søndag 9. september 2012

Smakebit på en søndag: Den forunderlige kjærlighetens historie

Carl-Johan Vallgren har skrevet en fantastisk roman om den vanskapte Hercule Barfuss.

Den vidunderlige kjærlighetens historie - Carl-Johan Vallgren Knut Ofstad

Smakebit på en søndag er inspirert av Maris faste spalte i bloggen Flukten fra virkeligheten. Jeg hiver meg på. Smakebiten er en del av den boka jeg holder på med akkurat nå.


Jeg sitter dypt henført i Vallgrens roman, men må bare ta meg en liten spise- og internettpause. Det er sterk kost denne romanen serverer. På en bordell i 1813 blir Hercule født. I naborommet blir Henriette født. De to knyttes sterkt sammen. Hercule er vanskapt og derformert, men har en spesiell nådegave: han kan lese andre menneskers tanker. Denne evnen gir ham fordeler men også farer.

Vi følger Hercule i barneårene på bordellen, videre i livet der han fornedres, år på asyl, år i kloster, år med likesinnede. Det er grusomt å lese hvordan enkelte menneskers kår var på denne tiden, hvor onde mennesker kunne være mot hverandre.

Jeg har lest 94 sider av totalt 277.  Språket er fantastisk. Når jeg leser slike bøker undrer jeg meg alltid over hvor forfatteren tar det fra..

Her er en liten smakebit:

...Han var fortvilet. Sønderknust av livets urettferdighet fikk han knapt i seg mat. Han visste at pikens fremtid for lengst var staket ut, men kjærligheten nektet å ta hensyn til kjensgjerninger. Han kunne ikke forestille seg en større urettferdighet enn at hun skulle selges til navnløse menn.
---For første gang i sitt liv innså han at fremtiden fantes, og at den var mørkere enn natten... (s.51)

Nå må jeg som dere sikkert skjønner, lese videre. Dette er også lesesirkelroman for denne måneden.

Ha en riktig god søndag.:)

14 kommentarer:

 1. En trist smakebit! En slik mørk framtid må være knugende! Jeg har denne boken på skal lese listen min, og har sett på den på jobb. Der er noe umiddelbart avstøtende ved fremsidebildet, men jeg har tenkt å lese den, nå enda mer :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ingen enkel skjebne vi har å gjøre med i 1800-tallets uvitenhet. Men det er lys og håp i alt det mørke.. Gripende bok ihvertfall og vidunderlig skrevet. Har kommet halvveis..

   Slett
 2. Åh,denne har jeg på TBR listen min og gleder meg til å lese den:-)
  Ønsker den en fin ettermiddag:-)

  SvarSlett
 3. Enda en smakebit som får meg til å fristes. Denne boka virker bra, så den havner på biblioteklista mi. Ha en fin søndagskveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er verdt å ta en tur på biblioteket for ja.:) Finnes i pocket også..

   Slett
 4. Har hört talas om författaren, men inte läst något av honom. Lite nyfiken är jag allt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Han er svensk, som du nok vet, og fikk Augustprisen i 2002 for årets beste svenske roman for denne. En litterær begavelse, intet mindre..

   Slett
 5. Måtte legge den med en gang på bibliotekvente listen min jeg også, kommer sikkert i morgen. Håper jeg rekker å lese den for den må tilbake, har så mange bøker å lese:) Men boken hørtes veldig bra ut, så blir spennende å få den i hus. Takk for smakebiten og ha en fin søndagskveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bibliotekventelisten min:) Skulle det stå:)

   Slett
  2. Takk i lige så.:) Ja, det er en veldig bar bok, spent på hvordan du og de andre liker den, for den er også veldig spesiell.:)

   Slett
 6. Den här har jag lyssnat på som ljudbok uppläst av författaren. Gillade den. :)

  SvarSlett
 7. Denne boken kunne jeg tenke meg å lese, så den settes straks på listen over bøker å lese - takk for tips :)

  SvarSlett