søndag 23. september 2012

Herman Koch: Sommerhus med svømmebasseng. En drivende god oppfølger til Middagen

Jeg likte Middagen veldig godt, og var spent på oppfølgeren Sommerhus med svømmebasseng. Jeg ble absolutt ikke skuffet.


Sommerhus med svømmebasseng - Herman Koch Hedda Vormeland


Handlingen denne gang er sentrert rundt en drøm om et sommerhus med svømmebasseng og et besøk ved et sådant. Marc Scholler er fastlege for de rike og berømte. Han blir stadig vekk invitert på premierer, lanseringer og fester.
En dag kommer skuespiller Ralph Meier på kontoret, og snart blir Marc, kona og de to tenåringsdøtrene invitert til familien Meiers sommerhus i Frankrike. Kona til Marc drømmer om et sommerhus med svømmebasseng, men siden de ikke finner noe de liker og har råd til , liker hun best å feriere i telt.

Marc er en spesiell- vil jeg helst like å tro- fastlege, som er ganske lei av pasientene sine, men som gir dem en illusjon av ekstra omsorg siden han gir dem ekstra mye tid.

Feriene er hyggelige avbrekk, og ferien ved sommerhuset til Meiers gir  ekstra piff, men blir brått forvandlet til uhygge. Ungene liker seg, men ikke kona som synes Meier selv er en ekkel fisk. Det synes også Marc, særlig når han oppdager at Meier også sikler både på kona hans og den eldste dattra. En kveld kommer ikke dattra hjem etter en tur på en strandbar sammen med Meiers  eldste sønn Alex. Alex kommer oppjaget tilbake, da han ikke finner Julia.

Også i denne boka er en av de sentrale problemstillingene: Hva gjør du når noe hender ditt barn? Hvor langt er du villig til å gå for å beskytte barnet samt straffe en eventuell synder?

Herman Koch er en mester i å skape spenning med uhyggelige elementer. Til å skape karakterer vi både kan kjenne oss igjen i samt ta avstand fra. Han pirker i det politisk  korrekte, tar opp ubehageligheter og skisserer etiske problemstillinger med en skarp og nådeløs penn.

Dette var en drivende god roman, som jeg både lyttet og leste meg gjennom nesten uten stopp. Denne egner seg godt til lydbok også i bil. Jeg kjørte mange timer i bil i går og vanligvis blir jeg trøtt av lydbok, men ikke av denne. Her var det driv og spenning hele veien, og jeg greide ikke å slå den av eller legge den fra meg, uten når jeg var absolutt nødt.

Jeg gleder meg til neste roman fra Herman Koch.

Takk til Pax for leseeksemplaret og biblioteket for lånet av lydboka.

Herman Koch

Herman Koch: Sommerhus med svømmebasseng, 309 s

Pax forlag 20125 kommentarer:

 1. Spennende denne også....den gir litt samme stemning som Middagen. Forfatteren har sansen for det bisarre og setter ting på spissen...

  SvarSlett
 2. Spennende! Denne havnet rett på leselisten (sammen med Middagen) :-) Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra.:) Kos deg. Håepr du liker dem.:)

   Slett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett