Å skriver romaner om tematikken levendegjør historisk kunnskap som kan nå ut til mange flere en de som leser historisk sakprosa.
Finne Ly møter vi Hanna av taterslekt som rømmer fra tukthuset hvor også hennes mor sitter. Hanna finner veien til en gård med to voksne sønner og deres far; gamlingen, hvor hun får jobbe. Vi følger Hanna i hennes dager der og hvordan hun etterhvert blir en kjær del av familien, men også en kilde til konflikt mellom brødrene. Harald får seg jobb og blir mye borte, mens Johannes , Hanna og gamlingen er på gården. Johannes er av mildere sort enn den harde og barske Harald, og sliter med undertrykt sjalusi og ulmende mørke som til tider blir ganske svart. Hanna blir på en måte veldig glad i alle tre. Men en dag stå tiggere på døra, og da starter dramaet for alvor.

Skiftet av synsvinkel mellom to fortellerstemmer; Johannes og Hanna i jeg-form, forvirret meg noe i starten, da det ikke var naturlige tydelige skifter, men etterhvert som jeg ble mer kjent med dem skjønte jeg det raskere. Uansett var dette en bok jeg forsøkte å lese sakte. Både fordi språket til Basso, som  er poetisk og vakkert innbyr til det, med nydelige naturskildringer, men også fordi det var mye "tenkeluft" mellom de korte kapitlene.

Finne Ly er også en bok jeg anbefaler varmt. Den er lest på en kveld, hvis du vil. Tematikken er også høyaktuell i dag med stadige debatter om romfolket, tigging, og hvordan vi bør, skal og virkelig behandler dem.

Mer om boka fra forlaget HER.
Andre bloggere:
TineLesmyeMerete GranlundElin avenannenverdenBokstavelig taltMin bok- og malebloggBeathes bokhylle

Og flere blogginnlegg finner du linker til i Norske Bokbloggeres felles samlesingsinnlegg HER

Jeg har omtalt Inn i elden HERFra boka Finne ly


Aina Basso: Finne ly, 248 s
Samlaget 2014
Leseeksemplar


9 kommentarer:

 1. Finne ly var en av mine favoritter i fjor, og nå gleder jeg meg til å lese mange fine omtaler av boken. Så kjekt å begynne med din :) Jeg har også møtt forfatteren, og gikk temmelig begeistret fra Litteraturhuset den dagen. Ønsker deg en fin start på uken Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant-- Jeg ble glad da hun havnet på kortilista, siden mine andre favoritter ikke ble med.. Fin uke til deg også.:)

   Slett
 2. Jeg nominerte også denne boka til Bokbloggerpriaen. Aina skriver bøker som virkelig tar tak i deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun skriver bra, enkelt, og det er tydelig hun kan stoffet hun skriver om. Uten å utbrodere/briljere sine kunnskaper.
   Av de tre som er på kortlista, synes jeg Finne ly er den boka som holder seg best over tid-- for meg.

   Slett
 3. Søker vilt etter den på biblioteket, men den er stadig like utlånt. Ser frem til å lese den, når tiden er inne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, oj- si fra hvis du ikke får tak i den, så får jeg sende min.;)

   Slett
 4. Jeg er veldig glad i Aina Bassos bøker og har lest dem alle sammen. Finne ly skuffet ikke på noen vis og var ga en spennende og litt trist lesestund

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant…. trist vond men god og innsiktsfull bok. :)

   Slett
 5. Fin omtale, da ble jeg minnet om denne - skal legge den øverst i bunken nå, så tar jeg den en dag før måneden løper ut.....

  SvarSlett