torsdag 4. juni 2015

Uten personlig ansvar av Lena Andersson - kort og fort om en fantastisk roman om håpløs kjærlighet

Jeg likte Rettstridig forføyning av Lena Andersson veldig godt. Jeg likte også oppfølgeren om Ester Nilsson godt. Den var litt stivere i starten, men når jeg kom i siget, ble denne også veldig bra. Jeg trodde jeg skulle mislike Ester mer enn det jeg gjorde.. Hvem jeg ønsket til peppern, kan du lese mer om under her.

(jeg er enig i terningkastet)
I Rettstridig forføyning hadde Ester Nilsson et forhold til Hugo Rask, billedkunstneren. Hun håpet for mye, hun trodde for mye, hun tolket alt positivt, hun ville mer enn ham, men det falt i fisk etter en stund og Ester ble skuffet, såret og fikk dyp kjærlighetssorg opptil flere ganger. 

I Uten personlig ansvar har Ester vært alene i fem år , men så treffer hun skuespiller Olof Sten, og blir temmelig fort forelsket og hudløs igjen. Olof Sten er gift med Ebba, og sier fra første stund at han ikke kommer til å gå fra Ebba. Ester greier ikke å forholde seg til det, det vil si hun tror ham ikke, fordi det hun føler så sterkt og de fine stundene de innimellom har tilsier noe annet, at han en dag vil gå fra Ebba til fordel fra Ester. Hun får også støtte av en venninne, som mener at det gjelder å holde ut. De andre i venninnekoret som mener hun bør kutte ham ut fortere enn svint, hører hun ikke på.

Ester er uforbederlig romantisk, og i starten blir jeg frustert over hvor dum hun er. Den skarpe dyktige yrkeskvinnen er håpløst dum når det gjelder sitt følelsesliv og valg av menn. Kan hun ikke bare ta ham på ordet, ta ham bokstavelig, og ikke overfortolke alt i beste mening? Hun hadde i alle fall spart seg mye sorg hvis hun hadde gjort det, og ikke vært så tålmodig og funnet seg i så mye.  Men hun er ingen svak kvinne, hun står selv på, og tar initiativ. Selv når Olof gjør det slutt, noe han gjør noen ganger, kontakter hun ham etter en stund. Også han gjør det, særlig når hun har innstillt seg på at nå er det over, og nå har hun slikket sine sår. Da kommer han med en slags diffus invitasjon og alt starter igjen, med opprørende følelser, hjertebank, venting på telefon, avtale møter, bortreiser og så videre..
Hele boka handler om dette, samt analyser, dialoger. Boka er også ganske morsom til tider, situasjoner og replikkveksling kan være ganske komiske, og jeg humret og lo her og der.

Det som gjør denne romanen til noe annet enn en vanlig kjærlighetsroman er Andersson evne til å analysere, skildre alle fasettene, gå i dypet, vri og vende på alle tanker, eventualiteter, muligheter, i deres adferdsmessige, følelsesmessige og kognitive tilstand. Det er nesten til å bli sprø av. Samtidig er det en fryd å lese noe som er så velskrevet og dissekrerende. 
Etterhvert får jeg mer og mer medfølelse for Ester, selv om hun er dum som ( ei gås) ikke kuttet ham ut på et tidlig stadium. Ester elsker for mye, og elsker feil mann og det fører ikke til noe bra i lengden, det blir hennes tragedie igjen. Hun er også et ærlig menneske, hun vil leve oppriktig og forstår ikke mennesker som ikke gjør det. Det er også et interessant perspektiv i romanen, synes jeg. 

Slutten av boka gjør meg skikkelig forbanna på Esters og kvinners vegne, for hvem står igjen med svarteper på alle mulige måter? Jo, henne. Skjøgen, fristerinnen. horen, psykopaten som har forført den stakkars mannen.. (han har jo sine drifter som han ikke greier å stå i mot, som "alle vet") Idioten.
Han ga henne ikke fred, han tok ikke konsekvensen av sine handlinger, han visste hvor mye Ester ønsket og ville ha ham og håpet. Selv om han sa det var uaktuelt å gå fra Ebba, så lot han henne ikke være i fred, men tråkket på hennes følelser og brukte henne. Pose og sekk, det var det gubben ville ha.

Boka bekrefter bare det jeg alltid har sagt og ment om å ha forhold til gifte menn. Styr unna, hvorfor ville seg selv så vondt.

