fredag 30. oktober 2020

Er mor død av Vigdis Hjorth

 Er mor død er den siste romanen til Vigdis Hjorth og har fått noe blandede kritikker, men mest veldig positive, som jeg har sett. Boka skal grave dypere i mor-datter-forholdet og noen har ment at denne romanen  er en slags forlengelse av tematikk fra Arv og miljø. Hvordan, har jeg slitt litt for å se, men etterhvert kan jeg forstå det når det gjelder temaet; hva en kunstner kan tillate seg, hvordan kunsten kan oppleves, hva er kunst.
Bortsett fra noen slike essayistiske betraktninger i romanen, så er nok jeg blant dem som ikke ble like begeistret for Hjorth sin siste bok.


(Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget)
Johanna er en suksessrik billedkunstner, bosatt i USA. Hun er enke og har en voksen sønn. Johanna forlot familien i Norge for 30 år siden, fulgte hjertet sitt og reiste med en ny mann og en ny karriere.
Familien, dvs foreldrene og den yngre søsteren Rita har aldri tilgitt henne for valget, og kjøligheten mellom dem ble stadig større dess lenge tiden gikk.
Johanna lagde to bilder kalt Mor og barn, som ble utstilt i Norge til morens store forskrekkelse. Mor tok det personlig og trodde at det var hun som var avbildet, på en negativ måte.
Johanna kom heller ikke hjem til farens begravelse og det tok de også svært ille opp.

30 år etter reiser Johanna hjem til Oslo for å jobbe med en utstilling og forsøker også å nærme seg mor.
Johanna ringer, får ikke svar, sender meldinger, får ikke svar, får melding fra Rita søsteren som ber henne la mor være i fred. Og sånn holder de det gående.
Johanna kan ikke fri seg fra at mor innerst inne har savnet sin datter, at det må være en rest av morskjærlighet der, som hun fortvilt forsøker å få et innblikk i.
Johanna var et barn som tidlig gjorde opprør, som ville gå sin egen vei, til mors fortvilelse og forakt?
Mor beskrives som en kvinne som valgte å tilpasse seg en borgerlig livsførsel, dannelse, etikkete , oppdragelse og moral, skikk og bruk, tradisjoner, heller enn å forfølge egne ambisjoner, heller enn å tåle og støtte barnas evner og ønsker for egen utvikling.

Romanen kretser rundt Johannas indre, tanker, følelser, tilbakeblikk, hva tenker mor, hva tenker Rita, hvorfor var mor som hun var, hvorfor er hun sånn hun er, holdes hun tilbake av Rita? Er det Rita som styrer?
Johanna går stadig mer drastisk til verks for å få kontakt med moren, det nærmer seg stalking og går enda lenger når det nærmer seg slutten, i grunn ganske forutsigbart, selv om det er absurd i all sin desperasjon.

Tematisk handler dette om et forsømt barn som ikke får anerkjennelse og den omsorgen hun trenger, som likevel står i seg selv og går sin egen vei, men som må bryte med familien for selv å overleve. Hele livet bruker hun på å forsone seg, men barndommen, morsbindingen er der alltid.
Det andre er kunsten og kunstnerens oppgave og rolle. Hvis kunstneren skal ta hensyn til familien i ett og alt, kan hun ikke være en kunstner. Kunsten må være fri, og det vil alltid være slik at en i familien, en venn, en bekjent, kan kjenne seg igjen i noe, men det betyr ikke at det er den personen som er avbilder, skrevet om, etc, men kun en tolkning. Slike betraktninger kommer med i denne romanen, og det er interessant og viktig nok.

Ellers synes jeg ikke romanen som sådan engasjerer meg. Det er mye repetering, det er langtekkelig, det skjer ikke særlig endring før langt uti boka, og da har jeg i grunn gått lei.
Sorry to say. Denne boka leste jeg ferdig på trass, og jeg vet ikke om det var verdt det. Det som tas opp når det gjelder kunst og kunstner, har Hjorth snakket om mange ganger før, så det er sådan ikke noe nytt.

Jeg har lest mye av Vigdis Hjorth. Noen synes dette er den beste boka hennes. Jeg synes den er blant de minst engasjerende, minst gode, av de jeg har lest.

Andre som likte boka mye bedre enn meg er bl.a.:

Andre bøker av Vigdis Hjorth som jeg har lest:
Arv og miljø - meget bra
Snakk til meg - meget bra
Et norsk hus -sånn passe
Hjulskift - likte godt
Dubrovnik - likte godt
Tredje person entall - interessant, likte godt
Å tale og å tie - likte godt
Hva er det med mor - likte godt
Lærerinnens sang - likte ganske bra
Drama med Hilde (lenge siden, husker ikke noe)
Fransk åpning ( " )
Tredve dager i Sandefjord - likte ikke så godt
Fryd og fare (essays) - meget bra!

