lørdag 29. juni 2024

Mørkefall av Sven G. Simonsen. Rasende heftig thriller.

 Sven G. Simonsen er ute med sin tredje thriller om psykolog Liv Eriksson. Tidligere har han gitt ut Risiko og Crux på Press forlag. Denne gangen går Simonsen indie. Er alle gode ting tre? Etter å ha lest Mørkefall, kan jeg helt ærlig si at det er det. Mørkefall står ikke en meter tilbake for de to første bøkene i serien. Den er spennende så det holder, aktuell og holdt meg våken med høy puls da jeg leste ferdig boka en sen kveld forleden. Jeg måtte ta pustepauser for å få ned pulsen.  



Forfatteren/Bokbasen om boka:
En gruppe konspirasjonsteoretikere er samlet på et bedehus på Østre Toten. De diskuterer verdenssituasjonen og tonen er gemyttlig - helt til en ukjent mann reiser seg og anklager de andre for å være veikinger og pratmakere. Handling må til, målrettet og kraftfull, erklærer han, før han forsvinner. En ung kvinne som også deltar på møtet, er nysgjerrig og følger etter ham. Dagen etter blir kvinnen funnet drept like i nærheten.
Den drepte er VG-journalisten Elise Tellefsen, en venninne av Liv Eriksson. Elise jobbet undercover med en bok om norske konspirasjonsmiljøer. Mens politiet jakter på drapsmannen, allierer Liv seg med Mikael, en kollega av Elise. De to starter sin egen jakt.
Mørkefall er den tredje, frittstående boken i serien om psykolog Liv Eriksson.

I de to første bøkene har handlingen foregått utenlands. Denne gangen skal vi holde oss her hjemme i Norge, nærmere bestemt på bygda og de dype skoger på Østlandet. Liv Eriksson blir dratt inn i drapsaken på sin venninne Elise, som var journalist i VG. Elise var på et møte med konspirasjonsteoretikere på Østre Toten der hun fulgte etter en ekstremist som mente de andre var feiginger og ikke gikk langt nok, da han forlot møtet. Den unge journalisten ble tydeligvis for nærgående og brysom og måtte bøte med livet. 
Liv er i sjokk etter hendelsen. Hun blir oppringt av deres felles venn Mikael, som også er Elises kollega i VG. Et drap på en journalist går ikke upåaktet hen, og VG setter inn i alle de ressurser de kan. Liv og Mikael går dog litt lenger. Liv vil hevne venninnen og finne ut av hva som har skjedd. Hun får bli med Mikael til Elverum under tvil, og sammen snoker de rundt etter spor, og oppsøker folk som var på møtet. 
Vi som har blitt kjent med Liv Eriksson gjennom tidligere bøker, vet at hun ikke går i veien for å handle på egenhånd hvis situasjon tilsier det. Det blir vi også vitne til i denne boka. 
Å lefle med ekstremister er ikke noe man bør gjøre på egenhånd. Med hjelp av sin bror- dataeksperten Magnus- som søker i grupper og spor på det mørke nettet, kobler hun sammen det hun og Mikael har funnet ut. Det er så graverende at hun må tipse politiet.  Magnus ønsker ikke å rote seg ned i møkka og blir skremt over det han finner. Det er både ulovlig og kjemperisikabelt, men hva gjør han ikke for søsteren.  Han greier ikke å stå imot hennes overtalelsesevner.
Under pandemien ble polariseringen sterk gjennom sosiale medier og andre medier, ekkokammer og lukkede grupper ble grobunn for konspirasjonsteorier om vaksiner, dypstaten, og alt mulig annet, godt sauset sammen med ytterligående høyreekstremisme. 
Jeg så selv mye av dette på facebook, og undret meg over hvor ille det etter hvert fremsto. Jeg ble også litt skremt av det. Sterke fronter mellom de selverklærte våkne og de andre som ikke skjønte bæret. Dette fenomenet, om jeg skal kalle det det, synes jeg Simonsen får godt frem i boka si. Begrepet økofascisme dukker også opp. Her er det naturvernere som er villige til å gå ekstremt langt for saken, også drap. En liten gruppe på Østlandet, en gjeng som driver våpentrening i ødemarka, med en kynisk leder i tet, er trusselen Liv, Mikael og politiet skal hamle opp med.

Mørkefall er en forrykende thriller, med åndeløs spenning hele veien gjennom. Stramt og effektivt språk, ikke noe tomprat og trege transportetapper. Heldigvis kunne pulsen gå litt ned mens de var ute og kjørte bil på skogsveier og til Elverum fra Oslo, men de etappene var aldri lange og aldri kjedelige. Liv er en tøff dame og spennende karakter. Jeg håper vi får flere bøker i serien, og at også Mikael blir med. De er et interessant tospann jeg vil ha mer av. Mørkefall som indiebok, er heller ikke noe dårligere enn bøker fra forlag. Denne er helstøpt på alle måter, både innhold, språk, ombrekk, trykk, innbinding. Stadig flere går indie, og stadig flere skaper bøker minst like gode som forlagsutgitte bøker. Det synes jeg også er verdt å nevne. 
Mørkefall er minst like god som Risiko og Crux, kanskje enda bedre, tør jeg å påstå. Løp og kjøp. Anbefales!

Terningkast 5+. 

Mørkefall er i salg 1. juli.


Mine anmeldelser av Crux og Risiko 


Sven G. Simonsen: Mørkefall, 319 s
Storyline (eget forlag) 2024
Leseeksemplar fra forfatteren

4 kommentarer:

  1. Jeg husker jeg fikk tilsendt den første boken fra forlaget Press i sin tid, den ble ikke lest da men kanskje jeg skal finne den frem å få lest den. Og lete etter denne og den forrige boken på Bookbites. Denne høres ut som noe jeg kan like. Skremmende og ikke minst aktuelle tema. Takk for boktips, skal være på utkikk etter denne.
    Ha en fin søndag, Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig Beathe:) Det er lettleste, spennende og velskrevne bøker. Håper du liker dem:) Takk, den fin søndag til deg også Beathe. Nå skal jeg gjør ferdig månedsoppsummeringen min her:)

      Slett
  2. Helt enig med deg. Bra bok. Venter spent på flere bøker. Akkuratt lest ferdig Ulf Morten Davidsen Harmageddon. Godkjent debut. Ha en fin søndagskveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke sant, virker som flere av oss bokbloggere er enige om denne:) Gleder meg til Ulf sin bok, er her straks. Bra du ikke sa mer om den enn det du skrev.
      Takk, fin dag til deg Henning:)

      Slett