Mer om boka HER


Andre bloggere: 
Tine, MereteGranlund,   anyone? Bare link det i kommentarfeltet .

Anmeldelser:


Boka er lånt på biblioteket.

Lena Andersson: Uten personlig ansvar, 331 s
Gyldendal 2015







12 kommentarer:

  1. Takk for sist. Jeg ble veldig nysgjerrig på den etter forfattermøtet i Lillehammer. Har allerede skaffet med eneren :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk selv Kari. Det var hyggelig! Spent på hvordan du liker bøkene..:)

      Slett
  2. Denne har jeg stått med i handa et par ganger, skjønner jeg må ta den med meg til kassa.

    Fantastisk god anmeldelse, der du klarer å beskrive en bok om følelser på en måte som ikke er sentimental. Kudos til deg!

    SvarSlett
    Svar
    1. JA, det må du vet du.:) Tusen takk for fine ord.. :)

      Slett
  3. Ester, Ester, hva skal vi gjøre med deg??
    Jeg hadde nettopp et epiphany mens jeg skrev kommenaterer i egen blogg - om hvordan Andersson med disse 2 bøkene viser samme ting fra 2 sider. Bok1 - Ester tar alt bokstavlig. Bok2 - Hun nekter å ta ting bokstavlig - å vil bare tolke.
    Hva tror du?

    Enig med Linn - veldig fin anmeldelse!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan du si, får vi svaret med en bok tre, eller må vi skrive den selv, kollektivroman fra Esters venner og fiender blant bokbloggerne?
      Så den du skrev på bloggen din, på mobilen på bussen før i dag.. Interesseant perspektiv som jeg ikke helt har tenkt på.. Men det er helt klart forskjeller/ en prosess i de to bøkene. Hun nekter absolutt å ta noe særlig bokstavelig i bok 2. Det var mer fokus på forelskelsens mekanismer i bok en, synes jeg.. I toern er det også det, men er hun mer desperat kanskje? Og siden det står mer på spill, mer å vinne, siden Olof har en kone, så lyver hun enda mer for seg selv? Men han hjelper henne godt med det da , synes jeg..

      Tusen takk til deg også.:) Fort og gæli blir visst noen ganger bedre enn jeg tror..

      Slett
    2. Med hodet såvidt over vannet har jeg omsider fått tid til å lese igjen. Du verden for en hektisk vår det ble sånn plutselig. Jeg ser jo at jeg må lese denne Ester-boka også! (Takk Ingalill: jeg lytter til deg nå :o)
      Anita: Selv om denne boka (tilsynelatende for meg) ble to sider av samme sak, syns du Uten personlig ansvar ble litt for lik forrige? De samme følelsene, samme holdningene, forhold til mann hun ikke kan få osv? En glitrende omtale som gjør at jeg bare må lese boka, men som også gir meg "same same but different" følelse.

      Slett
    3. Nei, jeg synes ikke de var like, selv om mye ved Ester er likt , ift følelsesregisteret. Jeg leste dem jo ganske tett, og likte dem begge to. Det er jo to forskjellige forhold, to forskjellige menn, og miljø.. Elllers: Takk.:)

      Slett
  4. Herlig omtale! Jeg kom aldri forbi det der med å synes Ester er dum. For meg ble det for usannsynlig at hun skulle være så klengete. Artig å lese omtalen din, som antyder at hun er sterk, en tanke jeg må varme meg litt på. Enig med du, ligg unna gifte menn :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine. :) Jeg kjenner/vet om folk som er så klengete, så jeg tenker at det er meget sannsynlig. Ester en _en_ av versjon av de mange versjoner kvinnemennesker som finnes… Mer sterk, tenkte jeg først og fremst på at hun er sterk som fagperson, men hun har også et sterkt ego i forhold til sine forhold, på den måten at hun ikke bare sitter på sidelinja og venter, men er pågående og tar initiativ.

      Slett
  5. Jeg har sett denne boken, men aldri tenkt jeg skulle lese den. Ikke før nå! Takket være din omtale. Og det er jo ikke første boken jeg må lese etter blogginnlegg fra deg. :D

    God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk så gøy at du ble inspirert til å lese. Spent på hva du synes Randi. Jeg anbefaler å starte med Rettstridig forføyning først..:) God helg til deg også Randi.:) Og la oss håpe og be om er sommerlig vær…:)

      Slett