søndag 2. september 2012

JERN av Torgrim Eggen


Artes bokanbefaling: JERN. Endetiden er nær 


En nyreligiøs bevegelse samles på en gård i dypeste Østfold. Stedet heter Folkvang  og bevegelsen PESPIC.
Bokas hovedpersoner Gro, Ove og Tina søker seg dit. Gro blogger om sin datters tragiske dødsfall. Babyen ble påkjørt av en bil mens Gro krangla i mobilen med kjæresten sin. Gro blogger som Yasmina og forteller at hun har ptsd- Post dramatic stress disorder, som hun kaller det.


Ove er på rømmen fra litauisk mafia pga narkogjeld. Han er på Detox for å bli clean. Tina melder seg inn  på studiesenteret fordi hun skriver masteroppgave om nyreligiøse bevegelser. Siden hun ikke får intervjuet lederen Biv Boeser og hans medlevere  på en tilstrekkelig måte, velger hun bedrive feltarbeid undercover.

Disse tre menneskene følges via blogger, e-poster, sms-er og refuserte romanutkast. Biv Boeser blir vi kjent med gjennom lange powerpointforedrag blant annet.

Boka er meget fornøyelig lesing. Den er morsom, interessant og spennende som en god krim. Gode replikker og ordspill hagler i en handlingstett roman av ypperste klasse. Måten den veksler mellom de forskjellige karakterenes synsvinkler gjennom blogger, e-poster etc, gjør den også veldig levende og lett å lese.

For den som ikke er særlig bevandret i nyreligiøst tankegods og den digitale kommunikasjonsverdenen, kan muligens boka virke litt fremmed og søkt. For den som er en del på nett, så vet en at teorier som dette er virkelig for mange mennesker. Her får vi innblikk i Peak-oil-teorier, om at oljen tar slutt, om New World Order, verdensherredømmet som er under planlegging via blant annet Bilderbergergruppen der våre politikere deltar, som Siv Jensen for eksempel.  Her får vi grundig innføring i teoriene om Marduk, dødsplaneten som kjører hele kloden til grus og hvorfor ikke i 2012? For den som har vært på alternativmesser og lignende, så vil en kjenne igjen mye i denne boka. Og forhåpentligvis lese den med humor og litt selvironisk blikk.

Biv Boesers foredrag er så glitrende oppbygd og argumentene så logiske, slik at jeg selv som leser nesten tar meg i å tro på det han forfekter. Medlemmene på Folkvang tror hvertfall det, og så planlegger de deretter. Vi får ta del i Innvielser og AntiKrist i Obamas skikkelse er også nevnt. Finanskrise og svineinfluensan er også sentrale i bevegelsens konspirasjonsteorier, likedan internettroll og den slags. Man får nok å tygge på og tenke på. Hva er sant? Hva kan være sant? Hva er fakta, hva er fiksjon, hva er teori?

Jeg tar meg også i å irettesette Gro for at hun kommer med feilaktige opplysninger om feks spillkort og tarotkort. Men så kommer jeg jo på, at det er en romanfigur. Det er ikke forfatteren som sådan som har bedrevet dårlig research.  Men om han har, så er det jo genialt å la feilinformasjonen komme via den litt overfladiske Gro.  Men alt i alt ser det tvert i mot ut som at Eggen har bedrevet veldig god research.

Jeg gjetter at forfatteren har hatt det kjempegøy når han skrev denne boka, en salig lapskaus av nyreligiøse teorier, ispedd newage og okkulte dryss, godt hjulpet frem av digitale kommunkiasjonsredskap.  Jeg hadde hvertfall min beste leseropplevelse på lenge med JERN. .   Jeg ønsker meg en oppfølger. Overlever de 2012?

Anbefales!

Torgrim Eggen: Jern. Cappelen Damm 2010.
 (reposting fra artemisia.vgb.no )

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar