tirsdag 24. september 2013

Jordtårer av Frode Eie LarsenSpennende krim av Larvikforfatter

Dette er Frode Eie Larsens tredje krimbok, og min første. Jeg har hans to første bøker i samlingen, og hadde så vidt startet på den andre; Frostrøyk, før jeg møtte forfatteren på Oslo bokfestival nylig. Da anbefalte han enten å begynne på nummer 1; Hemmeligheten , eller nummer 3, Jordtårer. De to første henger på en måte mer sammen, enn den tredje som godt kan leses uavhengig, selv om vi følger samme politimann Elli. Siden jeg ikke er noen kronologifreak, så var det helt ok for meg å hoppe rett på Jordtårer. Og det ga faktisk mersmak.
Jordtårer handler om mye. Om en liten funksjonshemmet gutt som elsker å grave, og hans far som er alenefar og sønn av en prest. Sønnen Torstein finner en dag noen knokler og en hodeskalle under gravingen sin, noe som skaper en del oppstyr rundt ham og i omgivelsene. Lokalavis og politiet blir koblet på funnet. Den lokale presten føler uro, han bærer på hemmeligheter og ber faren og gutten innstendig om så slutte gravingen, og ikke snakke om funnet. Like etter blir Tollef, faren funnet drept. Gutten tror far bare sover. Presten tilstår under avhør. Men er det så enkelt? Hva har han å skjule? Han sier ikke alt..
Paralellt skjer en barnekidnapping. Dette blir i meste laget for politimann Elli som også må ta seg av et besøk av ekskjæresten og hennes datter. Oskar journalisten, blir vi også kjent med samt hans ivrige samboer Jessica, som elsker å grave på sin måte, noe som faktisk bidrar til at etterforskingen går fremover, siden Oskar og Elli har et visst samarbeid.

Mer vil jeg ikke si om handlingen…

Men hva jeg mener om boka skal du selvsagt få høre noe om.
For det første synes jeg Jordtårer var en meget spennende krim med et godt driv. Jeg synes løsningene lå litt for opplagt til i dagen, så jeg tenkte at noe annet måtte ligge på lur, og det gjorde det jo. Her kobles gamle synder og hemmeligheter opp mot familietragedier og religion , noe som gir en interessant miks. Det er også tidvis sårt å lese om det stakkars barnet Tollefs reaksjoner, tanker, opplevelser. Forfatteren viser god innsikt i et skjørt barnesinn, synes jeg. Jeg mener også, på den kritiske siden, at forfatteren hadde tjent på å stramme inn boka noe. Det ble for meg litt for mye prat og utbroderinger, spesielt i starten. Jeg forstår heller ikke helt hva sidehistorien med barnekidnappingen egentlig har med hovedhistorien å gjøre, men det kan jo  hende jeg gikk glipp av noe under lesingen. Jeg leste boka tross alt på en meget lang reise, og hadde hodet her og der, selv om boka var mer enn spennende nok, for det var den. Så den funker faktisk godt som "flyplasslitteratur".;)

Alt i alt, synes jeg dette var en leseverdig krim av en spennede forfatter fra Larvik, som jeg gjerne leser mer av, og som jeg desidert kommer til å følge videre.

Forfatteren selv var jeg som sagt så heldig å få møte på Oslo Bokfestival hvor han snakket om bøkene sine, da spesielt Jordtårer som er helt fersk. Sine forbilder har han i landskapet til Tom Egeland, Jørn Lier Horst og Dan Brown. En salig og spennende blanding, spør du meg.

Innlegget mitt i spalten Smakebit på en søndag om boka HER

Mer om boka HER

Takk til forlaget LIV for leseeksemplaret.


Forfatteren på Oslo bokfestival 2013 (eget foto)

Frode Eie Larsen: Jordtårer, 271 s

LIV forlag 2013

6 kommentarer:

 1. Fin bokanmeldelse, Anita...tror ikke jeg fikk med meg den boken jeg..skulle den vært på listen vår tro, i Litteratur-forumet. Vi har nytt bok-valg der nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, kanskje den kan stå på listen? Har mista pasordet jeg, så jeg har ikek vært inne.. skal se å få et nytt..

   Slett
 2. Har tilbrakt flere år i og ved Larvik, så hans bøker burde jeg absolutt lese... Morsomt at han har brukt navnet Tollef, relativt stedstypisk litt utenfor bygrensen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefales.:) Og det er fint i Vestfold. Har en søster i Sandefjord og har feriert der mange somre..

   Slett
 3. Har blitt mer bevisst på navn, Ellikken, så Tollef var definitivt et bevisst valg :) Takk for interesse, og stor takk til Anita for en grundig og bra gjennomgang av boken! Tar med meg de gode rådene dine videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig!:) Håper at du får mange lesese.:)

   Slett