fredag 7. september 2012

En elv en gang av Bonnie Jo Campell- Sterk historie om ung forlatt jente

En elv en gang er debutromanen til amerikanske Bonnie Jo Campell. Hun har skrevet tre novellesamlinger tidligere. Boka dedikerer hun til alle barn som  er oppfostret av ulver.


En elv en gang


Boka handler om unge Margo, som 16 år gammel mister sin far som blir skutt.
Hun har levd sammen med sin far ved Stark-elva i Michigan siden moren forlot dem for noen år tilbake. Margo ble voldtatt av onkel Cal Murray som bor på den andre siden av elva. Det forandret alt i Margos liv, og var en årsak til at faren ble drept.


Margo har ingen steder å bo da faren blir drept. Hun vil ikke gå på skolen og streifer langs elva i båten sin hvor hun treffer forskjellige menn som blir en viktig del av hennes liv. Hennes mål er å treffe moren igjen, men moren skriver i brev at det passer dårlig. Margo venter på den dagen da det skal passe.

Margo er en dyktig skytter og har en stor overlevelsesevne og kan beskytte seg selv. Hun lever av det naturen kan gi henne, og noen ganger får hun mat av de hun treffer.

Margos evne til kjærlighet er ikke skadet, men hun gjør valg som fører til at hun ikke lenger er en som er forbundet med andre mennesker. (side 252) Likevel treffer hun menn hun blir glad i, men som også forsvinner fra henne gang på gang.

Det er en sterk historie Campell serverer oss. Historien om Margo er så annerledes enn det vi er vant til her hjemme. Kunne en 16-år gammel jente levd alene, streifet i en båt, eller bodd i en hytte i skogen uten å bli plukket opp av barnevern eller andre etater i flere år her hjemme? Sannsynligvis ikke..

Det  er en brutal historie på mange måter. Brutal og samtidig naturnær og varm. Forfatteren maler pent med fine naturskildringer, til tider svært vakkert. Hun bruker et nøkternt språk når det gjelder de brutale hendelsene som overgrep og drap er.

Dette var ikke en bok jeg slukte fort. Jeg brukte en del tid på den. Den er ikke tunglest, men den var ingen pageturner heller. Kanskje fordi handlingen som smyger seg avgårde inneholder så mange sterke scener og historier.

Takk til forlaget for leseeksemplaret.


Forlaget skriver at romanen ble kåret av Washington Post til en av de fem beste romanene i USA i 2011!
Bonnie Jo Campell: En elv en gang, 402 s

Vigmostad & Bjørke 20122 kommentarer:

  1. Har hørt mye godt om denne boken i det siste, tror jeg må knote meg til å lese den snart jeg også:) takk for en fin anmeldelse og ha en herlig helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Gråblekka. Ja, det er en sterk bok som man får maneg tanker rundt.. En herlig helg ønskes deg også.:)

      Slett