mandag 8. april 2013

Arte´s Litteraturnytt (Om krim)

Litteraturnytt, hva er det? Jo det er nyheter som handler om litteratur eller forfattere, ikke nødvendigvis nytt om bøker eller hva jeg har kjøpt og fått. I det siste har jeg jeg lest tre artikler/intervjuer som har vært spesielt interessante, som jeg ønsker å dele med dere, hvis dere ikke allerede har fått det med dere. Dere snoker sikkert rundt som meg, men det er jo ikke alt man får med seg til enhver tid alikevel. Andre ting kan det være interessant å diskutere, for eksempel utspill som krimforfatteren Jørn Lier Horst og Henning Mankell har hatt i det siste. Men først til storsuksessen Gillian Flynn:

Fenomenal: Gillian Flynn har funnet suksessformelen for en bestselger. Hun har skrevet en bok som folk får et sterkt behov for å diskutere med andre etter de har lest den.
Foto: Dagbladet


I Dagbladet Magasinet, kom det for et par uker siden en fyldig artikkel med intervju av Gillian Flynn. Hun har hatt storsuksess med Flink Pike denne vinteren. Jeg har lest hennes tre bøker og likte alle veldig godt. Filmrettighetene til bøkene er solgt, ifølge artikkelen.

..-Første versjon av manus til «Flink pike» er ferdig, det vet jeg, fordi det er jeg som har skrevet det. De andre to har jeg ikke hatt noe med å gjøre, så vet jeg ærlig talt ikke hvor i løypa de ligger. Sånt tar tid. Men ut fra det jeg forstår har «Mørke rom» allerede fått en regissør, og Amy Adams skal spille hovedrollen.
-Vet du noe om rollebesetningen til «Flink pike»?
-Nei, men jeg regner med at det vil skje ganske fort.
-Reese Witherspoon er blitt nevnt?
-Det stemmer. Hun er inne som produsent, men hvorvidt hun skal spille også, vet jeg ikke.


Les resten av artikkelen HER


Henning Mankell, Sveriges eminente krimforfatter og "faren" til Kurt Wallander (jeg har lest de fleste bøkene hans, helt til jeg fikk mareritt av Den femte kvinnen) klager over at det er så mye skit og meningsløs spekulasjon i dagens krimlitteratur.


Mankell mener den politiske undertonen i bøkene hans er helt grunnleggende. Han forstår ikke hvordan forfatterkollegene hans kan skrive noe fornuftig uten. 

- Forfattere som bruker et helt liv på å skrive bøker om fylla interesserer meg ikke. Når de gneldrer om at de selger så få bøker, svarer jeg dem: Det er ingen som vil lese om at du har det tøft og drukner dine sorger. 

Mankell synes det er for lett å bli forfatter. 

- Det er mange flere som skriver nå enn for tjue år siden. Mye av det som kommer ut i Sverige, for ikke å såre noen i Norge, er rene skitten. Det er ren spekulasjon. Ja, meningsløs litteratur. 


Les mer av artikkelen HER

Hva mener du? ER dagens krim preget av meningsløs spekulasjon?


MYSTERIER: Jørn Lier Horst mener det går an å skrive spennende for barn uten at det blir for voldelig og skremmende.

Vår egen krimkonge Jørn Lier Horst, politimannen fra Vestfold og Rivertonvinner, synes barne- og ungdomsbøkene har blitt for brutale. 

- Jeg misliker retningen deler av barne- og ungdomslitteraturen synes å ta. Bøkene er blitt røffere og følger tendensen i spenningslitteraturen for øvrig, med en stadig økende brutalisering og råskap. Det har kommet egne bokserier som handler om å skremme og sjokkere unge lesere, og forfatterne måler om de har lykkes ut ifra om barna som leser får mareritt, sier Jørn Lier Horst, som nylig fikk Riverton-prisen for sin krimbok «Jakthundene».

Er du selv foreldre til denne målgruppa, eller leser du slike bøker selv ?  Hva mener du? Er også barne- og ungdomslitteraturen preget av spekulasjon? Kan denne utviklingen være skadelig for barn og unges sårbare sinn? Selv så kan jeg jo få mareritt av å lese voksen krim i godt voksen alder, so...

Les mer HER

8 kommentarer:

  1. Det er så bra at du deler. Jeg har ikke fått med meg noe av dette, før nå. Takk skal du ha!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint at du synes det. Vet selv at man ikke kan få med seg alt hele tiden.:)

      Slett
  2. Jeg engasjerte meg i Jørn Lier Horst debatten på VG. Sjelden jeg gjør, men denne gang måtte jeg. Jeg er nemlig helt enig i at det begynner å bli altfor mye voldslitteratur for yngre og yngre lesere. Husker at eldstemann (nå 19) kun leste noen av Marg&Bein bøkene som 12 åring, for det var det "skumleste" han fikk lov til. Noen av dem var helt på grensen, men han likte dem (selvfølgelig). Hormonella (nå 16) fikk mareritt og fikk ikke lese flere enn den ene hun prøvde seg på. Hun ble helt satt ut. Hvorfor lese voldslitteratur som barn? Det finnes da mye annet spennende å lese!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er enig Marianne. Viktig å sette dette under debatt som Horst gjør. Jeg kan ikke forstå at unge barnesinn tåler så mye mer nå enn før.. Unger er jo også forskjellige men noen er mer sensitive enn andre, og jeg tror det fæle kan gi mareritt, at de blir redde for å være alene, mørkeredd etc.. Husker selv når jeg selv var i sen barndom/tidlig ungdom, - spøkelseshistorier kunne være ille nok. I tillegg hadde vi svensk tv hvor det var en del grøss og gru som jeg fikk mareritt av lenge etterpå..sånt sitter i.

      Slett
  3. Spennende spennende!
    Jeg er til dels enig med Mankell. Jeg synes det er alt for mange bøker som blir gitt ut i krimsjangeren. Bøker som jeg mener kanskje kunne trengt litt mer arbeid før man evt. gav dem ut.
    synes også det henger sammen med Lier Horst...
    Jeg er til dels enig med Lier Horst, samtidig som jeg mener at man kunne hatt mer fokus på barne og ungdomsbøker. De gode.
    Jeg synes det er så mange som velger mer etter pris enn innhold.
    Det er også mange av bøkene jeg mener har et billig og kjapt poeng uten noen "skikkelig historie".

    Husker jeg leste Heksene av Roald Dahl når jeg gikk i fjerde klasse. Hadde mareritt og var skikkelig redd i et halvt år etterpå. På den andre side begynte jeg å lese bøkene til Agatha Christie når jeg gikk i femte. De syntes jeg ikke var skumle i det hele tatt.

    Jeg merker jo utfordringen det er å selge bøker til gutter på 12 år når de har sett alt mulig av "slosse/voldsfilmer" som de egentlig ikke burde ha sett.

    Et spennende tema dette som jeg egentlig ikke har noe fornuftig svar på. Men det er hvert fall noe som jeg tenker på daglig på jobb.

    SvarSlett
    Svar
    1. Interessant kommentar Karete.:) Jeg mener også Horst og Mankell har noen gode og viktige poeng. Selv liker jeg best de krimbøkene som har et meningsfyllt innhold utover det å bare være en spennende krim, med blodige ekle detaljer. (ja, de blodige makabre greiene greier jeg med dessuten fiiiint uten..:.) Krimgenren er absolutt et bra medum for å fortelle noe om samfunnet, som Mankell sier, mener nå jeg også. Var det mer av det før? Eller mer av det andre i tillegg nå?

      Ang 12-årige gutter og hva de har vent seg til..hm, ja...det holder kanskje ikke med Fem og Hardygutta i retro for dem..?

      Slett
  4. Har fått med meg noe. Men ikke alt. Fint med uttalelser som skaper debatt. At noen tør å "skyte fra hofta".

    SvarSlett