= 13 bøker , og jeg har enda flere uleste i hylla.

Del for del (om Vigdis Hjort av Kaja S Mollerin)



Vigdis Hjorth: Er mor død, 359 s
Cappelen Damm 2020
Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget


16 kommentarer:

  1. Å nei... likte du den virkelig ikke? Hm... takk for lenke, som du vet likte jeg den veldig godt. Leste omtalen din i lys av at jeg i går kveld var på en storslagen forfattersamtale med Vigdis og Line Hjorth, hvor jeg fikk enda mer respekt for Vigdis, og ikke minst datteren som jeg "møtte" for første gang.
    Ang. ditt spørsmål om kommentarvarsel, så har jeg ikke satt det på noen steder. Det er bare Beathes blogg som dukker opp på mailen min, og hvorfor aner jeg ikke. Er det det du legger i kommentarvarsel, at vi får en mail?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ang kommentarvarsel ; nei. Det er den haken vi kan krysse av nedenfor kommentarboksen. Der det står « varsle meg» Da får vi varsel på e-post om kommentarer eller svar på kommentarer . Den kommer opp her på mobilen , men ikke på den nye iPaden og MacBook og jeg skjønner ikke hvorfor. Mobilen er iPhone , altså bare Apple-produkter .
      Ant Vigdis , har hørt henne mange ganger live og synes hun er veldig dyktig og morsom . Men denne boka kjedet meg en del, dessverre.

      Slett
    2. På PC har du i alle fall en "varsle meg" boks :)

      Slett
    3. Nei, ikke på min nye MacBook , men på min gamle hadde jeg det.
      Lurer på om det har skjedd noe ifb med nye blogger , eller om det har med noen Google - innstillinger eller noe annet å gjøre ..

      Slett
  2. Interessant, men ikke uforventet tilbakemelding fra deg. Jeg forstod den ikke traff helt. Selv er jeg virkelig opphengt i Hjorths besettelse av å skrive om nærmest dysfunksjonelle mor/datter forhold i nesten hver eneste bok jeg har lest av henne. Hun har virkelig noe på hjertet der som hun helt klart ikke er ferdig med ennå. Man kan jo undres. Enn så lenge liker jeg perspektivene hun setter ord på. Så vidt forskjellig fra eget mor/datter forhold i begge retninger for min del. Jeg har noe for Hjorth. Eneste boka jeg så langt ikke likte så godt var Arv og Miljø. Den ble vel dyneløftende, så jeg burde nok ikke ha lest anmeldelser og omtaler av boka før jeg gikk løs på den selv. Jeg har nå lært. Nye Hjorth-bøker må i hus med en gang :) En grundig trassleseomtale fra deg som alltid. Jeg kan jo ikke annet enn å forstå hvor refleksjonene dine kommer fra :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe...
      Ja man kan undres .
      Arv og miljø synes jeg derimot var utrolig god :)
      Jeg leste den før alt spetakkelet dukket opp , og leste den upåvirket av støyen.
      Som fagperson synes jeg det var veldig godt beskrevet om å bli utsatt for overgrep og mekanismene i familiesystemet. Forfatteren trenger ikke å ha opplevd det for å skrive sånn, men ha kunnskap og hod innlevelse . Det gjorde Hun så bra.
      Og det med arveoppgjøret. Men det der jeg jo blogget om.

      Synes du Er mor død var morsom ? Da hun begynte å bli mer og mer desperat , lusket i buskene etc?

      Slett
    2. Ja jeg flirte jo så absolutt av da hun gjemte seg i buskene og syns kanskje det var litt over the top. Men idag så jeg en liten filmsnutt av Synnøve Skarbø på Kåss til Kvelds som fortalte at hun stalket eks-kjærester og en gang hadde hun kjøpt en kamo-hettegenser og en kikkert for akkurat det formålet. Så ja, jeg flirte av Hjorth der og da, men det er visst ikke helt uvanlig. Bare for meg da, hehe. Syns du det tippet over der? Og når det gjelder Arv og Miljø så leste jeg den for seint ja, jeg var altfor påvirket av at historien ble sett på (fra enkelte) som helt og holdent fakta og ikke fiksjon. Det gjør definitivt noe med lesingen.

      Slett
    3. Hehe, så snutt med Skarbø på VGTV nå. Skrev om horoskopet til eksen gjorde hun også . Kanskje Vigdis snappet opp denne historien om Synnøve før hun skrev boka?
      Nei, jeg synes ikke det var så morsomt , nok fordi jeg allerede var lei boka . Hadde jeg likt den fra starten hadde jeg sikkert syns noe annet. Det er jo i grunn litt typisk Hjorth å gjøre sånne sprell i noen av historiene sine.

      ( hvor vanlig det er aner jeg ikke. Ikke vanlig for meg heller. Har nok aldri gjort noe sånt)

      Enig ang lesing; man blir påvirket av andres meninger/anmeldelser/debatter etc , spesielt når det gjelder sånne som Arv og miljø oc Knausgårds Min Kamp. Man leser i det lyset man er omgitt av. Kontekst. Bagasje. Etc etc.

      Slett
    4. Nei man vet jo aldri hvor Hjorth snapper opp ideene sine fra. Og det med horoskopet var jo hysterisk å gjøre. "Noen" har andre tendenser enn meg, hehe. Og godt er det :)
      Kjenner jeg ble litt sur her akkurat nå. Sitter på Backstage på Kulturhuset og skriver. Har vært innom biblioteket en tur. Så kommer det nå tre godt voksne, spansktalende menn og setter seg på bordet like ved siden av meg. Selv om det er plass på andre bord. Jeg pakker sammen og går. Liker definitivt ikke å ha ukjente så nær innpå. Djiiizes. Har de ikke hørt om avstand?!?! GRRR....

      Slett
  3. Så fin bloggen din ble med nytt utseende! :-) Jeg likte denne boken og syntes dette er den beste jeg har lest av henne, nå skal det sies at jeg ikke har lest "Arv og miljø" ennå.Jeg hørte den som lydbok og ble engasjert av forfatterens engasjement når hun leste tenker jeg, er enig at det ble litt gjentagelser og husker ikke nå hva jeg tenkte om det.

    Vel, at en bok blir nominert til pris er ingen garanti for at man liker boken, jeg er sikkert den eneste som ikke syntes at "Yt etter evne, få etter behov" var så bra som "alle" andre skulle ha det til. Men sånn er det.

    Skal sende bøkene til deg i morgen, har prøvd å sende fra egen postkasse som posten reklamerer med at skal være så lettvint men to ganger denne uken har de levert meg post men ikke klart å ta med seg pakken som lå der(ps.den har ikke lagt der i flere dager, jeg har hentet den opp hver kveld :-P)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Beathe :) Lekte meg litt med min nye Mac og blogger og havnet inn på layout og endret på impuls . Får se hvor lenge det varer . Blir lite reiser for tiden , så jeg ga reise- layouten en pause .

      Å høre Vigdis lese selv er jo en fryd :)
      Brs at du likte boks .
      Ja, enig i at priser og nominasjoner ikke betyr at alle liker en bok, då objektivt er det nok ikke.

      Synes du ikke de hadde litt dårlig fantasi i juryen denne gang ? Både Olaug og Vigdis ble jo nylig nominert hvis jeg ikke husker feil ( for Tung tids tale og Arv og miljø ).

      Nuvel ..

      Rart med posten . Men bøkene kommer tidsnok Beathe :)

      God lørdag til deg :)

      Slett
    2. Hm.. Hjorth ble ikke nominert til Brageprisen med Arv og miljø , men fikk Bokhandrlprisen, Krtikerprisen og en nominasjon til Nordisk Råds..
      Her en interessant kommentar om hvorfor ikke Vigdis fikk Bragepris :
      https://morgenbladet.no/ideer/2016/12/en-god-bok
      Og det er noe med det ordrike ,gjentagende, forutsigbare som er nevnt her, jeg synes det ble for mye av i Er mor død.

      Slett
    3. Skal sjekke linken, husker det gjentagende og tenkte at det var en mening med det uten at det har festet seg nå i ettertid.
      Mulig det var noe med at hovedpersonen har låst seg litt fast i situasjonen hun befinner seg i og ikke klarer å se forbi at moren ikke vil ha kontakt med henne.. noe sånt tror jeg.

      Tung tids tale var mye bedre enn den nye etter min mening. Ingen dårlig bok,men heller ikke fantastisk, i så fall er det noe jeg har gått glipp av underveis.

      Slett
    4. Johanna var definitivt fastlåst i situasjon , men forklarer hva hun er ute etter, så det er jo begripelig ut fra hvordan hun tenker Og føler.

      Har Yt etter evne.. på leseplanen, så vi får se hvordan jeg liker den . Lang venteliste på bib. Haster ikke, da jeg har då mye å lese her, selv om det hadde vært hly å lese de Bragenominerte nå. Nå har jo mange lest og likt, greit å høre at du er mer moderat .
      Jeg har boka til Weiner på iPaden. ( bookbites) forresten . Jeg hadde en oppvekst som lignet min egen.

      Slett
    5. Rettelse: Weidner- Olsen. Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen .

      Slett
  4. Denne må jeg lese ser jeg! Får ta den etter hvert. Jeg har så mange uleste bøker liggende akkurat nå, stabler!
    Ha en fin helg!

    SvarSlett