mandag 10. september 2012

En vidunderlig bok om vidunderlig kjærlighet, - Carl-Johan Vallgren

Den vidunderlige kjærlighetens historie av svenske Carl-Johan Vallgren er en bok som nesten tok pusten fra meg.
Hercule vokser opp sammen med kvinnene og jenta Henriette, som han knytter sterke bånd til. Etter den  dagen de skilles, blir Hercules liv en eneste jakt etter sitt livs store kjærlighet, Henriette som han aldri glemmer. Gutten møter en brutal virkelighet utenfor bordellets vegger, da gledeshuset blir stengt. Han blir sendt på asyl, i kloster og havner etterhvert i inkvisisjonens søkelys via Pavens menn i Rom. En underlig begavet gutt med et slikt grusomt utseende må da være et djevelbarn?

På tross av all fornedring og brutale behandling reiser Hercule seg gang på gang. Og det som holder ham oppe er drømmen om igjen å møte Henriette.

Jeg skal ikke røpe mer av handlingen her, men bare si at dette er en helt spesiell og enestående roman, med en fortellerkunst vi kan se langt etter hos de fleste av nåtidens skandinaviske forfattere. Vi møter brutaliteten i 1800-tallets Europa, inkvisisjon og overtro, menneskers hang til ondskap men også det motsatte; kjærlighet og omsorg.  Vi følger Hercule gjennom flere land, og får et innblikk i utviklingen av de døvstummes kår.

Jeg synes dette var en magisk roman. Språket er vidundelig, som om det var skrevet i de dagene handlingen utspiller seg. Romantisk, overdådig, rikt og frodig. Jeg måtte riktignok ta meg lange pauser i løpet av helga for å fordøye noen kapitler. Dette var sterk lesing. En bok jeg nøt å lese på grunn av det fantastiske språket , samtidig som jeg led med Hercule og Henriette, som de barn de var og med de skjebnene de fikk. En ny favorittforfatter er funnet.


Forfatteren kommer forøvrig  til Oslo Bokfestival 14-16 september. Gjett om jeg skal forsøke å få med meg et møte med ham. Jeg lurer virkelig på hvor han tar det fra når han skriver slik som dette? Kanskje kan han gi noen svar på hvor inspirasjonen kommer fra og hvordan han jobber.

Vallgren fikk også den prestisjetunge Augustprisen for beste bok i Sverige i 2002.


Carl-Johan Vallgren
Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX (lånt via google bilder)

Carl-Johan Vallgren: Den vidundelige kjærlighetens historie

Tiden norsk forlag 2004, 278 s

5 kommentarer:

 1. Veldig fin omtale! Jeg elsket denne romanen selv. Og i og med at dette er din første Vallgren-roman, har du virkelig mye å glede deg til! Jeg har selv lest både "Kjærlighetens historie", "Havmannen" og "Kunzelmann & Kunzelmann" - alle tre er omtalt på bloggen min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tok en stund før jeg fikk sansen for den, men grotesk vakker er den. (Linket til både din og Anita sin blogg-post fra min om samme - interessant å sammenligne innfallsvinklene)

   Slett
 2. Hei! Takk skal du ha. Leste din anmeldelse av Havmannen, nå skal jeg finne Kunzelmann.. Han kommer til Oslo til helga på bokfestivalen, og jeg håper det blir anledning til å treffe han.

  SvarSlett
 3. Har hentet denne på biblioteket i dag etter å ha lest så mange fine ord om boken:) Gleder meg veldig til å kaste meg over den og kose meg med den:) Takk for anbefalingen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da har du noe å glede deg til. Skjønt det er jo ikke sikkert at du liker den like godt som meg.. Velbekomme! :)

   Slett