mandag 17. september 2012

Norges første bokbloggertreff Oslo 2012
Arrangementskomiteen ved Gro, Silje, Lise, Rose-Marie, Elin og Line ønsker oss hjertelig velkommen.

Lørdag 15 september gikk det første bokbloggertreffet i Norge av stabelen i Oslo. Stabler med bøker var det også der, gitt av forlagene til oss bokbloggere. Rene julaften spør du meg. 


Dette var noen herlige utvalgte som jeg fikk med meg hjem.

Vi var ca 50 bloggere tilstede, og for å få oss varme i trøya startet arrangørene med å dele oss inn Quiz-lag. Med spørsmål fra litteraturens verden selvfølgelig. Vinnerlaget fikk velge bøker fra stabelbordet først. Vårt lag var ett poeng fra å vinne, men jeg er ikke lei meg for det, siden det var nok fine bøker å få med seg hjem.Flere forlagsfolk møtte oss og noen fra Aschehoug, Silke, Gyldendal og Schibstedt snakket om sitt forhold til bokbloggere og bokblogging. Det var veldig interessant å høre hva de mente om oss. Det virker som avisene skriver mindre om bøker, og da blir bokbloggerne et viktig bidrag til å spre informasjon og meninger om bøker, sa de. Jeg fikk inntrykk av at vi som bokbloggere har makt i deres øyne, selv om jeg selv alene ikke akkurat føler det slik. I makta ligger det at vi kan ødelegge en debutant med en slakt av en bok, for eksempel. Vi kan også pushe frem enkeltforfattere som kanskje ellers ikke fått noe særlig markedsføring. Noe å tenke over. Å være bevisst sin rolle og ha respekt for det skrevne ordet i eteren, er nok veldig viktig. 

De gir gjerne ut leseeksemplarer til oss bloggere for å høre vår mening, uten at det ligger noen forpliktelse i å skrive om bøkene eller å skrive bare positivt. Selv om de blir veldig glade for positive omtaler, selvfølgelig. Det skulle da bare mangle.

Ærlighet er det de imidlertid vil ha. Ærlighet var også et tema under paneldebatten etterpå. Her stilte forlagsfolk, bloggere, forfattere  og anmeldere opp for å diskutere bokbloggernes rolle i den offentlige litterære debatten. Debatten var åpen for publikum under Oslo bokfestival, og en del møtte også opp.

Bernhard Ellefsen fra Vagant (og Morgenbladet), Merete Granlund (profesjonell anmelder og aktiv i kritikerlaget), Rose-Marie Christiansen (blogger). Line Tidemann(blogger),  Anne Iversen (Schibstedt forlag) Janicke Stray (blogger) Kristine Tofte (forfatter og blogger) og ordstyrer Elin Brend Bjørhei (blogger og forfatter).

Debatten var interessant, men ikke så veldig spenstig, siden temaene som kom opp nok virket litt interne, og snillheten som noen kritiserer en del bloggere for, selv bar preg av et snilt panel. Ordstyrer Elin , som har den flotte bloggen Bokelskerinnen , gjorde en kjempejobb med gode spørsmål og ledelse av debatten.  Men noen Holmgang ble dette ikke, og like greit er kanskje det. Noen er opptatt av kvaliteten på bloggene, og dette diskuteres ivrig rundt omkring i disse dager. Selv tenker jeg at mangfoldet er viktig, og at alle har like mye rett på å bruke sin stemme. Man har forskjellig publikum og slik må det nok være. Som Kristine Tofte sa det: I bloggverden er det et slags anarki.

Etter at programmet var ferdig, møttes en del av oss til middag på Brasseriet, hvor vi ble litt mer kjent med noen bloggere og snakket om noe av det vi er mest interessert i her i verden, Litteratur. 

En stor takk til arrangementkomiteen ved Rose – Marie, Elin, Gro, Lise , Line og Silje  for et flott arrangement. Det var også spesielt hyggelig å treffe bloggere jeg har hatt kontakt med en stund på nett, men ikke truffet i levende live, som Belinda (har bloggen Bokvrimmel), Rose- Marie ( Rose-Maries film og litteraturblogg) , og Mette (Mettemor møter massene), samt dere som delte bord med meg under middagen. Deres blogger gleder jeg gjøre meg til å bli kjent med også.  Og så må jeg jo nevne Randi fra Trondheim som jeg har truffet et par ganger før, men som det var kjempehyggelig å treffe igjen i denne settingen. (Reading Randi ) Randi og Rose-Marie er jeg også i lesesirkel med på nettet.

Det er også mange andre flotte bokblogger der ute, men alle kan ikke nevnes her og nå. Men lesere kan gå inn på bokblogger.no så finnes de fleste av oss der.Jeg gleder meg allerede til neste gang.

5 kommentarer:

 1. Hoppsan og takk for sist! Kjempehyggelig å møte deg også! :)

  Flott innlegg fra treffet! :)

  SvarSlett
 2. Å lese bokbloggerinnlegget ditt får alle de gode minnene til å strømme på igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig Tulleruska.:) Artig å treffe deg også. Spent på hva du syns om Arven fra Stonehenge.:)

   Slett
 3. Jeg husker ikke helt om jeg fikk hilst på deg, Anita. Men jeg tror du var den hyggelige damen som var borte ved vårt bord og fikk en banan :)

  Det er så hyggelig å se bilder og gjennom innlegget gjenoppleve et meget vellykket treff.

  SvarSlett