tirsdag 18. september 2012

Mitt liv som blogger

Etter å ha deltatt på et stort bokbloggertreff i hovedstaden i helga, samt deltatt i en del diskusjoner på blogger og facebokgrupper rundt omkring, så begynte jeg å tenke på mitt liv som blogger.  Det startet i juli 2006. Jeg gjenkjenner også en del av problemstillingene som nå dukker opp i bokbloggverden, som vi har hatt tidligere  på andre bloggforum.





Jeg husker godt hvor engasjert jeg kunne være i å enten delta i denne metabloggingen, da spesielt på vgb.no sin tid, eller å lese og følge med i dem. I dag kjenner jeg at jeg ikke greier å engasjere meg like mye.  Og kanskje er det naturlig, da man blir ferdig med noen diskusjoner og ønsker å fokusere energien på andre ting. Jeg har også periodevis blogget lite, spesielt da det var store tumulter og omlegginger på vgb. no, der jeg hadde mitt første bloggerhjem i noen år. Når det ble for mye styr og krangel på bloggene på vgb.no, så kunne det være ganske utrivelig å være det, så rart det enn høres. Men å tilhøre et bloggsamfunn gjorde også noe med oss, personlig tror jeg. Man knyttet mange kontakter, og flere traff man også på forskjellige bloggtreff. Vi utvekslet erfaringer og delte den samme interessen for blogging, selv om vi skrev om forskjellige ting.



Min blogg på vgb.no het også Artemisias verden. Den ble startet i juli i 2006, og den la jeg ned utrolig mye tid og engasjement i.  Jeg har valgt å beholde bloggnavnet, istedet for å lage meg et nytt. Der skrev jeg om forskjellige ting, men mest kultur og samfunn, om bøker, film og musikk. I tillegg laget jeg mange fotoblogger og deltok i et slags prosjekt vi kalte Norge i bilder. Det var utrolig gøy, og jeg og mange med meg oppsøkte by og bygdeNorge, knipset bilder, skrev om stedene, og linket bloggene til hverandre. Vi fikk også ekstra med plass av VGB.no for å utføre dette siden det ble mange fotos etterhvert. Et år fikk vi også julegave, tre deilige krydderkrukker,  av Magne Antonsen som var sjef for bloggportalen. Heldigvis har ikke vg.no slettet bloggportalen, som nå ligger på nett , men stengt for publisering og kommentarer, og en drøss med spam i kommentarfeltene, som ugras i en ustelt åker. Kanskje en forlatt kirkegård, er en bedre metafor?

VG.no la til slutt ned bloggportalen, da de offisielt, ville legge om stilen for kommunikasjon med leserne. Det var trist, men det meste har jo sin ende. Jeg var på det tidspunktet lei av mye styr på vgb.no og hadde også mindre tid, men ønsket å fortsette å blogge, men hvor?  Det var tross alt på vgb.no jeg hadde truffet mange flotte bloggere, lært mye om blogging og meg selv og andre i omgang med sosiale medier, og utviklet meg også som hobbyfotograf. Flere av bloggerne hadde også utgitt bloggebøker og andre bøker både på eget og andres forlag. Den første Bloggeboken skrev MillaVanilla, og omtalen av hennes bok kan du finne her. Den virker nå som et skikkelig  klenodium.  Tenk, flere bloggere har utgitt bøker på store forlag etter dette, som Linnea Myhre og fotballfruen, men de kom fra andre bloggsamfunn .

Jeg var også aktiv i rene litteraturblogger som nå er nedlagt og fjernet fra internett. Den ene var i regi av Bokklubben hvor både forfattere og vanlige bloggere kunne blogge. Den het Forfatterbloggen. Det var synd at den ble nedlagt. Der kunne vi skrive om bøker, diskutere litteratur og lære av hverandre, ikke minst følge forfattere som skrev om sitt forfatterskap.

Den andre var Litteraturbloggen, driftet av Roar Sørensen. Der var det harde diskusjoner og en del krangling, men også faglig meget interessante diskusjoner og innlegg. Den ble også nedlagt i kjølvannet av mye splid og strid, men fikk også en pris for god blogg. Jeg kjente imidlertid at jeg ikke trivdes med så mye krangel og splid i bloggsamfunn, og jeg er glad for ikke å bli dratt inn i slikt igjen . Jeg tenker litt på det i kjølvannet av de siste dagers diskusjoner om bokblogging, at de skulle ha vært der de som ønsker mer harde diskusjoner..

