fredag 14. september 2012

Artemisia på Oslo bokfestival

Etter en ca 6 times togtur på Dovrebanen i dag, godt fulgt av Gabi Gleichmanns "Udødelighetens elixir" i papirformat, og "Før jeg sovner" på øret når jeg ville nyte det vakre landskapet fra Dovrefjell og nedover Gudbrandsalen utenfor samt skjerme meg litt fra kaklende høns noen seter foran, ankom jeg Oslo i et strålende høstvær med sol og varme akkurat i rett tid for å rekke å sjekke inn på hotellet samt å få med meg åpningen av festivalen i Spikersuppa.


Vår kongelige høyhet Kronprinsesse Mette Marit klippet av snoren for den høytidelige åpningen, etter at Petter Skjerven hadde sagt velkommen. Etterpå var det samtale mellom Skjerven, Unni Lindell, Merethe Lindstrøm og Henrik Langeland. Og til slutt stipendutdeling til tre lovende unge,; Mette Karlsvik, Katrine Knudsen og en mann. (jeg har hørt så mange navn i løpet av kvelden, så jeg greier ikke å huske alle...dessverre)

Det er min første gang på Oslo bokfestivalen, og etter en runde i Saras telt, hvor jeg fikk meg drikke og litt mat under "Mord i utposten", noe som viste seg å ikke vær så god en kombinasjon, siden den norske oversetteren av færøysk krim med makabre detaljer leste høyt fra det mest makabre akkurat da jeg sulten som bare det fikk mine bestillte toast. Nuvel..jeg prøvde så godt jeg kunne å lukke ørene, mens jeg spiste.

Neste post i Saras telt tok for seg Oslove- tre forfattere som hadde Oslo som hovedperson. Henrik Langeland, Jonny Hallberg og Terje Holtet Larsen. Gjett om jeg ble sjarmert av både Langeland og Hallberg. (Langeland ser da ut som Brad Pitt på en måte? )  Men seriøst ; de bøkene deres fikk jeg veldig lyst å lese; oppvekstromaner, musikk, punk, rock, poesi, rus, livet i seg selv osv..

 Så måtte jeg skynde meg videre til Cafe Christiania for å få med meg intervju med Victoria Hislop, hun som skrev Øya vet dere, om den greske leprakolonien  Spingalosa utenfor Kreta.

Victoria Hislop var en nydelig dame å høre på. Jeg fikk gåsehud når hun snakket om sin forelskelse til Hellas, og om hvordan hun med årene har fått mer og mer interesse for å forske i den greske historen, som har ført til bøkene hennes. Hennes siste bok  "Tråden " tar for seg en viktig del av denne historien, og hun ser tråder frem til dagens økonomiske krise. En dame med mye klokskap og intellekt. Denne boka skal jeg absolutt lese.


Neste post på programmet befant seg på Sehesteds Plass, hvor jeg skulle få meg meg en Skjønnlitterær Speeddating med Helene Uri som dater høsten skjønnlitterære høydepunkter. Gjett om....3 minutter på hver , 20 forfattere. Meget interessant, men også heseblesende. Høydepunktet for meg var Gabi Gleichmann, Ketil Bjørnstad, Jonny Hallberg, Tomas Hylland Eriksen, Pedro Carmona- Alvarez, Trude Marstein, Christer Mjåset, Anlaug Sanderød og Leif Østli. Jamen, det var da mange flere--- Aner ikke når jeg får lest dem alle, men det var mye som som fristet.  Noen av disse er allerede favoritter, men gledelig er det å høre om nye man ikke før har hørt noe særlig om.

Så falt mørket, og det ble kaldere der ute på plassen. Jeg fyllte opp med et glass rødt og fant et fleecepledd og så startet Helene Uri et mestermøte mellom Herbjørg Wassmo og Merethe Lindstrøm, to vinnere av Nordisk råds pris. De snakket i 45 minutter og det var var en nytelse.

Etterpå var det rockemusikk, men jeg frøs og gikk "hjem". Musikk var det også utenfor Stortinget, samt fest der oppe, så jeg i vinduene.  Gerd Liv Valla er også på bokfestivalen med sin nye selvbiografi, men jeg tviler på at hun var invitert til Løvebakken. ;)

I morgen rekker jeg vel noe før og etter Bokbloggertreffet, som i programmet blir omtalt som "den norske bokbloggingens Woodstock" Gjett om æ gler mæ.;)

2 kommentarer:

  1. Så heldig du er! Kos deg så fantastisk masse i helgen :) Hilsen Anette - som dessverre ikke kunne dra på Bokbloggertreff :(

    SvarSlett
  2. Hei . Takk skal du ha og synd du ikke kunne komme da.

    SvarSlett