onsdag 1. april 2020

Oppsummering mars -20


Den merkeligste og mest skremmende mars i minnet er over. Jeg orker ikke å skrive så mye mer om koronaviruset og situasjonen her, det er behørig kommentert i andre innlegg og andres kommentarfelt, blant annet her hos BeritIngaBeatheTine og meg selv.
Nå skal mars oppsummeres, og det går fort. Jeg har lest 7 bøker, adskillig mye mindre enn jeg vanligvis leser.
Små krokus stikker frem en av dagene som lignet vår, før det begynte å snø og blåse igjen. Mars er uregjerlig. (eget foto)

Bøker lest:
1. Risiko av Sven G. Simonsen: Thriller/Krim, Norsk2020, Kypros, Libanon, Thailand, leseeks, 394s
2. Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite: Thriller/krim, Nigeria, kjøpt, 239 s
3. Brennende hat av Val McDermid: England, krim/psykologisk thriller, leseeks, frahylla, 414 s
4. Norske tilstander av Lars Lenth: norsk2020, leseeks, 303 s
5. Mord på Kilen av Lene Lauritsen Kjølner: Krim, leseeks, 266 s
6. Kjære Grønland av Ida Frisch: Dikt, lesesirkel, leseeks, Grønland, norsk2020, 64 s
7. Våroffer av Anders de la Motte: Krim, Sverige, leseeks, 520 s

SUM: 7 bøker/ 2200 s

6 krim
1 diktsamling

6 leseeks/1 kjøpt
1 frahylla

Land besøkt: Kypros, Thailand, Libanon, Nigeria, England, Grønland, Sverige

Bøkene jeg leste var stort sett gode, den beste var Våroffer (omtale kommer) og hakk i hæl kom Risiko og Norske tilstander. Mord på Kilden er den 6. i serien om privatdetektiven Olivia, og den likte jeg også godt. Har skrevet bittelitt om den på instagram her .

Som sagt mange steder så har konsentrasjonen vært laber. Det er lite som fenger. Kunsten har vært å finne noe som fenger nok til å holde konsentrasjonen og leselysten sånn nogelunde. Våroffer var den boka som suste best avgårde, det er også den siste jeg leste, så kanskje det løsner litt nå. Risiko leste jeg før Krimfestivalen og før korona-viruset tok av her hjemme og de værste bildene fra Italia og Europa kom. Ser ut som en type krim funker relativt greit. Dikt har jeg mer problemer med for tiden, men samlingen til Ida Frisch, som er et langdikt og enkelt og fint i formen, fungerte ganske bra.
Leser også litt nå og da i en sakprosabok; Voksendommen, som består av pasienthistorier fra psykolog Bente Egenbergs praksis. Den er ganske interessant, men jeg porsjonerer til 1-2 historier når jeg leser fra den.

Nå har jeg også lastet ned Bookbites, siden jeg fikk varsel om at eBokBib ble avsluttet 1.april.  Det viste seg at det var Bodø som la ned 1.april. Min app er knyttet til Bodø, Vardø og Trondheim. Så nå har jeg to apper.
Fikk lasta ned to nye bøker fra Bookbites, både lydboka til Solsøsteren (kanskje den kan hjelpe meg til å gå mer tur) og Alt går til helvete av Mark Manson. En passende tittel i disse tider, men undertittelen er En bok om håp, altså.
Jeg har også lasta ned Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg på eBokBib, siden det er samlesingsbok til Bokbloggerprisen i mars.
Jeg må bare huske at jeg har bøker på de appene nå da. Kanskje jeg skal gjøre alvor av å kjøpe meg iPad før påske. Akkurat de butikkene er fortsatt åpne. Som bokhandlerne. Sparer jo en del penger på at omtrent alt er stengt av kafeer, konserter, arrangement, utesteder, reiser etc. Er egentlig for slitsomt å lese på mobilen.


Bokhandleren er åpen, fargebøker er også et alternativ til lesing, pusling, matlaging, baking, trening, TV-titting.

Av arrangement rakk jeg å delta på Krimfestivalen før alle restriksjonene kom den 12.mars. Nedstenginger, hjemmekontor. Social distancing.

Her har jeg blogget fra krimfestivalen:
Krimfestivalen 5.mars
Krimfestivalen 6. mars
Krimfestivalen 7. mars


Ellers er det ikke så mye å skryte av. Har vel hørt et par streaminger av konserter og bokopplesninger. Jeg er mye flinkere til å tipse andre, melde meg interessert på facebook, enn å delta selv. Litt trening nå og da, men kan absolutt bli bedre. Tur nå og da, ikke hver dag. Skal sette opp en plan i april, og prøve å følge den mer disiplinert. Det har vært så mye i familien i mars å da skippes slike planer og rutiner lett. Håper det blir bedre i april.
Noe hyggelig vi gjorde sist lørdag var å ha familiequiz på Messenger. To av barna mine laget quizen med spørsmål fra Bezzerwisser og så deltok våre familiemedlemmer rundt omkring i landet på den. Det var koselig.


Lesesirkler har jeg ikke fulgt opp i mars, med unntak av Diktlesesirklelen, link her. Jeg setter stor pris på at deltagelsen der.:)
Skal få lest en 1001-bok i april. Har plukket frem Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Marques til Elidas 1001- lesesirkel. Det kan hende magisk realisme med ørten karakterer ikke er akkurat det rette nå, men jeg skal prøve. Alternativt kan jeg finne en mer friksjonsfri bok. En (eller to)  hyllebok skal jeg også få lest.Pus ble omplassert forrige uke. Hun fant seg fort tilrette i vinduskarmen med flott utsikt.Noen bøker som skal leses i april. Våroffer er jeg som sagt ferdig med.1 meters avstand. Ute med Pål før alt stengte. Da det enda gikk an å spøke litt galgenhumoristisk om Corona. Det var ikke så mange gjester der akkurat, og annethvert bord var reservert til Ola Nordmann for å holde regelen om 1 metro distanci.


Da ønsker jeg dere alle en riktig god april og håper på gode lesedager og god påskesol i nærmiljøet.:) Ta vare på deg selv så tar du også vare på andre.:)

Oppsummering februar: 13 bøker / 3935 sider
Oppsummering januar -20: 9 bøker/2571 sider


8 kommentarer:

 1. Mord på Kilen tenkte jeg at jeg skulle få tak i. Men utenom den har jeg mer enn nok krimbøker her hjemme og velge mellom til påske. Jeg ser du får lest krim. Sånn er det ofte også med meg når ting står på og jeg trenger noe uten de problemene jeg forholder meg til i hverdagen.
  Hundre års ensomhet har jeg lest, og synes den er fin. Men jeg er ekstra glad i magisk realisme. Så jeg vet ikke om du vil være enig med meg :-) Knutby likte jeg, den anbefales og Gå med meg fikk jeg også akkurat i posten, så den skal leses rundt påske.
  Ha en riktig fin dag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, krim funker, så lenge den ikke er for avansert, tung, eller for grusom/voldelig- for da får jeg mareritt etter to krimbøker.
   Men de jeg valgte i mars funket bra. Lenth og Kjølner er lette med mye humor, så de er i en egen kategori. Våroffer/Motte er var også ganske lett og friksjonsfri, uten de store tempetoppene og makabre detaljene, ganske rolig krim egentlig. Og så skriver han så lett, engasjerende og bra så det flyter fint avgårde uansett.
   Jeg liker magisk realisme sånn generelt, men når det gjelder Gabriel så har han med så mye i bøkene sine, dvs si masse innvikla familierelasjoner, mye å holde styr på etc- i alle fall var det slik i Kjærlighet i koleraens tid. Vet ikke om denne er likedan. Så vi får se...
   Tipper at Knutby er enklere sånn sett. Det er jo en kjent historie i og for seg.
   Takk og en fin dag ønskes deg også Astrid Terese:)