Litteraturloggen var også et sted, hvor man la ut tekster og diskuterte litteratur, veldig mye snillere enn Sørensens portal. Jeg var der lite, mest pga mangel på tid. Det er mulig at den eksisterer under bloggnavnet Forfatterbloggen.no  nå. Jeg kjenner den ikke helt igjen, men jeg tror det kan være den samme? Noen som vet?



Jeg leste i avisene etterhvert at det var kommet en hel skog med noe de kalte Rosabloggere, og interiørbloggere . Norge hadde snart en blogger i hver familie, kunne  det virke som.

Min nisje var foto, reiser og bøker, men hvor skulle jeg blogge videre om det, og hvordan skulle jeg legge det opp?  Skulle jeg ha rene temablogger eller  noe felles? Mine bloggevenner forsvant hit og dit. Noen begynte på iPublish.no, andre startet på en portal kalt Bloghog,no som er administrert av en vg.blogger. En annen vg.blogger startet op bloggkollektivet Kontrovers.no. Noen sluttet å blogge, og mange forsvant rundt til uavhengige bloggeplattformer som Blogspot og Wordpress eller blogg.no. 

Jeg synes det var fint å delta i en kollektiv portal. Fordi det der er lettere å få kontakt med andre bloggere, og jeg liker det sosiale ved det. Jeg er ingen koseblogger i den forstand, men liker å kommentere andre og bli kommentert igjen for å ha en dialog med de jeg leser hos og de som leser hos meg.



Jeg prøvde meg både på Wordpress og Blogspot tidligere, men det ble det ikke noe ut av. Så laget jeg en profil for en ren bokblogg på iPublish, kalt Arte`s bokblogg. Jeg repostet vgb.innlegg dit. Men her var det noe tull med kommentarfunksjonen så jeg ga opp denne. Jeg laget meg også en reiseblogg på Wordpress hvor jeg forsøkte å eksportere fotoinnleggene mine dit fra vg-bloggen, men lyktes bare delvis med det.  Det var nok alt for mange bilder, tror jeg, så det sprengte kapasiteten for bloggen. Vel, den ligger der med noen innlegg, men jeg bruker den ikke. Så ble jeg invitert til Kontrovers.no og jeg har en konto der, men er ikke så aktiv der. Det handler også mye om tid. Jeg begynte også mer og mer å konsentrere meg om bokblogging. Jeg valgte også å starte min nye Artemisias Verden på bloghog.no, som er en gjeng med mange gamle vg-bloggere.  Den tekniske løsningen der, selv om det er på en wordpressplattform, hadde noen begrensinger, så derfor har jeg laget en ren blogspotblogg, som jeg driver og bygger opp. Jeg ser at det er mange bokbloggere som bruker Blogger/blogspot, og den har fine løsninger, og det er lett å følge andre som er på samme arena.

Ikke vet jeg om dette har så mye interesse for dere, hvis dere fortsatt henger med, men for min egen del var dette en grei oppsummering, og  for noen kan det kaste lys over jungelen av blogger og bloggsamfunn her og der, samt en bloggutvikling som har vært enorm generelt sett.

Jeg ønsker også at dere som vil følge meg gjør det på min nye blogspotblogg, for på et eller annet tidspunkt må jeg lukke noen blogger og konsentrere meg om en. Det tar tid å administrere flere blogger, samt facebook, og mye av den tiden ønsker jeg heller til å lese bøker eller gjøre andre ting.

Takk for følget.:)




11 kommentarer:

  1. God morgen!

    Nå har jeg lest og kost meg med innlegget ditt mens jeg spiste frokost.Syntes det var interessant å lese om din blogghistorie. Selv begynte jeg på blogg.no for første gang for litt over 2 år siden.Da var vel fokuset på helse og sykdom men det gikk jeg i grunnen fort lei, så slettet jeg den og hadde en "blanda drops" blogg på samme plattform inntil det nylig ble slettet. I tillegg har jeg hatt en lavkarboblogg, men 3 blogger blir for mye så jeg har i dag en hverdagslivblogg på wordpress men jeg er ikke mye der. Det tar tid og krefter å bygge opp en blogg og man vil gjøre det skikkelig ikke bare halvhjertet så jeg vurderer å slette den på wordpress for jeg syntes ting virker tungvint og vanskelig å følge folk fra andre blogger. Da er det lettere her inne på blogger/blogspot. Så jeg famler litt rundt omkring og prøver å finne min stil på de ulike bloggene, men føler vel at jeg trenger mest å konsentrere meg om bokbloggen.
    Nei, nå skravler jeg fælt her så nå skal jeg stoppe. Ønsker deg en fin dag!

    Beathe

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Beathe! Bare hyggelig at du skravler om tema som interesserer meg. Jeg syns blogghistorie er interessant, og din også. Hyggelig at du likte innlegget. Jeg er jo helt på linje med deg angående vurdering av hvor mnage blogger skal man ha, og hvor er det lettest å følge andre bloggere..
      Jeg kom forresten på etter at jeg skrev ferdig innlegget i går at jeg også var aktiv på nå nedlagte Forfatterbloggen og Litteraturbloggen en periode også, og Litteraturloggen, som jeg fortsatt tror er i drift under annet navn. Må vel føre inn det. På Litteraturbloggen var det enromt mye ktnagle, og den som syns det er for lite debatt blant bokbloggere og ønsker mer krasshet kunne tatt seg en tur dit... Skal redigere innlegget og ta med det også, tenker jeg.. En fin dag til deg også.:)

      Slett
  2. Enormt mye krangel, skulle det stå.. ikke "enromt mye ktnagle"..

    SvarSlett
  3. Jeg synes også dette var interessant lesing. Kanskje særlig siden jeg ikke har hatt noe som helst forhold til blogging før jeg startet min egen blogg i juni 2009, og til dags dato har jeg fremdeles ikke lest stort annet enn bokblogger. Forfatterbloggen er jo nærmest som en institusjon å regne, jeg har hørt om den i så mange sammenhenger, men aldri lest den.
    Morsomt å lese om ulike plattformer fra en som har testet mange.

    Jeg er vel for øvrig en av dem som flere steder har skrevet at jeg ønsker meg mer diskusjon, men som jeg ser det er det stor forskjell på det og på å ønske seg krassere innlegg eller krangling. Jeg ønsker meg ikke diskusjon for diskusjonens skyld, altså kverulanter som er uenige bare for å skape kvalm. Personlig ønsker jeg meg heller mer samtale rundt enkeltbøker eller bøker generelt, men jeg tror at om man skal få til det, må en del av forandringen skje i selve innleggene. Om man ønsker seg diskusjoner på sin blogg, må man skrive innlegg som inviterer til det.

    Det er mulig det er naivt å tro at det er mulig å få til slike samtaler i et kommentarfelt. Kanskje hører samtalene rundt bøker til rundt et bord, som på bokbloggertreffet? Men jeg tror i hvert fall at det er mulig å diskutere uten å være us(m)akelig.

    SvarSlett
  4. Hei! Takk for fin kommentar Elisabeth.:) Ja, Forfatterbloggen er vel en slags institusjon, men den finnes jo ikke lenger, så hvem kan vel se den nå? Bokklubben sletta vel hele bloggen, jeg kan ikke finne den igjen på nett, men den lever jo i hukommelsen til folk, da..

    Jeg syns også det er fint om man kan diskutere bøker,litteratur, temaer rundt dette--og det skal være mulig uten at det blir krasst og kranglete. Den som vil må bare prøve det. Jeg tror også som du sier at hvis en vil ha det, så må en invitere til det. For eksempel ved å legeg opp til spørsmål og problemstillinger. Jeg gjorde det en del tidligere, men uten at jeg kan si at det ble så mye diskusjon. Kanskje må bøkene da være av en slik karakter at det er mnage meninger om dem der ute-- som feks Knausgårds Min Kamp. ??

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan hende det er det som må til. Tror i hvertfall det må dreie seg om bøker mange har lest - og det er vel derfor jeg liker samlesninger der flere har lest de samme bøkene samtidig. Uten at jeg synes det har blitt særlig mer diskusjon rundt bøkene av den grunn, i hvert fall ikke de samlesningene jeg har fulgt med på.

      Jeg har i grunnen ikke noe godt svar på hvordan man får i gang diskusjon omkring bøker. De siste ukene har jo vist at bokbloggere fint kan diskutere seg selv og det vi driver med. Synes det er et lite paradoks at det vi ikke ser ut til å ville diskutere, er selve bøkene.

      Slett
    2. Hm, ja du er inne på noe der.. Er du på bokelskere.no? Der diskuteres det jo en del til tider.. Kan det handler om at man er mer varsom ift til å"kritisere" noen smak når det er på blogg, mens man på en side som alle kan delta på, lettere kommer frem med sine meninger?

      Slett
    3. Jeg har profil der, men har falt litt ut. Brukte altfor mye tid på alle mulige nettsider, fant ut jeg måtte prioritere litt. Men tror absolutt du er inne på noe med at det er lettere å delta på et "nøytralt" sted.

      Slett
    4. Ja, det kan fort bli for mye, her og der..

      Slett