   Slett
 2. For et artig bilde av deg og Pål, du har rett galgenhumoren forsvant liksom, når det gikk opp for oss at dette er på alvor. For oss som har hjemmekontor med lønn og ikke lider av å måtte være borte fra alle andre, så går det jo fint, men det skal bli godt å få hverdagen tilbake.
  Du fikk no lest litt, selv om konsentrasjonen forsvant. Kjekt at du likte Våroffer, den leste vi samtidig :) Jeg kjøpte meg iPad av samme årsak som deg, og akkurat i disse dager har noe skjedd med eBokBib som gjør at jeg finner alle bøker jeg trenger. Finner ikke helt ut av det med BookBites, men det henger kanskje på BOBibliotek.
  Ha en fin leseapril Anita, sikkert godt å strukturere dagene litt på forhånd, og være litt streng med seg selv. Det funker for meg, og nå skal jeg ut å gå inn til sentrum som er helt tom for mennesker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hehe.. vi hadde det litt gøy med det der når vi fikk servitøren til å ta bilder av oss.
   Lite galgen-coronahumor for tiden, ja. Når man ser hva som skjer i Italia, Spania og New York blir man jo helt stum. Jeg tror det vil vare lenge her også med tiltak, selv om vi bremser opp, kanskje derfor det går så bra her så langt. Men vi vet ikke hva som vil komme.

   Men annen humor prøver jeg å få med meg, som diverse videosnutter på facebook. Godt og viktig å kunne dra på smilebåndet, humre litt i alle fall.
   Det går fint å være sosialt distansert, det er jeg vant til. Har dessuten vært sykmeldt siden juni, så er vant til å leve sakte og rolig. Begynte sånn smått på i februar, så det var litt dumt at denne situasjonen skulle komme nå da jeg prøver å komme meg tilbake til jobb, men det er ikke noe å gjøre med det da. Ting blir satt på vent. Får gjort unna oppgaver og har nok å gjøre via hjemmekontoret de få timene jeg jobber. Er bare 20 prosent i jobb foreløbig. Deltar også på et opplegg med arbeidsretta rehabilitering og nå er det også digitalt og via telefon, siden lokalene der stengte. Blir jo ganske amputert, men noe får vi da gjort, og "lekser" får jeg en del av.
   -
   Skal tro om eBokBib og de digitale tjenestene her åpnet for flere bøker i disse dager, siden de fysiske bibliotekene er stengt.. lurer på om jeg leste noe om det. Må ut en tur i dag og da kan jeg stikke innom Elkjøp og se på ipads. Trenger jo ikke kjøpe den nyeste, siden jeg primært trenger det som lesebrett. Kindle hadde vært best, men vet ikke om jeg orker det med konvertering etc. Må ha det så enkelt som mulig. Rett fra app og inn i øya.

   Takk og det samme til deg Tine:)

   Slett
 3. Våroffer skal jeg også lese/lytte til etterhvert.
  Ha en god tid fremmover!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gled deg!
   Takk, det samme til deg Ingun:)

   Slett
 4. Grundig oppsummering, som vanlig. Jeg har lest bare Våroffer av de bøkene du har på lista. Jeg er glad jeg har eBokBib enda. Leser stort sett bøker derfra nå. Akkurat nå holder jeg på med Gå med meg av Sonja Holterman. Ute snør de igjen, men allered nå drypper det, så det blir vel borte i løpet av en dag eller to. Innelivet med alt for mye TV tar på, så jeg har sluttet å høre nyheter før kl. 18. Håper du får en bra tid framover, og at vi får en coronafri sommer etter hvert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det.:)
   Rart med det været ja. Her snør, sludder og regner det om hverandre om dagene. Synd påskevarselet også er dårlig. Hadde håpet på litt sol på verandaen. Optimisten i meg sider at værvarselet kan endre seg;)
   Merker at jeg får med meg mye mindre nyheter de dagene jeg jobber eller har annet å gjøre. Skummer da bare fort gjennom nettavisene før jeg står opp og ser nyheter på kvelden. Det går nå i bølger. Har kommet til et punkt at jeg ikke greier å ta innover meg det som skjer i Spania. Det er bare for grusomt. Jeg tror det er en menneskelig beskyttelsesfaktor som trer inn, vi greier ikke å ta inn en mer enn viss dose tragedier og andres elendighet over tid. Så må vi også overleve i det daglige, finne håp og lyspunkt og ta vare på oss selv og de nærmeste rundt oss.
   Jeg er litt pessimist når det gjelder sommeren, men håper det åpnes såpass at jeg kan reise til datter med familie i Lofoten når den tid kommer, samt andre familiemedlemmer i Verdal og på Frøya.
   Takk Åslaug, håper du også får en best mulig tid fremover og at våren kommer til Smøla fortere enn svint. :) Marsria går jo over., selv om vi nå e ri april..

   Slett